Norge-motstanderne Italia, Kroatia og Ungarn topper grupper

FANT FRANSK ÅPNING TIL GRUPPESEIEREN: Ivan Perisic feirer mål mot Spania på Matmut Atlantique stadion i Bordeaux i år. Foto: Loic Venance Afp

Mener EM-fakta beviser manglende norsk anerkjennelse

PARIS (VG) Landslagets overmenn fra kvalifiseringen er alle best i sine EM-grupper. Det forteller en del, mener Norges assistenttrener på plass i Frankrike.

Artikkelen er over tre år gammel

– Det er absolutt slik at resultatene til nå viser at innsatsen vår i kvalifiseringen kunne fortjent en bedre anerkjennelse, sier Martin Foyston til VG.

Les også: EM-oppsettet som er blitt endret helt

I går så engelskmannen de kommende VM-kvalifiseringsmotstandere Tyskland og Nord-Irland da førstnevntevant 1-0 på Parc des Princes i Paris. I likhet med landsagssjef Per-Mathias Høgmo og toppfotballsjef Nils Johan Semb har han reist Frankrike rundt for å se Norges kommende motstandere og få fotballfaglig påfyll.

Senere på kvelden i går slo Kroatia EM-favoritten Spania 2-1, og endte dermed øverst i sin gruppe. På samme måte som Italia allerede har vunnet sin. Mens Norges playoffmotstander Ungarn allerede er videre før kveldens kamp mot Portugal. Dermed: Alle Norges tre EM-hindere topper sine grupper.

PÅ KAMP: Martin Foyston så Nord-Irland - Tyskland fra tribunen på Stade de France.

– Vi hadde fantastiske motstandere i Italia og Kroatia i vår gruppe. Å sette oss i en situasjon hvor vi kunne vunnet gruppa før Italia-kampen, og at vi var med helt inn, forteller alt om prestasjonen. Spillerne var veldig skuffet over at vi ikke klarte å vinne gruppen. Og nå har Ungarn vist at de er et sterkt lag som har gått videre også. Vi er noen ganger undervurdert for prestasjonene våre.

Husker du? Berget senket Kroatia

– Det blir hypotetisk, men hvordan hadde Norge gjort det i EM?

– Vi viste nok i de kampene i oppkjøringen til EM at vi er konkurransedyktige, og at vi evner å diktere spillet mot lag som Portugal og Belgia i perioder, og å slå Island. Hadde vi vært her, hadde vi gjort Norge stolte. Men det er vi ikke, så det gjelder å legge det beste grunnlaget for VM-kvalifiseringen.

Slik kan Tyskland slås

Etter å ha sett Tyskland på stadion, er Foyston er klar på at hovedbudskapet til de norske spillerne må være maksimal innsats. Nord-Irland, som Foyston noterte at ble liggende svært lavt i en 6-3-1-formasjon defensivt, ble reddet av en keeper som hadde «sitt livs kamp».

Sjekke kontaktannonsen for 31-åringen som visstnok redder 15 poeng i året.

– En av Nord-Irlands styrker er at de er et erfarent lag med spillere som virkelig kjemper og som er lojale mot systemet, men når de slipper til over 20 skudd på mål sier alt om vår utfordring når vi møter Tyskland, sier assistenttreneren og fortsetter:

– Man må akseptere at Tyskland skaper sjanser, alle lag i verden vil måtte tåle det mot dem, og så trenger man litt hell for å holde unna. Vi er avhengig av at alle er på topp og at alle bruker støtten fra publikum som en motivasjon.

– Hvilke svakheter har Tyskland?

– De sender backene frem slik at de blir som vinger å regne. Jeg vil ikke kalle det en svakhet, men man må klare å gjøre noe når man vinner ballen, slik at de må tenke seg om når de sender folk fremover.

Spent på veteraner

VG I FRANKRIKE: Øyvind Brenne dekker EM for VG.

Foyston mener Nord-Irland er et lag som legger matchplaner for å få resultat, som uavgjort eller et dødballmål mot Polen og Tyskland (tap 1-0 i begge), men at laget også tør mer mot andre motstandere, som mot Ukrainia (2-0). Han har også sett kommende motstander Tsjekkias kamper i EM. Laget endte sist i sin pulje.

- De skal ha kreditt for å ha komme til EM, men vi bør ha selvtillit både hjemme og borte mot dem. Det blir interessant om de mest erfarne spillerne er med videre etter EM, det gjelder også på Nord-Irland, poengterer han, og tenker på folk som Petr Cech, Tomas Rosicky, Gareth McAuley og Aaron Hughes.

Les også: Island-sjefens Ungarn-advarsel

Norges øvrige VM-motstandere er San Marino og Aserbajdsjan. Kvalifiseringen begynner hjemme mot Tyskland 4. september.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder