Kampen stoppet etter bluss på banen – Vålerenga-fansen satte fyr på banner

(Vålerenga – Brann 1-0) Brann-fansen fyrte opp bluss etter at halvtimen var spilt på Intility Arena og kastet flere av dem ut på banen. Kampen ble midlertidig stoppet.

 • Nils Mangelrød
 • Jonas Wikborg

Det hele startet da Brann-fansen fyrte opp en rekke bluss på tribunen etter flere heftige Vålerenga-sjanser. Deretter ble flere bluss kastet ut på banen og det brant i kunstgresset på Vålerengas hjemmebane. Det førte deretter til høy temperatur på motsatt side av stadion der Vålerengas supportergruppe «Klanen» tente på alle plugger.

Her kan du følge kampen direkte.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

Bataljonen-leder Roger Lillebøe-Hansen, som er til stede på kampen, tror det skjedde som en følge av at Vålerenga-fansen fikk tak i et Brann-banner og hengte det opp hos seg. Det skjedde slik:

– Jeg vet ikke noe om årsaken, men så vidt jeg vet, var det ikke planlagt. Det var nok en spontan reaksjon på sikkerheten på Intility, tror han, og forklarer:

– Det var noen som klarte å stjele et banner fra oss, og det ble hengt opp hos hjemmeseksjonen. Vi bruker all tiden vi kan for å få tilbake banneret, men klarer ikke det. Da blir frustrasjonen stor, sier Lillebøe-Hansen.

Etter kampen på Åråsen forrige runde, som NFF-sjef Pål Bjerketvedt kalte et trist kapittel, blusset diskusjonen om NFFs tillatelse av pyro på kamp opp igjen.

– Jeg er virkelig ikke overrasket over at det ble en stor fyring som brakte denne debatten på banen nå, for dialog har ikke fungert i det hele tatt. Nå er det på tide at vi kommer oss videre, sa styreleder i Syabæk support og tidligere talsmann for Norsk Supporterallianse Bjørnar Posse Sandboe til Eurosport.no.

Lillebøe-Hansen avkrefter imidlertid at blusskastingen på Intility - så langt han vet - var en markering mot NFF.

– Ikke som jeg vet om. Bataljonen, som jeg er leder for, ville aldri arrangert en slik aksjon. I så fall måtte det ha vært fraksjoner innad i supporterklubben som hadde stått bak. Og de kunne ikke ha sagt noe høyt, for da ville vi stoppet det, sier han.

Vålerengas daglige leder Erik Espeseth forstår Bataljonen-lederens frustrasjon. Om banner-tyveriet sier han dette:

– Spør du meg så skal ikke og bør ikke det skje. Men hvordan det kunne skje og hva som nøyaktig skjedde, må vi gå gjennom i ettertid og så ta en beslutning på hva vi skal gjøre med det, sier han til VG.

– Vi må summe oss og så får vi ta en evaluering og noen møter i morgen, få en tilbakemelding fra NFF og Securitas og de andre som har vært her i dag, så får vi se hva som kommer frem av det, sier Espeseth.

Vålerenga-trener Ronny Deila mener det var fin stemning på stadion, til tross for episodene.

– Vi må prate sammen om det. Det nytter ikke å straffe. Da blir det bare verre. Man kan ikke fly rundt å straffe folk. Man må heller sette seg ned og prate og bli enig om ting. Her er det helt klart interessekonflikter. Det er viktig at mennesker må prate sammen. Det nytter ikke å få større avstand mellom folk, sier Deila.

les også

Bendtner hevder lagkamerater brukte hjemmet hans til utroskap

I Norges Fotballforbund (NFF) ønsker de ikke å kommentere hendelsen søndag kveld.

– Nå skal vi gjøre oss ferdig med serierunden og så skal vi evaluere kampene mandag. Utover det har jeg ingen ytterligere kommentar nå, sier konkurransedirektør Nils Fisketjønn til VG.

Kampen ble stoppet midlertidig etter at blussene var kastet ut på banen og spillerne trakk seg ut av banen, mens banen ble røyklagt og blussene brant ut.

– Det er bare greit at de lager litt liv, sier Brann-spiler Kristoffer Barmen til Eurosport på spørsmål om hva han syns om supporternes oppførsel i pauseintervjuet.

Men den hete stemningen på stadion var ikke over med dette.

Som svar på at blussene brant inne på banen ved Brann-fansen fyrte Vålerenga-fansen på et banner som ble stjålet fra Brann-fansen før kampen Og det brant heftig.

Situasjonen roet seg ganske fort igjenpå stadion og kampen ble blåst i gang igjen. Et utbrent banner og svimerker i kunstgresset var det synlige sporet etter en ny hendelse med bluss på tribuner i norsk fotball.

les også

Gullhåpet svinner: Glimt rotet bort tomålsledelse etter utvisning

Situasjonen på Intility Arena skjer bare en uke etter at kampen på Åråsen mellom Vålerenga og LSK ble stoppet da en rakett ble sendt ut på banen der det også ble kastet bluss på banen. Det kom på toppen av tribunekaos, og vold og trusler mot politiet som har ført til at tre personer ble pågrepet i etterkant av kampen.

– Dagens hendelser på Åråsen er overraskende, skuffende og uakseptable. I løpet av helgen og frem til første arbeidsdag i neste uke må vi skaffe oss mest mulig oversikt over det som er et trist kapittel i norsk fotball, skrev Fotballforbundets generalsekretær Pål Bjerketvedt i en sms til VG etter kampen mellom Lillestrøm og Vålerenga.

Nå er det kommet en ny situasjone på norske tribuner en uke senere.

Mot slutten av første omgang klarte Vålerenga å få hull på byllen og scoret ved Herolind Shala og laget leder kampen til pause.

Kampen endte også 1–0.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt18162065204550
2Molde18111646222434
3Odd1811163224834
4Rosenborg1895434191532
5Vålerenga189542924532
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Eliteserien
 2. SK Brann

Flere artikler

 1. NFF-sjefen om tribunekaoset på Åråsen: – Trist kapittel i norsk fotball

 2. Kjernen forlot RBK-kamp i protest etter pyro-pågripelse

 3. Politiet pågrep tre personer etter tribunekaoset – kan bli flere pågripelser

 4. VIF varsler granskning etter tribunekaoset på Åråsen

 5. Ønsker å imøtekomme supportere: – Supportere skal hisse hverandre opp og skape trøkk, men under trygge rammer

Fra andre aviser

 1. Brann-lederen reagerer på at politiet og Vålerenga ikke fjernet banneret

  Aftenposten
 2. Tribunekaoset i Eliteserien: To supportere behandlet for brannskader

  Aftenposten
 3. Kaos på tribunen da Vålerenga endte vond rekke

  Aftenposten
 4. Slik svarer Vålerenga på Brann-sjefens kritikk

  Aftenposten
 5. Tribunekaoset i Eliteserien: To supportere behandlet for brannskader

  Bergens Tidende
 6. Tribunekaoset i Eliteserien: To supportere behandlet for brannskader

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no