Bodø/Glimt rystet Milan på San Siro: − Mer stolt enn skuffet

MILANO (VG) (Milan – Bodø/Glimt 3–2) Bodø/Glimts Jens Petter Hauge (20) hadde både servert og scoret mot giganten Milan da han tryllet frem en siste sjanse på overtid. Lagkamerat Ulrik Saltnes (28) ble spilt opp i perfekt posisjon foran mål – men blåste avslutningen over.

 • Mats Arntzen
 • Øyvind Herrebrøden

nær var den norske serielederen 3–3 og ekstraomganger på San Siro i Europa League-kvalifiseringen, men nordlendingene ryker i stedet ut av turneringen. Men hadde Glimts åtte seriemål sterke midtbanespiller senket avslutningen etter 91 minutter og 35 sekunder noen centimeter, kunne historien muligens blitt annerledes.

– Jeg klapper ham på skulderen, og han tenker helt sikkert på den i natt. Men vi står sammen når vi vinner, og vi står sammen når vi taper. Sånn er livet, sier Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen om Ulrik Saltnes og megamissen på overtid.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

Treneren ville neppe hatt andre enn vanligvis stødige Saltnes foran motstandermålet på den største Glimt-sjansen av alle. Jens Petter Hauge hadde overtatt indreløperrollen, trakk seg elegant forbi Sandro Tonali og spilte pasningen forbi Simon Kjær. Saltnes kom – som alltid – på løp, men skjøt over. Og da forble det 3–2 til Milan – sesongens første Glimt-tap.

– Det kommer til å bli snakket om til evig tid. Sånn er fotballen. Men det kommer han til å takle utmerket, melder Glimt-legenden Runar Berg til VG.

– Jeg sitter mer stolt enn skuffet, fortsetter trener Knutsen om nesten-bragden i Nord-Italia.

Treneren fikk en drømmestart på den mektige arenaen. Milan fikk ikke låne ballen de to første minuttene, Fredrik Bjørkan driblet elegant av press på egen halvdel og Bodø/Glimt så akkurat ut som man har lært dem å kjenne i Eliteserien.

Etter kvarteret ble stillheten på San Siro brutt av et nordnorsk jubelbrøl og akkompagnert av et stort gisp på pressetribunen. Da fikk gultrøyene Milan til å se ut som et ordinært eliteserielag. Hauge trakk frem en overstegsfinte og passerte Franck Kessie lekende lett, og foran mål forsto skadefrie Kasper Junker hva som var på gang og rykket seg fri.

Et hardt innlegg langs gressteppet ble vinklet ut på dansken, som satte ballen kontant i mål bak Gianluigi Donnarumma.

les også

Bildespesial: Slik var det i Bodø da Glimt herjet i Italia

Gledesrusen over sjokkledelsen ble kortvarig. Hakan Çalhanoglu har ett av Europas mest fryktede skuddbein og viste hvorfor da han vendte bort to Glimt-spillere i samme bevegelse og hamret ballen i nettaket bak en ellers strålende Nikita Haikin.

– Vi går inn i kampen med riktig tenning, riktig selvtillit. Så er det noe som skjer når vi får 1–0 i første omgang. Da blir vi litt passive. Det er to ting som jeg opplever som problemer: Det er at de sentrale midtbanespillerne får for mye tid og at venstrebacken (Theo Hernández) får for mye rom. Når 1–1 og 2–1 kommer, synes jeg ikke vi fremstår med samme trykk og tydelighet i det offensive spillet, analyserer Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen på pressekonferansen.

GUL BØLGE: Jens Petter Hauge (t.v.) noterte seg for mål og assist. Han var også nær å få seg en ny målgivende pasning. Her er han sammen med Patrick Berg og Brede Moe, mens Sondre Brunstad Fet kan skimtes i bakgrunnen. Foto: DANIELE MASCOLO / REUTERS

Smakte tyrkisk pepper

Fra Çalhanoğlus kanonkule til 1–1 tok nemlig italienerne over spillet. De norske serielederne slet med å få det fryktede presspillet deres til å fungere, hjemmelaget var rolige med ballen og fant alternativer også da angrepstrioen til Bodø/Glimt forsøkte å presse høyt.

Çalhanoğlu viste igjen sin klasse da han avsluttet et presist Milan-angrep med å flikke et innlegg videre til en fullstendig umarkert Lorenzo Colombo. Zlatan Ibrahimovic’ erstatter etter svenskens positive coronatest tidligere på dagen viste hvorfor Milan kan ha på gang en ny måltyv – i ordets rette forstand: Fra kloss hold på bakre stolpe dyttet han 2–1 i nettet, som også var resultatet til pause.

Etter den fortsatte Çalhanoğlu i samme spor. Tyrkeren gjorde et subtilt tegn til Samu Castillejo om at han lå og lusket utenfor sekstenmeteren. Vingen crosset ballen med et halvtliggende vristspark, og Çalhanoğlu ekspederte sikkert i mål med en bredside fra 16 meters hold.

– Den beste spilleren jeg har møtt, beskriver Patrick Berg om Milans tomålsscorer.

Det var imidlertid ikke bare Çalhanoğlu som viste at han kan skyte. Jens Petter Hauge har vært en ettertraktet mann rundt om i Europa, og det spørs nok ikke om prislappen hans økte med ytterligere noen millioner på San Siro torsdag kveld.

Forarbeidet til 1–0 var vakkert, 3–2-reduseringen et maleri. Hauge mottok ballen inne sentralt, pirket ballen med seg forbi Ismaël Bennacer og hamret til fra om lag 20 meter. Ballen suste i nettet bak Gianluigi Donnarumma.

– Da den gikk inn tenkte jeg bare at «nå vinner vi det her», melder Hauge etter kampen.

Rett etter Glimts andre meldte også motsatt kantspiller seg på, danske Philip Zinckernagel. Han holdt på å hamre inn utligningen fra skrått hold, men det skal sies at Milan også hadde en ball i nettet (annullert for offside) og at Brede Moe stoppet en ball på mållinjen med et tigersprang.

SENTRAL: Hakan Çalhanoglu var involvert i det meste Milan skapte torsdag kveld. Foto: Luca Bruno / AP

– Bittert

Men mot slutten var Glimt fullt på høyde med motstanderen. Det typiske Glimt-trekket med å kaste inn vingen Ola Solbakken og sette Hauge inn i en midtbanerolle fungerte også på San Siro. Solbakken hadde en målsjanse, der Hauge spilte ham frem, og like etterpå stusset Ulrik Saltnes et frispark mot korthjørnet som Donnarumma fikk lempet vekk med høyrehånden.

Og så var det altså Saltnes’ megamulighet på overtid.

– Først og fremst synes jeg at vi gjør en sinnssyk god prestasjon. Det er vår første store test på dette nivået. Selvsagt føles det litt bittert akkurat nå for at vi ikke fikk 3–3 på slutten. Jeg tror at dersom vi hadde kommet oss til ekstraomgangene, så hadde vi hatt en god sjanse, for lufta gikk litt ut av de mot slutten, sier Patrick Berg.

– De viste at det ble vanskelig å møte. De tre offensive spillerne deres spiller veldig, veldig bra. Det var veldig tøft mot slutten, men vi klarte å holde unna, oppsummerer Milan-trener Stefano Pioli på pressekonferansen etterpå.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt21182171254656
2Molde21131752262640
3Rosenborg21116440211939
4Vålerenga2111553627938
5Kristiansund2198441291235
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Europa League
 2. Bodø/Glimt
 3. Jens Petter Hauge
 4. Zlatan Ibrahimovic
 5. AC Milan
 6. Eliteserien

Flere artikler

 1. Milan til Europa League etter straffeparodi

 2. Hauge mot Milan-overgang: – Jeg skal ut på tur

 3. Herlige Hauge er brennhet: For et format!

 4. Milan-manageren om Hauge: – Holder et høyt internasjonalt nivå

 5. Leder med 16 poeng: – Vi har fått en helt sinnssyk ledelse

Fra andre aviser

 1. Bare nesten på San Siro: Bodø/Glimt scoret to og rystet AC Milan

  Aftenposten
 2. – Gøy å se at det funker mot topp, topp lag i Europa

  Bergens Tidende
 3. Bodø/Glimt-kometen etter Milan-skrytet: – Veldig gøy

  Fædrelandsvennen
 4. «Glimt var ikke svake. Absolutt ikke»

  Aftenposten
 5. «Glimt var ikke svake. Absolutt ikke»

  Bergens Tidende
 6. Bodø/Glimt videre i Europa. I neste runde venter en europeisk gigant.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no