Hareide etter blytung VM-exit: – Det er fotballens brutalitet

NIZJNIJ NOVGOROD (VG) (Kroatia – Danmark 1–1, 3–2 på straffer) Kasper Schmeichel (31) gjorde alt for å bli danskenes store VM-helt. Men lagkameratene brant straffe på straffe på straffe.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er vanskelig å sette ord på det. Det er en underlig følelse av kjempeskuffelse, men enorm stolthet over dette laget og alle de menneskene som jobber for laget. Jeg synes vi spiller bedre og har sjanser til å vinne kampen. Det er vanskelig å akseptere dette akkurat nå, sier en nedbrutt Kasper Schmeichel, som stilte på pressekonferanse med «banens beste»-trofeet.

– Du redder tre straffer, men lagkameratene dine brenner også tre. Føler du deg sviktet av dem?

– Nei. Nei, det gjør jeg ikke. Alle som tør å ta en straffe, er en helt i min bok. Presset er så stort at hvis du har ballene til å stille opp, så har du min fulle respekt. Vi vinner og taper som et lag. Dette er et fantastisk lag. Jeg er veldig stolt av å være en del av det. Vi kommer tilbake. Vi må huske denne følelsen og bruke den i fremtiden, sier Schmeichel til VG.

SKUFFET: Åge Hareide til høyre, var naturligvis langt nede etter tapet i åttedelsfinalen mot Kroatia. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Tre enorme redninger

For han var svært nære å bli danskene og Åge Hareides store helt. Først da Danmark så ut til å være ute da Kroatia fikk straffe på tampen av ekstraomgangene, men Schmeichel ville det annerledes og reddet forsøket til Luka Modric.

Det betød straffespark-konkurranse i Nizjnij Novgorod, og nok en gang var Schmeichel i yndetilstand: Leicesters sisteskanse gjorde to enorme redninger på kroatiske straffer.

Men lagkameratene sviktet ham: Christian Eriksen, Lasse Schöne og Nicolai Jørgensen misbrukte sine forsøk fra krittmerket, og dermed er Danmark ute av VM.

– Akkurat nå er vi tomme, alle sammen. Vi leverer en god lagprestasjon og jeg synes vi er best, i alle fall i andre omgang, sier Åge Hareide til DR1 etter kampen.

Han roste naturligvis Kasper Schmeichel for innsatsen kampen gjennom og mener sisteskansen «gjorde alt for at Danmark skulle vinne i ordinær tid, tilleggstid og i straffekonkurransen».

– Men det er sånn med straffespark at det er litt bingo. Det er kanskje våre tre mest solide skyttere som bommer i dag. Jeg føler ikke bare med Kasper, men med hele troppen, som har lagt inn en fantastisk innsats hele veien. Det er fotballens brutalitet. Disse øyeblikkene unner jeg ingen. Det er atskillig bedre å være på den andre siden, sier Åge Hareide til VG.

les også

Nå er han mest hatet i VM

Nykommer med umiddelbar effekt

Hareide overrasket med laguttaket da han valgte å vrake venstreback Jens Stryger Larsen til fordel for Jonas Knudsen, som kun hadde spilt tre landskamper tidligere – to av dem i 2014.

Årsaken bak Hareide-trekket ble raskt åpenbart: 57 sekunder (!) var gått da midtstopper Mathias Zanka Jørgensen kranglet Danmark i ledelsen med VMs så langt raskeste mål. Sjokkåpningen kom etter et monster-innkast av de sjeldne – servert av nykommer Knudsen.

Men den danske gleden skulle bli kortvarig. For allerede etter tre minutter og 39 sekunder var lagene like langt. Scoringen til Mario Mandzukic var om mulig enda «styggere» enn Zankas klabb-og-babb-mål: Henrik Dalsgaard klarerte ballen rett i hodet på Andreas Christensen, slik at den til slutt endte i bena på Juventus-stjernen, som banket inn 1–1-målet.

Resten av første omgang var naturlig nok ikke like heseblesende, men det var likevel ikke mangel på tempo, intensitet og nerve. Begge lag hadde sine muligheter til å ta føringen: Ivan Perisic etter en slepphendt retur av Kasper Schmeichel, og Christian Eriksen med en innlegg-avslutning-krysning som traff kryss-stangen og gikk ut.

les også

Harmoni og «galskap» preger Kroatia: – Er blitt totalt forskjellig

Kjedelig

Etter pause sank tempoet i kampen betraktelig. De to lagene presset ikke lenger like høyt og våget ikke å spille med like stor risiko. Oppgjøret ble dermed mer stillestående og avventende.

Den merkelige stemningen på tribunen bidro ikke til å sette fyr på kampen: Det var flest kroater, men også mange argentinere, ettersom de hadde forventet at Lionel Messi og kompani skulle ta seg til denne kampen ved å vinne gruppen. Blandingen av «bølgen», tenning av telefon-lys og «Argentina, Argentina»-rop skapte en sær atmosfære i Nizjnij Novgorod.

Kroatia, kanskje gruppespillets mest imponerende lag, så plutselig tannløse og passive ut, mye på grunn av at Hareides menn klarte å begrense innflytelsen til superstjernen Luka Modric og generelt hindre de dyktige kroatiske midtbanespillerne rom.

Ingen var i nærheten av å hindre at kampen gikk til ekstraomganger etter VMs kanskje kjedeligste omgang. Det ble i hvert fall kun fullført 39 vellykkede pasninger på siste tredjedel av banen etter pause.

Schmeichel-show

Danmark viste, utover i ekstraomgangene, at de hadde vanskeligheter med å holde unna et økende kroatisk press. Og til slutt måtte den store muligheten komme: Modric spilte igjennom Ante Rebic i bakrom, han rundet Kasper Scheichel og ble felt bakfra av Zanka Jørgensen – soleklar straffe.

Da skulle det være over, Luka Modric skulle sende Hareide hjem og Kroatia til kvartfinale, men i mål sto Kasper Schmeichel, klar til å gjøre seg selv til dansk fotballs nye superhelt. Ikke bare stoppet han straffen til Modric – han holdt den også i fast grep.

Danmark gikk dermed inn i straffekonken med et psykisk overtak, og Schmeichel fortsatte å være i det umulige hjørnet. Dansen stoppet to kroatiske straffer med strålende redninger, men utespillerne leverte ikke på samme nivå. Eriksen bommet, Schöne bommet og Jørgensen bommet.

Dermed skal Kroatia møte vertsnasjon Russland i kvartfinalen, mens Åge Hareide og Danmark reiser hjem.

VG I RUSSLAND: Arilas Berg Ould-Saada dekker VM. Foto: VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder