Tromsø-treneren utvist da effektive Rosenborg vant igjen: – Det var frustrasjon

TROMSØ (VG) (Tromsø – Rosenborg 0-3) Tapre Tromsø prøvde, spilte og bommet. Rosenborg traff, scoret og vant – og dundrer mot sitt 25. seriegull.

Med to tidlige scoringer i hver omgang – først fra Samuel Adegbenro etter fem minutter, så fra Nicklas Bendtner etter 51, pluss en siste fra skadereturnerte Pål André Helland sikret trønderne en bunnsolid tremålsseier på Alfheim, RBKs største seierssifre på denne bortebanen siden 5-1-seieren i 1996.

UTVIST: Tromsøs trener Simo Valakari (i midten) ble vist på tribunen av dommer Tore Hansen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen NTB scanpix

I praksis betyr det dessuten at Rosenborg bare er to seirer unna tredje strake seriegull. Isåfall vil laget være oppe i 60 poeng – maks-antallet som ligatoer Sarpsborg kan oppnå om de vinner resten av sine seks kamper.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien direkte på Eurosport Player

VG Live: Vi fulgte kampen her!

Valakari sendt på tribunen

3-0 høres ut som en knockout, men det tok lang tid før Tromsø egentlig var talt ut: For også mot serielederen klarte Tromsø å vise at det neppe er helt tilfeldig at klubben har hatt fremgang i både poeng og fotballspill siden finnen Simo Valakari overtok treneransvaret.

Men de kjemper fortsatt i nedrykksgjørma og ligger stadig nest sist på tabellen.

– En god fotballkamp. Vi slipper til noen sjanser, men vi er bra på å forsvare oss i boks. Vi møter et bra Tromsø-lag. De er offensive, de stiller i stand trøbbel for oss, men vi er best i begge ender, oppsummerer Kåre Ingebrigtsen overfor VG.

– Når du taper 0-3 hjemme er du veldig skuffet. Når jeg analyserer, ser jeg identiteten vår. Jeg er stolt av spillerne, og vi var trofaste mot planen. Men du må være sterk i begge boksene, vurderer Simo Valakari etterpå.

I intervjusonen ville de aller fleste ha finnens versjon av hva som skjedde i etterkant av Gjermund Åsens doble stolpeskudd etter 23 minutter – som ville endret 1-0 til 1-1.

Se sjansen og alle målene her – artikkelen fortsetter!

Lasse Nilsen spilte frem Åsen, som skar inn, skjøt, traff tverrliggeren og bortre stolpe. TV-reprisene viste at ballen ikke var inne, men 5400 tilskuere og jublende Tromsø-spillere opplevde det motsatt.

Inkludert trener Simo Valakari. Finnen måtte forlate Tromsø-benken og istedet sette seg på tribunen blant egne fans etter pålegg fra dommer Tore Hansen.

– Jeg reiste meg opp og var utenfor den tekniske sonen. Jeg sa ingenting, men jeg respekterer det fullstendig at dommeren ville vise meg ut, sier Valakari til VG etter kampen.

– Det var ingen finske banneord?

– Det var noen finske ord. Men det var frustrasjon. Det var et flott angrep, og så er du ikke sikker på hva som skjedde, svarer Valakari.

Dommer Hansens forklaring var litt annerledes: Han mente finnen overreagerte både ved å være utenfor «lovlig område», gestikulerte og ropte nok til at det krevde en motreaksjon.

– Han senker ansienniteten til dommerne, beskriver sørlendingen om opptrinnet.

Før runden: Slik ender nedrykksstriden

Vant sjansestatistikken

Med treneren på tribunen i tre fjerdedeler av matchen, fortsatte likevel Tromsø å true serielederen.

Morten Gamst Pedersen trillet ball på ball opp i mellomrommet, og fremme på venstresiden viste Gjermund Åsen frem sin lekne touch og plaget Vegar Eggen Hedenstad frem til backen ble byttet ut ved pause.

At hjemmelaget ikke greide å konvertere minst én av sine fem sjanser (mot Rosenborgs fire) til scoring står igjen som et lite mysterium etter 90 underholdende minutter på lørdagsettermiddagen.

– Et så godt lag og så gode spillere vil såre deg når de får de sjansene. Vi må bare fortsette og kjempe, erklærer Tromsøs trener.

På fem minutter tidlig i 2. omgang var nemlig matchen kjørt:

Først knuste danske midtstopperen Jacob Rasmussen (20) Tromsø-spiss Mushaga Bakenga i en nærkamp, stjal ballen og satte i gang det som ble et hyperkjapt Rosenborg-angrep.

Ballen gikk fra Adegbenro til Anders Trondsen, og 14-millionerskjøpet fra Sarpsborg siktet mot Nicklas Bendtner foran mål. Dansken slapp overraskende lett fra Tromsøs tre midtstoppere og styrte inn RBKs andre med hodet.

To Trondsen-assists

Anders Trondsen – denne gangen i indreløperrolle – var ikke ferdig: 22-åringen fra Lillehammer bød på sin andre målgivende da en nydelig stikkpasning fant veien til Pål André Helland.

Rosenborgs eneste trønder fra start (mot Tromsøs tre) var alene med Tromsø-keeper Gudmund Kongshavn og trillet enkelt inn kampens tredje mål – og feiret med et slengkyss mot tribunen. Derfra hørte Helland stort sett buing og ufine meldinger de drøyt 70 minuttene han fikk på banen i denne matchen.

– Når man setter til Helland der, er man så å si ferdigscoret. Han er god alene med keeper. Med et så godt timet løp, kunne jeg bare trille den mellom der, sier Anders Trondsen til VG.

Helland ble buet på gjentatte ganger i Tromsø, se hvordan han håndterer det.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder