MED: Erling Braut Haaland har vært med på aldersbestemte landslag. Nå får han også prøve seg i A-landslagstroppen. Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Erling Braut Haaland med i landslagstroppen til Lagerbäck

ULLEVAAL (VG) Tirsdag ble Norges landslagstropp til EM-kvalifiseringskampene mot Malta og Sverige presentert. Erling Braut Haaland (19) er med i Lars Lagerbäcks tropp for aller første gang.

19-åringen står med syv mål på de fire siste kampene i Østerrike.

– Han har fantastiske egenskaper og har potensial. Uansett om han spiller på et bra lag og får flere sjanser, så er vår vurdering at dette er en spiller som kan få spilletid, sier Lagerbäck, som tror Haaland har potensial til å bli en spiss av internasjonal klasse.

RBK-klare Bjørn Maars Johnsen og Alexander Sørloth, som nylig har forlatt Crystal Palace til fordel for Trabzonspor, er også med i troppen.

les også

Sett Haaland rett inn på laget ditt, Lagerbäck

Disse tre, i tillegg til selvskrevne Joshua King, er de fire spissene som er med. Tarik Elyounoussi er også med, men ble oppført som midtbanespiller i presentasjonen.

– Så bra har det ikke sett ut på spissfronten siden jeg begynte i hvert fall, sier Lagerbäck om uttaket, og roste fysikken til kvartetten.

VG viser Erling Braut Håland og Red Bull Salzburg lørdag klokken 17.00.

Mathias Normann med i troppen – «Moi» vraket

VGs landslagskommentator Knut Espen Svegaarden skrev tirsdag at Braut Haaland bør starte sammen med Joshua King i de kommende kampene.

– Erling Braut Haaland er det største spisstalentet norsk fotball har fostret siden John Carew slo gjennom for drøyt 20 år siden, mener Svegaarden.

Rostov-spilleren Mathias Normann er også med i den norske A-landslagstroppen for aller første gang.

– Han hadde vært med i juni om han ikke måtte operere. Han er en spiller jeg har sett frem til å treffe og lære å kjenne, sier Lagerbäck.

Uttaket viser at Sigurd Rosted, Stefan Strandberg, Mats Møller Dæhli, Mohamed Elyounoussi og Ola Kamara er vraket fra troppen.

I en PowerPoint-presentasjon før troppen ble presentert, viste Lagerbäck frem kriteriene for å bli tatt ut:

  1. Prestasjon i landslag
  2. Prestasjon i klubblag
  3. Spilletid
  4. Balanse i spilletroppen
  5. Kontinuitet

I tillegg pekte Lagerbäck på at ettersom det er torsdagskamp, og med andre ord kort tid etter at mange har spilt kamp i helgen, er belastning på spillerne også et vurderingskriterie.

Fått med deg denne? Bernt Hulsker møtte Haaland i Østerrike.

Bør ha seks poeng

Norge står med fem poeng på fire kamper i EM-kvalifiseringen. Spania topper med full pott og 12 poeng på fire kamper.

Romania og Sverige står begge med syv poeng.

Norge tar imot Malta på Ullevaal 5. september, før Sverige er motstander på Friends Arena i Stockholm tre dager senere.

– Skal vi ha en bra sjanse bør vi vinne begge kampene, sier Lagerbäck, men tror at Norge ikke er sjanseløse selv med uavgjort mot Sverige.

De to beste fra de ti gruppene går direkte til EM-sluttspillet (til sammen 20 lag), mens de siste fire plassene blir tildelt gjennom Nations League.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken skrev VG at Haaland står med seks mål på tre kamper i den østerrikske Bundesligaen. Det riktige er at han har spilt fem kamper i serien, men har scoret seks på de tre siste kampene. 27. august klokken 11.49 rettet vi dette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder