SKEPTISK TIL VG-TALL I UNDERSØKELSE: Ole Gunnar Solskjær, her fra en pressekonferanse før en Europa League-kamp, i februar for to år siden. Foto: Bjørn S. Delebekk

Undersøkelse: Én av fire tror doping skjer i norsk toppfotball

Én av fire spillere tror det forekommer doping i norsk toppfotball. Molde-trener Ole Gunnar Solskjær (45) sier han ikke ønsker å være naiv, men tror ingen i norsk eliteserie tar medikamenter som de ikke skal.

 • Joachim Baardsen

Artikkelen er over to år gammel

Trener-kollega i Strømsgodset, Tor Ole Skullerud, blir på sin side «skremt» bare av tanken på det.

– At det skulle foregå systematisk doping på noe som helst nivå i norsk fotball, det ville skremt meg. For å si det rett ut, forteller Skullerud.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

les også

Doping-naivitet er et blindspor

Strømsgodset-sjefen har nettopp fått vite svarene fra VGs undersøkelse blant norske toppspillere, hvor 26 prosent oppgir at de tror det forekommer doping på øverste nivå i Norge. Skullerud syns det er en ubehagelig tanke.

– Hvis det skulle forekomme, håper jeg det er ved et uhell. Det kan man aldri gardere seg helt mot.

UTTALER SEG OM DOPING: Strømsgodset-trener Tor Ole Skullerud avbildet i forbindelse med et pressetreff på Åråsen. Foto: NTB scanpix

3/4 tror ikke på en ren idrett

Hele 75 prosent av spillerne som har deltatt i undersøkelsen, som alle tilhører norsk toppfotball, tror idretten internasjonalt er forurenset med ulovlige preparater. Samtidig tegner Brann-kaptein Vito Wormgoor et bilde av at testingen er hyppigere i Norge enn i utlandet.

– I fjor sjekket de meg tre-fire ganger her i Norge. Så du kan ikke ta sjansen på å bruke noe. Det gir ingen mening. Da må du i tilfelle være avhengig av noe, og da har du et problem, sier nederlenderen til VG.

– Ble du testet før du kom til Norge?

– Jeg ble testet én gang i løpet av mine syv sesonger i Holland. De er kanskje strengere i Norge, sier Wormgoor.

Mer fra Eliteserien: Molde-spiller voldtektstiltalt - suspenderes ikke av klubben

Mistankene

Dopingproblematikk i fotball har lenge vært et omdiskutert tema. I 2004 ble klubblegen til Juventus, Riccardo Agricola, dømt i en rettssal i Torino for å ha forsynt det italienske storlagets spillere med EPO og andre medikamenter fra 1994–1998. Agricolas anke ble året etter tatt til følge, men mistankene mot Juventus har vedvart.

Det skyldes blant annet vitnemålet til eksperten Giuseppe D’Onofrio. Etter å ha studert tester av Juventus-spillerne tatt i 1996, konkluderte han med at hemoglobinnivåene bare kunne tilskrives blodoverføringer eller bruk av EPO.

TILTALT: Juventus-direktør Antonio Giraudo og klubblege Riccardo Agricola under en rettssak i Torino i 2004. Begge ble til slutt frikjent. Foto: Danielle La Monaca

Juventus vant Champions League i 1996. I 1997 tapte Torino-laget finalen etter å ha slått ut Rosenborg i kvartfinalen.

Antidoping Norge beskriver bloddoping slik:

«Bloddoping er misbruk av teknikker og/eller stoffer for å øke den oksygentransporterende kapasiteten i blodet. På denne måten øker kroppens maksimale oksygenopptak, som er den viktigste prestasjonsbegrensende faktoren når det gjelder utholdenhet. Prestasjonsevnen kan derfor økes betydelig ved å øke transportkapasiteten for oksygen.»

SLO UT RBK: Ciro Ferrara og hans lagkamerater ble for sterke for Rosenborg og Sigurd Rushfeldt i Champions League-kvartfinalen i 1997. Her på Lerkendal, hvor det endte 1–1. Returmøtet i Torino vant Juventus 2–0. Foto: GORM KALLESTAD/NTB scanpix

Solskjær vil ikke være naiv

Siden Juventus-rettssaken har flere fotballspillere testet positivt for doping internasjonalt, men omfanget av kjente saker har vært relativt lite. I nyere tid har det russiske fotballandslaget blitt beskyldt for å ha vært en del av det statlig styrte dopingregimet som førte til at nasjonen i utgangspunktet ble utestengt fra OL i Sør-Korea.

NFF-president Terje Svendsen har selv tatt til orde for å utestenge Russland fra deres eget Fotball-VM til sommeren om informasjonen til varsleren Grigorij Rodtsjenkov stemmer.

Les også: Odd handler: To U21-landslagsspillere klare

Molde-manager Ole Gunnar Solskjærs oppfatning er imidlertid at doping ikke er et problem i fotball. Konfrontert med de norske spillernes svar i undersøkelsen VG har gjennomført sammen med NISO, svarer Solskjær slik:

– Jeg har ikke lyst til å være naiv og si at doping garantert ikke skjer i norsk toppfotball, men jeg tror det i tilfelle må være ved et uhell. Jeg tror ingen i norsk eliteserie bevisst tar noen medikamenter som de ikke skal. Det er jeg kategorisk på, er Solskjærs reaksjon overfor VG.

– Internasjonalt, med tanke på din erfaring, hvilket inntrykk har du fått?

– Jeg hadde aldri hatt mulighet til å komme meg gjennom alle de dopingtestene jeg har hatt hvis jeg ikke hadde vært ren. Når du er ute i Europa, spiller Champions League- og landskamper, så er du sjanseløs (hvis du doper deg). I alle fall hvis det ikke er systematisk. Og det er det ikke i Norge og de klubbene jeg har vært i.

– Det har vært debattert om doping har en positiv effekt for fotballspillere. Tror du at det har det?

– Jeg har ikke lyst å tenke på det. Jeg har ikke lyst til å bry meg om det. Men hvis du er så dum at du tar medikamenter som ikke er lovlige, tror jeg nok at du får en effekt av det. Det tror jeg.

VIL IKKE VÆRE NAIV: Molde-trener Ole Gunnar Solskjær på Åråsen før seriestart. Foto: Gøran Bohlin/VG

– Kan løpe mer

Mens FIFA-president Gianni Infantino har fått kritikk for å uttale at det ville blitt oppdaget om russiske fotballspillere drev med doping, ønsker NFF-Pedersen at beskyldningene granskes nøye.

Parallelt er FK Haugesund-kaptein Christian Grindheim (34), som tidligere har spilt for nederlandske Heerenveen og danske FC København, klar på at ulovlige preparater vil gi en fotballspiller fordeler i konkurranse med rene motstandere.

– Ja, du kan jo løpe mer hvis du tar EPO. Restitusjonstiden kan også være kortere hvis du bruker de «rette» midlene. Det kan selvfølgelig hjelpe. Men jeg har aldri sett det, sier Grindheim til VG.

IKKE SETT DOPING: Christian Grindheim er tilbake i Haugesund etter 13 år i andre klubber og land, blant annet i Danmark og Nederland. Foto: NTB scanpix

Kippes opplevelse

Det synet deler LSK-veteran Frode Kippe (40).

– Det er nok mange former for doping som vil kunne ha god effekt for en fotballspiller – både med tanke på hurtighet, spenst og utholdenhet. Hvis du vil gå den veien, er det nok mye du kan hente på det. Men jeg tror ikke det er mange som driver med prestasjonsfremmende doping i Norge. Jeg har vært i fotballen i så mange år og aldri fått noen forespørsler om det eller opplevd at noen har drevet med det. Jeg tror det er særdeles lite av det, sier Kippe.

Bodø/Glimt-kaptein Martin Bjørnbak (26) er en av eliteseriespillerne som har svart at han tror det forekommer doping i Norge.

– Men jeg må få presisere at jeg ikke tror noen gjør det bevisst, men at det kan være ubevisst. Litt som i «Johaug»-saken, at du får et middel fra legen i klubben eller begynner på et kosthold som du ikke helt er klar over hva inneholder, sier Bjørnbak til VG.

Svarene fra undersøkelsen

Tror du det forekommer doping i norsk toppfotball?

Ja: 26 prosent.

Nei: 39,6 prosent.

Vet ikke: 34,4 prosent.

Tror du det forekommer doping i internasjonal toppfotball?

Ja: 75 prosent.

Nei. 9,4 prosent.

Vet ikke: 15,6 prosent.

Har du noen gang blitt tilbudt prestasjonsfremmende midler?

Ja: 0 prosent.

Nei: 100 prosent.

Stoler du alltid på at midler du får fra din klubblege ikke står på dopinglisten?

Ja: 75 prosent.

Nei: 25 prosent.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt66002461818
2Molde6510167916
3Kristiansund6240159610
4Brann6312910-110
5Strømsgodset62319909
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Eliteserien
 2. Fotball
 3. Ole Gunnar Solskjær
 4. Tor Ole Skullerud
 5. Doping
 6. Terje Svendsen
 7. Frode Kippe

Flere artikler

 1. Doping-naivitet er et blindspor

 2. Massiv RBK-støtte fra rivalene: – Jeg er fantastisk fornøyd

 3. Pluss content

  Doping: Fotballens mørke skygge

 4. Solskjær-erstatter Moe: Vil ikke svare på om han ønsker seg jobben

 5. Solskjær som United-manager: Er han egentlig kvalifisert?

Fra andre aviser

 1. Overrasket over spansk dopingundersøkelse: – De tallene ville du aldri fått i norsk fotball

  Bergens Tidende
 2. Her blir Brann-spillerne plukket ut til dopingtest

  Bergens Tidende
 3. Doping i norsk idrett: Greit såfremt det er lov?

  Aftenposten
 4. Solskjær mener dette var nøkkelen til United-suksessen for 20 år siden: – Vi aksepterte det aldri

  Aftenposten
 5. «Bring him back home», sa Alex Ferguson. Så la han på

  Aftenposten
 6. «Bring him back home», sa Alex Ferguson. Så la han på

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder