NESTEN 50 ÅR SIDEN SIST: 48 år etter at Pelé tok sin siste VM-tittel for klubblag kan han få mulighet til å utvide medaljesamlingen med ytterligere én. Foto: AFP/VG Nett montasje

Duket for Pelés (70) VM-comeback i desember

Hallvar Thoresen: - Spennende å se om han er i god nok form

Arne Scheie kan ikke huske noen spiller som har vært eldre i et VM

(VG Nett) Her er comebacket du aldri trodde du ville oppleve: I desember kan legenden Pelé være tilbake på banen i drakt nummer 10 i VM for klubblag.

  • Lillian Holden

- Pelé var positiv og lovet å komme seg i god nok form til å kunne spille noen minutter, sier klubbpresident Luis Alvaro de Oliveira Ribeiro ifølge nettstedet Sambafoot.

Pele regnes som tidenes beste fotballspiller etter å ha scoret over 1000 mål i seniorkarrieren. Og selv om det planlagte comebacket selvsagt er en gimmick: Brasilianeren er tiltenkt minutter på banen i kamp på internasjonalt topplan.

Det var klubbpresident Ribeiro som fikk ideen til et Pelé-comeback, og Santos-trener Muricy Ramalho tente på alle pluggene. Det eneste som gjenstår for at 70-åringen skal få utdelt drakt nå, er Pelés eget samtykke, som klubbpresidenten er helt sikker på å få.

- Han vil få skjorte nummer 10, avslører Ribeiro.

- Spennende å se om han er i form

Hallvar Thoresen har førstehånds kjennskap til Pelé. I 1981 figurerte Thoresen som skuespiller i filmen «Escape to victory», hvor storheter som Sylvester Stallone, Max von Sydow og Pelé medvirket. Handlingen gikk ut på at flere krigsfanger spilte fotballkamp mot sine fangevoktere, og senere flyktet.

- Selv om han hadde lagt opp da, var han godt trent. Vi spilte five-a-side, og det var noe helt spesielt med ham når det gjaldt ferdigheter og ballkontroll, sier Thoresen til VG Nett.

EN GOD NUMMER TO: Hallvar Thoresen holder Maradona som den beste spilleren gjennom tidene - med Pelé på andreplass. Foto: Scanpix

Thoresen synes det høres fantastisk ut at Pelé nå kan bli å se på en fotballbane igjen.

- Men jeg har ikke sett ham på mange år, så jeg aner jo ikke om han har holdt seg i form rent fotballmessig. Men ferdigheter og fotballegenskaper kan man jo flyte litt på, sier han.

- Ting som læres sent, glemmes sent også. Det blir spennende å se om han fremdeles har det innabords, fortsetter Thoresen, som holder Pelé som en av de tre største spillerne gjennom tidene.

- I min verden er Maradona størst, Pelé nummer to og Johan Cruyff nummer tre, oppsummerer han.

Thoresen får støtte av Terje Liverød i at Maradona er tidenes største, og også han er usikker på Pelés nivå dersom han er tilbake på banen i desember. Liverød var til stede og så kampen da Pelé gjorde sitt forrige «comeback» i anledningen 50-årsdagen sin.

- Det var morsomt og vemodig. Men han slet, selv om motspillerne skånet ham og han fikk den plassen han behøvde. I dag er han selvsagt helt sjanseløs til å levere noe i nærheten av en god innsats på samme nivå, sier han til VG Nett.

Rekordalder i VM?

Arne Scheie mener det står meget stor respekt av at Pelé «tør» å gjøre comeback i en alder av 70 år, og tror ikke noen spiller har vært på banen i et mesterskap i så høy alder før.

GIMMICK: Arne Scheie mener Pelés comeback er mer en gimmick enn et sportslig klokt innhopp. Foto: Frode Hansen

- Jeg kan ikke huske at noen av de tidligere heltene har opptrådt så sent. Noen har kanskje stilt i veldedighetsformål når de har vært i 50-60-åra, men 70 år, det er voksent, sier Scheie til VG Nett.

Men gammel storhet til tross - NRK-veteranen tror Pelé vil slite mot unge, raske spillere under VM.

- Med all respekt for Pelé må vi vel si at tiden har løpt fra ham også. Dette er nok mest som en gimmick og for å få PR rundt navnet hans og klubben, sier han.

Scheie tror ikke Pelé vil kunne flyte særlig mange spilleminutter på gammel heder og ære, men at han fremdeles kan klare de utroligste ting om han får ballen i beina.

- Men det er nok ikke han som kommer til å ta de fleste lange løpene, smiler Scheie.

Kan bli trippelvinner

VM for klubblag arrangeres i desember i Japan, og Pelé har tidligere vunnet to titler i dette mesterskapet. Det var også litt av bakgrunnen for at Ribeiro kom på ideen med å hente legenden inn i Santos-varmen igjen.

- Det slo meg plutselig at Pelé vant VM tre ganger (1958, 1962 og 1970) med landslaget, men bare to ganger med Santos (1962 og 1963). Nå, 48 år senere, kan han få muligheten til å bli trippelvinner også med klubblag, sier klubbpresidenten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder