EM-JUBEL: U19-landslaget kunne slippe jubelen løs i garderoben etter at de hadde slått Skottland 5–4. Foto: ASLE KJELLSEN / NFF

Braut Håland sikret norsk EM-billett i overtidsdrama

(Skottland U19 – Norge U19 4–5) Med sin straffescoring ett minutt på overtid skjøt Erling Braut Håland (17) Norges U19-gutter til EM-sluttspillet. Tidligere på dagen hadde U17-guttene også sikret EM-billetten.

Publisert:

– Det er historisk at vi har både 17- og 19-lagene på guttesiden i EM-sluttspillet samtidig, sier Nils Johan Semb.

– Dette er jo helt surrealistisk, sier den tidligere så utskjelte toppfotballsjefen – uten å raljere mot kritikerne.

45 minutter ut i siste kvalifiseringskamp så alt rosenrødt ut for Norges U19-gutter. Da hadde Moldes Erling Braut Håland (17) sendt Norge opp i 2–0 mot Skottland, først fra straffemerket og så i åpent spill, og Norge til topps i kvalifiseringsgruppen med skottene, Tyskland og Nederland. Både Skottland og Norge måtte vinne, og ha hjelp, for å vinne gruppen og nå EM.

Etter pausen stormet Skottland fremover, og fra det 50. til det 66. minutt scoret de hele fire ganger. Kampen var snudd og Norge lå plutselig sist i gruppen. Da så EM kanskje bare ut som en fjern drøm, men Norges trener Pål Arne Johansen gjorde noe bytter og endret litt på stilen, og plutselig sto det 4–4 med seks minutter igjen av kampen.

les også

Disse talentene må du se opp for i Eliteserien 2018

Pluss content

– Da fikk vi høre at Tyskland ledet og Skottland skjønte de ikke hadde mulighet til å gå videre, mens vi skjønte vi bare trengte ett mål til, forteller han.

Avgjorde på overtid

Ett minutt på overtid fikk Norge straffe, og igjen ble Håland sendt frem. Han var iskald og satte sin andre straffe i kampen, hans tredje scoring totalt, og Norge kunne juble for EM-plass.

– Han har imponert meg med hvordan han har stått i det, sier trener Johansen om Molde-spissen.

17-åringen, som også scoret to i 5–2-seieren over Tyskland, var i fjor sommer med på det norske laget som spilte U17-EM.

– Han vet hva dette handler om. Han var helt riktig spiller til å ta straffen, sier treneren.

Håland imponerte mer mot Skottland enn han gjorde med sangstemmen i denne videoen:

G17 viste vei

Bare timer tidligere hadde Gunnar Halles U17-guttene også sikret EM-billett.

De tronet etter en tøff uke i Hellas øverst i sin kvalifiseringsgruppe. De begynte forrige onsdag med 2–2 mot Tyskland. Deretter slo de Skottland 2–1, før de tirsdag vant 3–0 over Hellas.

Norges U17-gutter kunne tirsdag juble for EM-plass etter at de slo Hellas 3–0. Foto: HELGE BJØRKE / NFF

Southampton-junior Kornelius Normann Hansen (16) scoret 1- og 2–0 før Kristoffer Askildsen pyntet på resultatet mot grekerne.

– Vi har mange gode spillere, og er flinke til å jobbe sammen som et lag, sier landslagstrener Halle, som mener at A-landslagets suksess har gitt god påvirkning.

De har nå spilt det avgjørende gruppespillet. Men det holdt på å være slutt allerede etter den første delen av kvalifiseringen:

– Vi endte på 3. plass i gruppen vår, og men var en av treerne som gikk videre. Og vi gjorde det på gule kort, forteller Gunnar Halle til VG.

– Jeg føler absolutt at vi har fortjent dette, sier Halle, som har bare en drøy måned til EM-sluttspillet starter i England den 4. mai.

– Vi får bare noen dager sammen før det.

Avgjørelsen falt uten spillere som Edvard Sandvik Tagseth (Liverpool) og Einar Iversen (Everton), som begge er skadet.

Siden endringene i 2002 gikk de norske guttene 15 år uten å komme seg til U17-EM. Men i fjor var de med, og når EM spilles i England i mai, er de med igjen.

– Vi har mange talentfulle enkeltspillere, samtidig som det er et godt samspill mellom klubber, kretser og landslagsskolen, mener Nils Johan Semb.

PS: U21-landslagets EM-håp lever også videre etter at de tirsdag slo Israel 3–1 borte. Etter syv kamper er de sammen med Kosovo og Irland på elleve poeng. Kosovo har en kamp mer spilt, Irland har en mindre. Gruppevinnerne går direkte til EM, mens de fire beste toerne skal ut i omspill.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder