MER PENGER: Det var jubel da Norge slo Slovakia 6-1 i Sarpsborg nylig. Nå får Ingrid Moe Wold (fra venstre), Maren Mjelde, Lisa-Marie Utland og Guro Reiten mer å juble for. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

NFF gir like mye til damene som til herrene: - En jubeldag

Et spleiselag mellom landslagsgutta og Norges Fotballforbund gjør at det norske kvinnelandslaget får et kraftig lønnsløft. – En fantastisk nyhet, mener Ingrid Moe Wold.

 • Jostein Magnussen

Artikkelen er over to år gammel

Kaptein Stefan Johansen og herrelandslaget tar et lønnskutt på nesten 600.000 kroner i sin markedsavtale, så legger NFF 2,9 millioner ekstra i potten. Dermed økes potten til landslagsspillerne på kvinnesiden fra dagens 3,1 millioner kroner til 6 millioner.

Det er en økning på 93 prosent. Fra 2018 får derfor damene og herrene for første gang helt like økonomiske betingelser, melder NRK.

– Det er en ny avtale hvor vi har tatt en del av vår kake og gitt over til kvinnesiden. Vi synes vi allerede er priviligerte. Kvinnelandslaget har en del mindre enn oss, så vi synes det er helt rett av oss å gjøre dette, sier Stefan Johansen til NRK.

Deler likt

Med den nye avtalen får både herrene og kvinnene 6 millioner kroner årlig ut av disse avtalene.

NISO-leder Joachim Walltin, som har vært med å forhandle frem den nye avtalen, er svært godt fornøyd. Han kaller det en «unik modell» fordi man gjør ingen forskjell på menn og kvinner.

Sett denne? Guro Reiten jaktes av storklubber

– Med denne ordningen bør vi få et voldsomt løft for kvinnefotballen. Spillerne har i dag en utfordrende hverdag. De fleste kombinerer fotballen med jobb eller studier, og da sier det seg selv at de ikke får tatt ut sitt potensial, sier Walltin til VG.

Han mener det bare er rett og rimelig at kvinnene får mer av kaken siden de brukes mer og mer i markedsføringsøyemed.

Tilbakemeldingene fra landslagsspillerne har vært gode. Det er mange som kan få en ny fotballhverdag nå, hvor det som før var stipend vil bli utbetalt som en månedlig støtte. Modellen er en kombinasjon av stipender og en egen markedsavtale.

– Det er selvsagt gledelig for spillerne på kvinnelandslaget, men også for Norge som nasjon fordi vi går foran. Vi har alltid vært langt fremme med likestilling, sier NISO-lederen.

– Fantastisk nyhet

Ingrid Moe Wold har vært spillernes representant. Hun kaller dette en «fantastisk nyhet for kvinnelige fotballspillere».

– Det er en jubeldag, det vil jeg påstå. Dette er en dobling av tilskuddet og disse summene vil utgjøre enorme forskjeller for oss. Vi vil få langt bedre rammebetingelser og en helt ny hverdag hvor vi kan fokusere mer på fotballen. Forhåpentligvis blir en annen konsekvens at flere av spillerne velger å holde lenger på med fotballen, sier Moe Wold.

Hun jobber tre dager i uken som fysioterapeut i tillegg til å spille back på klubb og landslag. Caroline Graham Hansen har kun fotballen å konsentrere seg om som proff i Wolfsburg, men legger - i en post på sin Instagram-konto - ikke skjul på hvor mye det betyr for jentene:

Les også

 1. Klaveness mener vrakingen av Hegerberg er merkelig

  Hun var med i absolutt alle landslagstroppene til og med EM. Nå er Andrine Hegerberg (24) utelatt for tredje kamp på rad.
 2. Herlovsen tilbake i landslagstroppen

  Kun 15 har flere landskamper enn Isabell Herlovsen (29). Nå kan hun klatre videre på adelskalenderen.

Flere artikler

 1. Mini Jakobsen med brannfakkel i landslagsdebatten: – Hvorfor skal det være likelønn?

 2. De norske fotballkvinnene har bedre bonusordning enn danskene

 3. Her er alle VM-hjelperne

 4. Ny undersøkelse: Kvinnelandslaget mer populære enn herrene

 5. Riise ber NFF sørge for at det kommer mer penger til klubbene

Fra andre aviser

 1. Herrelandslagets pengegave rører NRK-ekspert til tårer: – Fantastisk

  Aftenposten
 2. Her signeres avtalen som sikrer likelønn for landslagene: – Stolt av å være norsk fotballspiller

  Aftenposten
 3. Her signeres avtalen som sikrer likelønn for landslagene: – Stolt av å være norsk fotballspiller

  Fædrelandsvennen
 4. Landslagsheltens utspill om kvinnefotballen møter motstand: – Han bremser utviklingen

  Aftenposten
 5. Landslagsheltens utspill om kvinnefotballen møter motstand: – Han bremser utviklingen

  Bergens Tidende
 6. Landslagsheltens utspill om kvinnefotballen møter motstand: – Han bremser utviklingen

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no