Deilas oppgjør etter nytt matchvinnermål av «Big Sam»: – Det er så smålig

FOTBALL

VALLE (VG) (Vålerenga – Stabæk 1-0) Sam Johnson (25) ble matchvinner for fjerde gang i Vålerenga-drakt – på pasning fra Felipe Carvalho (24). Det var sistnevnte VIF-sjef Ronny Deila (42) ville snakke om etterpå.

Publisert: Oppdatert: 16.05.18 23:48

Etter sesongens fjerde ettmålsseier – alle avgjort av målmaskinen Sam Johnson – tok Deila et oppgjør mot kritikken av at klubben har valgt å skjerme stopperkolossen Felipe Carvalho den siste tiden.

– Det er så smålig! Én spiller som må ha litt ro. Det er mange ting. Kanskje noe personlig, andre ting som ikke dere vet om. Det kan hende, melder Deila til journalistene i intervjusonen.

Referat og VG-børs: Vi fulgte kampen her!

– Latterlig

VG spør om hvorfor han velger å ta dette oppgjøret. Blant annet Eurosport-ekspert Kjetil Rekdal har kritisert sin tidligere klubb.

– Jeg er ikke oppgitt. Men vi må glede oss over det som skjedde på stadion. 11.000 mennesker (tredje mest siden åpningen i fjor), fantastiske fans, en meget bra 1. omgang og vi vinner. Vi ligger der vi ønsker å ligge, sier Deila – og sikter til Eliteserietabellen, der Oslo-klubben er tre poeng bak serietoer Rosenborg etter ti kamper.

– Hvor mye har det irritert deg at det har vært mye fokus på Carvalho og skjermingen?

– Jeg synes det er latterlig. Vi må se det begge veier. Det er ikke sånn at det ikke kommer folk på stadion fordi Carvalho ikke snakker. Det er jo mer blest rundt ham når han ikke gjør det. Så det er nesten et bra PR-triks! Han skal få prate mye med dere, men han må prestere her, og da må vi få gjøre våre ting etter at han ikke har spilt på seks måneder, sier Deila – og begrunner med mental og fysisk belastning gjennom mai-programmet.

Glemmer gullet – tross tidvis storspill

Selv om de har heng på Rosenborg, skiller åtte poeng til ligaleder Brann – og Deila innrømmer at de er sjanseløse på gull.

Men det glimret da Vålerengas 16. mai-tog dundret avgårde mot Stabæk gjennom 1. omgang; den nye høyresiden med Daniel Fredheim Holm og Amin Nouri radet opp fine kombinasjoner, midt på banen var Abdisalam Ibrahim alltid først dit ballen kom, Chidera Ejuke utfordret innover i kjent stil, «Tause Felipe» snakket med venstrefoten og musklene – og frontmannen Sam Johnson tok vare på den ene sjansen han hadde.

Deila nikker da VG foreslår at 1. omgang var klubbens beste 45 minutter for året. Men i 2. omgang var Stabæk definitivt det førende laget. Vålerenga kom seg ikke lenger fremover på banen ved at Deila la om til to spisser og 4–4–2 ved å putte på Michael Godly med en halvtime igjen.

– Vi klarer ikke holde i kula. Vi er mer opptatt av å forsvare oss enn å gå i angrep. Det er sjelden det lykkes. Vi er tette og gode, de har målsjanser i 2. omgang vi også. Ser du på sjansene fortjener vi å vinne, ser du på spillet, så følte vi hele tiden at det kom til å skje et eller annet, vurderer Vålerenga-treneren.

At det bare ble med Sam Johnsons ene fulltreffer på lagets fire sjanser i den gode perioden før pause, kunne felt trepoengeren for hjemmelaget. Men her har Vålerenga forandret seg litt fra fjoråret, fastslår lagkaptein Jonatan Tollås Nation.

– Vi hadde ikke vunnet denne kampen i fjor. Da hadde vi en tendens til å tape de avgjørende duellene i de avgjørende situasjonene i kampen. Vi har mer pondus nå, mener forsvarsspilleren.

Fire ettmålsseirer

Det har de så absolutt – i begge ender av banen: syv seriemål sterke Sam Johnson har altså vært matchvinner i samtlige av Vålerengas ettmålsseirer (Kristiansund, Odd, Sandefjord) og mot Stabæk 16. mai scoret han etter fremspill av en annen nyervervelse, nemlig granittblokken Carvalho.

Uruguayaneren gjør et par halvhete saker med ballen i bena, men har også fotballteknisk selvtillit som søramerikanere flest – og selv om han både dribler og slår tversoverpasninger i eget forsvar, er han som oftest på pletten når det trengs.

Det var Carvalho som blokket da Tonny Brochmann kom til Stabæks største sjanse i 2. omgang, på et tidspunkt det bare handlet om å hale seieren i land for hjemmelaget. Også Ohi Omoijuanfo og Ola Brynhildsen kunne utlignet for Stabæk. Da var Adam Larsen Kwarasey (banens beste) i veien.

Men Brynhildsen mente han burde fått straffespark i situasjonen etter 66 minutter.

– Soleklart. Ikke mer å si enn det. Jeg blir taklet av både Kwarasey og Carvalho, melder Brynhildsen til VG.

Her kan du lese mer om