Mestertrekket som sendte Molde til Champions League

Feiret med Røkke og Gjelsten i natt

(Real Mallorca-Molde 1-1) Et taktisk fulltreff av dimensjoner sendte Molde med et kvantesprang inn i Champions League. Trener Erik Brakstads mestertrekk skaffet Molde utligningen, 30 millioner kroner i klubbkassen - og sendte Røkke og Gjelsten til himmels i natt.

ARTIKKELEN ER OVER 20 ÅR GAMMEL

13 minutter senere vant nettopp Sundgot den avgjørende duellen inne i Mallorca-feltet. Fernando Nino handset i ren desperasjon. Dommeren dømte straffe i stedet for å godkjenne scoringen til Thomas Mork.

- Helt feil, men det bryr jeg meg ikke mye om nå, gliser Erik Brakstad.

Fotballhistorie

Resten er norsk fotballhistorie. Andreas Lund dundret straffen i mål. Molde er i Champions League - og Norge er blant Europas beste fotballnasjoner. Også på klubbplan. Vårens finalist i Cupvinnercupen, Mallorca, er sensasjonelt plassert i UEFA-cupen.

- Fantastisk av trenerne. De hadde virkelig gjort hjemmeleksa si, skrøt landslagsspissen omgitt av ekstatiske lagkamerater i natt. Spillerne feiret seieren med sine rike onkler. Både Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten var på plass i Palma.

Oksen fra Sørlandet gjorde akkurat som han skulle på straffen. Nota bak Mallorca-keeper Leo Franco holdt på å revne.

- Jeg tenkte et lite sekund på hva en bom ville medføre. Men så bestemte jeg meg for å brenne til med alt jeg hadde - og tenkte ikke på noe annet. Det var en utrolig følelse å se ballen gå i mål.

- Ditt viktigste spark på en fotball?

- Ja.

Mallorca var aldri i nærheten av å score på slutten. Molde la om til tre midtstoppere og hadde full kontroll på svært slitne spanjoler. Også det helt etter planen trenerne la på forhånd.

Seierssigar

Erik Brakstad hadde all grunn til å tenne seierssigaren i natt - og gjorde det:

- Ja, nå må det bli sigar. Dette er en prestasjon på høyde med det beste som er gjort i norsk fotball, mener en meget glad Erik Brakstad.

- I denne varmen - oppunder 30 grader - gjorde vi en veldig bra kamp. Jeg er utrolig stolt av spillerne.

Han hadde i natt ikke rukket å tenke særlig mye over dagens Champions League-trekning i Monaco.

- Men vi trives jo veldig godt her i Spania. Så gjerne et spansk lag - og så finnes det jo et par engelske klubber som er interessante!

Molde mot Manchester United og Ole Gunnar Solskjær i Champions League er plutselig mer enn en deilig drøm fra Nordvestlandet. I dag kan det bli en realitet.

Og Erik Brakstad mener at det ikke er noe i veien for at Molde kan gjøre like store bragder som Rosenborg i Champions League.

Stor dag

Keeperen Morten Bakke leverte en prikkfri kamp og var Moldes beste. Mallorca fikk aldri mer en straffescoringen før pause.

- Min største dag som fotballspiller. Jeg har spilt lignende kamper tidligere. Men de har ikke vært like viktige. Det er helt uvirkelig at vi er klare for Champions League, men det går vel opp for meg etter hvert, smilte Bakke.

Molde solgte Trond Andersen for 30 millioner kroner til Wimbledon. I går fikk de inn like mye. Deltagelsen i Champions League gir bortimot 25 millioner fra UEFA. I tillegg kommer fem millioner i TV-inntekter.

Alle spillerne i Molde har vært til salgs i sommer. Men nå er det bråstopp i alle spillersalg.

- Det ville være galskap å selge flere nå, mener Erik Brakstad.

MFK-treneren har lenge ønsket seg en ny midtstopper etter at Andersen dro til England. Men nå er han ikke så sikker lenger.

- Vi har jo nesten en landslagsspiller på den plassen allerede. Jo Tessem var meget god her.

Den omskolerte trønderen fortsetter.

«Matchvinner» Andreas Lund har naturligvis ingen planer om å forlate Molde nå.

- Stemningen er enorm etter denne seieren, og det er helt fantastisk å være Molde-spiller akkurat nå. Alt annet får vente til etter Champions League.

PS! Moldes og Rosenborgs kamper vil gå på forskjellige dager, henholdsvis tirsdager og onsdager. Alle kampene blir vist direkte på TV3.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder