SJEFEN OG SJANSEN: Lars Lagerbäck har fått orden på Norge. En av grunnene er Bjørn Maars Johnsen, som fikk sjansen – og tok den. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kommentar

Lagerbäck ble reddet av de utskjelte treningskampene

Lars Lagerbäck er en av få som liker treningskamper i fotball. Når du ser på hvorfor og hvordan han har fått orden på det norske herrelandslaget i fotball, så forstår du bedre hvorfor.

  • Knut Espen Svegaarden (kommentar)

Da Lars Lagerbäck tuslet av Anton Malatinsky Stadium i Trnava, Slovakia 15. november i fjor, hadde han svak hodepine. Åtte måneder hadde passert uten at han egentlig hadde fått orden på det norske landslaget sitt.

Lagerbäck kritisk til det norske angrepet: – Altfor dårlig

Han trengte mer tid. Og han fikk det i form av, kanskje, noen av de siste treningskampene en landslagssjef noen gang får.

Det kan vise seg å være redningen, både for Lagerbäck, landslaget – og norsk fotball. For, uansett hvordan det går i Sofia søndag kveld, så har Lars Lagerbäck, ved hjelp av intelligens, erfaring, tro på det han driver med – og litt flaks – klart å snu en trend som var den verste i norsk landslagsfotball siden 1980-tallet.

Sliter du med å forstå Nations League? Trykk her!

22 kamper – 13 tap

Norge vant knapt en fotballkamp. Negativiteten ble etter hvert så stor at Norges Fotballforbund fikk skylden for dårlig håndtering av det meste, også ting som ikke stemte. Men sånn er det når du – stort sett – taper fotballkamper.

* Fra den avgjørende kampen mot Italia i Roma 15. oktober og til Lagerbäck gikk av med hodepine i Slovakia 25 måneder senere, hadde det som skulle være norsk fotballs stolthet spilt 22 fotballkamper, tapt 13, vunnet kun seks, to av dem mot San Marino.

Spørsmålet var om bunnen var nådd.

Og om den erfarne Lars Lagerbäck kunne snu dette.

Da Lagerbäck samlet troppene før treningskampene mot Australia og Albania i mars, var han nødt til å få flere positive svar, se en fremgang. Han hadde fortsatt et snaut halvår på seg til å snu trenden. Han var nødt til å finne en stamme etter å ha prøvd 33 spillere på under åtte måneder.

Men det begynte å haste, selv for en rutinert mann som har hatt landslag som hovedfag siden 1990.

Lars Lagerbäck: – Vi kunne klart oss godt i VM

Mot Australia på Ullevaal i mars, tok Lagerbäck sjansen på 19 år gamle Kristoffer Ajer i midtforsvaret. Samtidig hentet han inn 21 år gamle Iver Fossum som et løpssterkt og klokt alternativ på midtbanen og startet med Fredrik Midtsjø, ikke Stefan Johansen som makker til formsterke Markus Henriksen. Han ga svære Bjørn Maars Johnsen sjansen på topp.

Ajer og Fossum

Det fungerte, bedre enn det Lagerbäck hadde sett i små glimt i de foregående kampene. Og heldigvis hadde han flere treningskamper. Lars Lagerbäck ble på mange måter reddet av de, ofte, utskjelte treningskampene. For i løpet av mars, og juni, fant han stammen sin i laget.

I siste liten, kanskje. Men heldigvis for Lagerbäck og Norge, så hadde svensken ganske god tid fordi VM-kvalifiseringen i praksis var ferdig etter tapet i Lagerbäcks første kamp som landslagssjef, i mars i fjor mot Nord-Irland.

Brendan Rodgers om Kristoffer Ajer: – Han har alt!

Han har brukt tiden godt. Den såkalte «hjernevaskingen» på samlingene er mye enklere når du ikke har med nye spillere. Siden introduksjonen av Ajer, Midtsjø og Fossum i mars, er det bare Ghayas Zahid som har fått sjansen av nye spillere.

Kristoffer Ajer, nå 20 år, har en ganske så unik statistikk på A-landslaget: Fem kamper, fem seirer ... Valget av han som forsvarssjef, tross den unge alderen, har vært smart. Det samme med å la like unge, men også like kloke, Sander Berge, styre midtbanen.

«Spilte seg inn i hellet»

Lagerbäcks lille suksess i 2018 skyldes stabilitet, på alle plan, repetisjoner, dyrking av et spill som alle vet hvordan fungerer. Og litt flaks. Det skal gode ledere ha. Som danskene sier: «Du spiller deg inn i hellet». Det er et godt uttrykk.

Fortsatt mangler det mye, fortsatt faller laget ut av kampene i perioder. Som mot Kypros i 2. omgang. Et bedre lag hadde utnyttet sløvheten. Lagerbäck ser, som oss andre, at Norge ville blitt straffet hardere i mange av kampene, om motstanderen var bedre.

Likevel, fakta er som følger: Med seier i Bulgaria søndag kveld, har Norge like mange seirer på under seks måneder som de hadde fra oktober 2015 til mars 2018.

Så det er ingen tvil om at Lars Lagerbäck og teamet hans har gjort mye riktig i 2018.

KOMMENTERER: VGs Knut Espen Svegaarden. Foto: Hallgeir Vågenes

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder