MANGE FELLESTREKK: Ikke bare har Martin Ødegaard blitt sammenlignet med Michael Laudrup. Den danske legenden (innfeldt) har selv spilt for Real Madrid. Her er Ødegaard i aksjon for Real i treningskamp mot Vålerenga, mens Laudrup gestikulerer som trener for Lekhwiya. Foto: Bjørn S. Delebek, VG og Karim Jaafar, AFP

Laudrup til VG om Ødegaard: – Ville vært bedre å ta et trinn før Real Madrid

SAINT-DENIS/OSLO (VG) Michael Laudrup (52) advarte Martin Ødegaard (17) mot å signere for Real Madrid. Halvannet år senere har den danske Barcelona- og Real Madrid-legenden ikke endret mening.

 • Per Opsahl

Artikkelen er over tre år gammel

– En spiller som Martin Ødegaard burde tatt det mer trinn for trinn. Jeg synes at ham selv og de rundt ham har gjort det vanskeligere enn de burde på det stadiet i hans karriere. Jeg håper jo at han klarer det, og det blir spennende å se hvor langt han når med det potensialet han har, sier Laudrup til VG.

Hevder Zidane tvinges til å bruke Ødegaard

Det er i forbindelse med Laudrups jobb som ekspert for dansk TV i fotball-EM at VG får en prat med den tidligere midtbanespilleren.

Laudrup nikker interessert når han blir spurt om spilleren som Ronny Deila nylig omtalte som «det største fotballtalentet han har sett».

Laudrup bør ha godt grunnlag for å vite hva han prater om, for han hadde selv en fantastisk karriere, og spilte for blant andre Juventus, Barcelona og Real Madrid på 80- og 90-tallet. Han er en av de aller beste spillerne som har kommet fra de nordiske landene, og står med seriegull i Serie A, fem seriegull i La Liga, og ett i nederlandsk æresdivisjon for Ajax.

Da Ødegaard var på prøvespill i Real Madrid i januar 2015uttalte Laudrup at det norske stortalentet, som flere ganger har blitt sammenlignet med en ung Michael Laudrup, burde styre unna den spanske storklubben.

– Jeg var skeptisk til det, ja. Det er fordi det ikke er noen tvil om at Ødegaard er et stort talent, men å dra til Real Madrid så ung… Man får ikke spilletid på den alderen. På det tidspunktet hadde jeg den holdningen, og det har jeg fortsatt, sier Laudrup.

Real Madrid startet i helgen sesongoppkjøringen, og Ødegaard er blant ungguttene som blir med førstelagstroppen – selv om det er forventet at han blir lånt ut. 17-åringen har blitt bekreftet som en del av Real Madrid-troppen som skal på treningsleir til Nord-Amerika de kommende ukene.

Pappa Hans Erik Ødegaard har ikke svart på VGs henvendelser i helgen.

Ødegaard fyller 17 - Martins elleville år

Ser ofte Castilla-kamper

Selv om Ødegaard har debutert i ligaen for Real Madrid, så har det stort sett blitt spill for Castilla der unggutten ikke har klart å imponere.


– Det ville vært bedre å ta et trinn før Real Madrid, Barcelona, Bayern München eller en av de store engelske klubbene. Kanskje hadde det vært mer riktig å gå til Nederland – klubber som Ajax eller PSV først. Hvis han kommer seg på førstelaget der og så ta neste steg. Dette hoppet var for stort, slår dansken fast.

– Hvor mye har du sett Ødegaard i aksjon?

SPILTE I REAL: Miichael Laudrup i aksjon mot Real Zaragoza i april 1995. Foto: Denis Doyle AP

– Jeg har ikke sett ham mye, men jeg følger med på Castilla-kamper, leser mye i spanske aviser og har sett mange klipp av ham. Det han har levert på Castilla har vært litt opp og ned, men det er jo fordi det er store forventninger. De har kjøpt et kjempetalent fra Norge og da forventes det at han skal levere med det samme. Det fungerer ikke slik, mener 52-åringen.

Sammenlignes med dansk stortalent

Laudrup er ekstremt opptatt av at de unge talentene må få så mye spilletid som mulig på det «riktige nivået». Han sammenligner Ødegaards situasjon med den Pierre-Emil Højbjerg har vært igjennom.

Det danske stortalentet gikk til Bayern München som 17-åring, og ble den yngste noensinne som har vært på banen for storklubben i Bundesligaen. Men det har stort sett blitt spill for andrelaget og utlån til Augsburg og Schalke 04, uten at karrieren har kommet dit mange trodde og håpet for tre år siden.

– Det er akkurat det samme som med Ødegaard. Det er to unge talenter som har tatt for store skritt. Man kan ikke komme til Bayerns som 17-åring og spille seg inn på det laget der. Man tenker at det å få kontrakt med disse store klubbene er fantastisk, men så går det seks til 12 måneder og man er langt vekk fra familie og venner – og langt unna å spille på det rette nivået. Fotball er faktisk mer komplisert enn som så, mener Laudrup.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DANSK TALENT: Pierre-Emile Højbjerg dro til Bayern Mücnhen som 17-åring. Her er han i aksjon mot Sverige og Kim Källstrom i EM-playoff-kampen mot Sverige i København i november. Foto: Jonathan Nackstrand AFP

Højbjerg signerte denne uken for Premier League-klubben Southampton – kjent for å få frem unge spillere. De punget ut med i overkant av 120 millioner kroner for 20-åringen.

UTVIKLET SEG I AJAX: Zlatan Ibrahimovic avbildet i en kamp mot Rosenborg i 2002. Foto: Digitalsport

– Det skal bli spennende å se hvordan Højbjerg gjør det i Premier League i en litt mindre klubb. Kanskje det gjør at han blomstrer skikkelig.

– Har du et råd til Ødegaard hva han bør gjøre nå – er en klubb i Nederland det beste?

– Nederland er bare et eksempel fordi jeg synes det er en veldig bra liga som utvikler spillere. Vi har sett Zlatan som gikk fra Malmö til Ajax. Han fikk tidsnok spille i Italia, Spania og Frankrike. Det er derfor jeg synes at Nederland et bra land.

– Jeg reiste ikke til Nederland selv, men jeg kom til Lazio som var en mindre klubb der jeg fikk spille og utvikle meg. Deretter Juventus, Barcelona og Real Madrid. Hvis jeg skal tenke tilbake på da jeg var 18 år i dag med samme muligheter, så ville jeg nok gått til Ajax eller PSV og så videre til Italia eller Spania, avslutter Laudrup.

PS! Laudrup avsluttet faktisk karrieren i Nederland, og satte punktum for en stor aktiv karriere med seriegull for Ajax i 1997/98-sesongen.

Les også

 1. Hevder Zidane tvinges til å bruke Ødegaard

  Barcelona-avisen Sport hevder at Zinédine Zidane ikke hadde tenkt til å ha med Martin Ødegaard i sesongoppkjøringen, men…
 2. Rekdal og Deila brøt ut i latter etter Ødegaard-spørsmål

  VALHALL (VG) Kjetil Rekdal mener Martin Ødegaard ikke er god nok for landslaget.
 3. Fjørtoft og Rekdal i heftig Ødegaard-diskusjon: – Han er ikke god nok

  De gamle landslagskameratene Jan Åge Fjørtoft (49) og Kjetil Rekdal (47) ble svært engasjerte under en diskusjon om…
 4. Hva nå, Martin? Her er fire mulige scenarier

  Martin Ødegaard (17) skal ha spilt sin siste kamp for Castilla. Her er de mulige veiene videre for lysluggen.
 5. Spansk storavis: Ødegaard ferdig i Castilla

  Martin Ødegaard (17) har spilt sin siste kamp for Real Madrid Castilla, skriver sportsavisen Marca.
 6. Flere klubber vil låne Ødegaard

  (Real Madrid Castilla-Lleida 0-3, 0-4 s.lagt) Martin Ødegaard (17) var vraket fra start og fikk bare en drøy halvtime da…
 7. King om Ødegaard: – Må spille voksenfotball

  BRUSSEL (VG) Joshua King (24) reiste ut til en storklubb i samme alder som Martin Ødegaard (17).
 8. Laudrup til VG: Tror Frankrike kan få trøbbel

  SAINT-DENIS (VG) Den danske legenden Michael Laudrup (52) mener de som mener Frankrike er store favoritter i EM-finalen…
 9. Laudrups råd til Ødegaard: Glem Real

  Fotball-legenden Michael Laudrup (50) har spilt for både Real Madrid og Barcelona.

Mer om

 1. Martin Ødegaard
 2. Real Madrid CF
 3. Spansk fotball
 4. Dansk fotball

Flere artikler

 1. Hevder Zidane tvinges til å bruke Ødegaard

 2. Spansk storavis: Ødegaard ferdig i Castilla

 3. Hva nå, Martin? Her er fire mulige scenarier

 4. Tyskland-kanalen som åpner seg for Ødegaard

 5. Real Madrids stjerneskudd hyller Ødegaard: – Vi er heldige som har ham

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder