KLAR TALE: Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo (til høyre) og sportslig administrativ leder Jørgen Ingebrigtsen møtte VG onsdag ettermiddag, ved Intility stadion. Foto: Knut Espen Svegaarden

Fagermos Vålerenga-dom: – Har vært preget av kortsiktighet

VALLE HOVIN (VG) Han har bare vært ansatt i klubben i fire måneder. Men allerede nå tør Dag-Eilev Fagermo (53) å si følgende: At Vålerenga har vært «fanget av resultater» – med kortsiktige løsninger for å tilfredsstille supportere og media.

 • Knut Espen Svegaarden

– I tillegg har det kostet voldsomt med penger, uten at det har gitt stort tilbake, for noen. Det blir en ukultur når det brukes langt flere penger enn de man tjener – og i tillegg uten at det blir resultater, mener Fagermo – og rister på hodet der vi sitter på restaurant «Øst» ved Intility stadion og prater om den kommende sesongen.

Han kommer rett fra lagbilde-fotografering på stadion. Fagermo forteller at han i den forbindelse kikket på gamle lagbilder, som henger inne på klubbens nye stadion.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

– Det ble seriegull i 2005 ja, men hvem var der da? Fire mann som hadde spilt i Premier League. Og det er klart, kjøper du inn sånne spillere så øker det sjansen for å vinne noe. Men det er det eneste som er vunnet også, påpeker Fagermo.

KLAR TIL START: Fredag starter det, VIFs første treningskamp hjemme på Intility, mot Jerv. Dag-Eilev Fagermo gleder seg. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Da sportslig administrativ leder Jørgen Ingebrigtsen, som også deltar i intervjuet, prøver å skyte inn at «Vålerenga vant jo cupen i 2008 ...» – kommer det kjapt fra Fagermo:

– Cupen ja, den vant jo Hødd også. Og Follo var i finalen ... Nei, ut fra ressurser som er brukt i Vålerenga, så har det ikke vært mye å skryte av, sier Fagermo, kikker på Ingebrigtsen - og legger til:

– Oslo er jo en av de hovedstedene i Europa som har fått til minst – fotballmessig.

Ingebrigtsen nikker. Det er dette duoen mener de skal klare å gjøre noe med. Forutsetningen, som Fagermo påpeker, er følgende:

les også

Se Vålerenga mot Jerv 14.00 i dag på VG+

Pluss content

– Da må klubben våge å stå i det som er bestemt, ikke få panikk og skrote planene så fort det går litt imot. Vi må stå i strategien vår, helt fra toppen og til spillerne, ikke la oss prege om det kommer motgang, for det vil komme, sier Fagermo som mener følgende om hvor Vålerenga bør være:

– En stabil klubb som slåss om medaljer i Eliteserien hver sesong.

Han gjorde det med Odd, stort sett var klubben «der oppe», foran Vålerenga. I åtte av de 11 sesongene Fagermo trente Odd i Eliteserien, endte klubben foran Vålerenga på tabellen. Odds snittplassering siden 2009 er 5,5, for Vålerengas del er den 7,5.

Nylig tok Fagermo en spasertur i «VIF-land», gikk innom et par puber, snakket med folk. Han har hatt møter med supportere, han har satt seg inn i historien. Og han mener han har gjort det rette valget i karrieren sin.

ANSATT: 31. januar i år ble Dag-Eilev Fagermo presentert som Vålerenga-trener. Foto: Hallgeir Vågenes

– Jeg kom langt med Odd, men jeg vant ikke noe. Og det er derfor jeg takket ja til Vålerenga, kom hit for å prøve å vinne gull. Det er ikke farlig å si det, mener Fagermo – som mener han har sett nok på fire måneder til å komme med noen konklusjoner/tanker.

– Vålerenga har vært preget av kortsiktighet. Og det er ingen suksess-faktor.

les også

Dag-Eilev Fagermo: - Legene vurderte å skjære i stemmebåndene

Pluss content

Han nevner noe av det som MÅ til hvis klubben skal få den suksessen den KAN oppnå, hvis ting nå gjøres på RIKTIG måte:

* Bygge en treningskultur.

* Kontinuitet i alle deler av klubben.

* Stå i strategien som er lagt, fra toppen og ned.

– Vi må ikke la oss prege, for da kommer vi ikke ut av denne rytmen, eller ukulturen som har vært der. Spørsmålet må stilles: Hvor lenge klarer klubben å «stå i det» hvis eller når motgangen kommer. Det blir helt avgjørende nå, mener Fagermo.

Han sier ikke det for å sikre seg, at VIF ikke skal være med fra start av.

– Det skal vi. Målsetningen til en klubb som Vålerenga skal alltid være høy, og vi skal tåle det presset. Resultater er selvsagt helt essensielt for meg, sier den nye VIF-sjefen.

Jørgen Ingebrigtsen forteller om en klubb som – nesten – hadde gjort seg uavhengig av tilskuddene fra eier Tor Olav Trøim - da corona-krisen kom. Han forteller om at budsjettet var kuttet og barbert, ved smarte valg, så tilskuddet kun skulle være på to millioner, mot «20 som det ofte hadde vært tidligere.»

– Det så veldig bra ut. Men så kom corona. Nå kan det nok ta noe lengre tid før vi er uavhengig som klubb, sier Ingebrigtsen.

les også

Vålerenga melder om «Fagermo-effekt»: Sesongkort-salget øker

– Det jeg sa klart fra om, når det skulle kuttes nå, var at det ikke måtte kuttes der det skal satses - det vil si på talentarbeidet. For da blir det nytteløst, hvis ikke det som er bestemt som satsingsområde ofres med en gang det må kuttes i utgifter. Sånn kan vi ikke ha det, mener Fagermo.

Han ser en klubb som har et voldsomt «uutnyttet potensiale», på inntektssiden.

– Interessen er der. Og gjøres ting riktig nå, så får vi et helt annet grunnlag i fremtiden. Det er masse talent i Oslo-området, og derfor satses det riktig nå, på unge, lokale spillere. Men de må brukes, og det skal vi gjøre, sier Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt13112045172835
2Molde13101239132631
3Odd138142114725
4Vålerenga136521817123
5Kristiansund135622618821
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Eliteserien
 2. Vålerenga Fotball

Flere artikler

 1. NISO refser Fagermo etter treningskrangel: – Har problemer med å respektere reglene i arbeidslivet

 2. Aron Dønnum om interesse fra utlandet: – En drøm å bli sett

 3. Fagermo om RBK-jobben: Mener det er synd for dem

 4. KFUM-suksessen Isnes kunne blitt Odd-trener – var i flere møter

 5. Fagermo fikk ikke viljen sin etter «heftig» Vålerenga-møte

Fra andre aviser

 1. Den lekne ungdomsrevolusjonen

  Aftenposten
 2. Det er én ting Dag-Eilev Fagermo aldri gjør, uansett hvor stygge ting publikum roper til ham.

  Aftenposten
 3. Sliter i oslotrafikken: – Jeg er oppe i 7000 kroner i bøter nå og én inntauing

  Aftenposten
 4. Da Fagermo så hva de andre gjorde, begynte han å gruble

  Aftenposten
 5. Fagermo har i en årrekke sendt stikk i retning MFK – dette sier Moe om forholdet dem i mellom

  Aftenposten
 6. Børven-hat trick ga VIF-trener Fagermo marerittretur

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder