Den nye Real-sjefen i fjor: – Teknisk er han en spiller som skiller seg ut

Nordmannen har blitt byttet ut i 8 av 14 Castilla-kamper denne sesongen

ØDEGAARD-SJEF: Martin Ødegaard (t.h. på benken) mens Zinedine Zidane gir sine instrukser under en kamp mellom Real Madrid Castilla og Athletic Club B i februar i fjor. Foto: , Bjørn S. Delebekk

Ødegaards 11 måneder under Zidane

For 11 måneder siden fikk Martin Ødegaard (17) en «highfive» og debuten i spansk fotball av Zinedine Zidane (43). Kort tid senere fortalte den ferske Real Madrid-sjefen at han har enorm tro på nordmannen.

 • Wegard Bakkehaug

Artikkelen er over fire år gammel

Med blant annet pappa Hans Erik og den mektige Real Madrid-presidenten Florentino Perez på tribunen fikk Martin Ødegaard sin debut for Real Madrid Castilla i februar i fjor.

Trener Zinedine Zidane ga nordmennen en «highfive» før innhoppet mot Athletic Club B 20 minutter før slutt. Noen uker tidligere ble den nye Real Madrid-manageren beskrevet som avgjørende for at Ødegaard valgte hovedstadsklubben.

– Zidane skal forme Martin Ødegaard. Det er et mer enn godt nok argument for å velge Real Madrid, uttalte CMores ekspert på spansk fotball, Petter Veland, til VG.

Benitez ut - Zidane inn: Ekspert: – Ikke negativt for Ødegaard

Taus sjef

Zidane selv uttaler seg sjelden til pressen og gjorde ikke noe unntak de gangene VG besøkte Castillas kamper. Den franske fotballjournalisten Frédéric Hermel bor selv i Madrid, kjenner Zidane godt og sa følgende til VG i april i fjor:

– Zidane vet at Ødegaard er en god, teknisk spiller, slik han selv var da han spilte. For noen måneder siden sa han til meg at han kjenner seg igjen som spiller i Ødegaard, en begavet midtbanespiller. Zidane liker ham, men ønsker å se Ødegaard trene mer med reservelaget.

To måneder senere uttalte Zidane seg om detaljert om Ødegaard for første gang i et intervju med algeriske Echorouk TV, og sparte ikke på rosende ord. På spørsmål om han ser Ødegaard som en fremtidig storspiller, svarte «ZZ»:

NY SJEF: Zinedine Zidane. Foto: Juan Medina , Reuters

– Absolutt. Han er bare 16 år. Det han gjør... Teknisk er han en spiller som skiller seg ut, rett og slett. Han har virkelig talent. Det som er bra med hans spill - det som jeg liker - er at han spiller sine medspillere gode. Han er ikke en individualist.

– I likhet med deg?

– Akkurat. Det er derfor jeg sier det. Hans teknikk er bedre enn de andres, det er sikkert. Men, igjen, det jeg liker er at han får resten av laget til å spille. Til å være 16 år har han masse personlighet, masse ro i sitt spill. Det er ikke en gave alle spillere har. Han er, tror jeg, den yngste spilleren som er kommet til Real Madrid. Han har en flott fremtid. Hvis folkene rundt ham... hvis han fortsetter å utvikle seg, hvis han fortsetter å ta jobben på alvor - da vil han nå veldig langt.

Ødegaard fortalte at han hadde snakket mye med Zidane, men innrømmet at han aldri hadde mottatt liknende ord under fire øyne.

– Det er klart det er store og hyggelige ord fra en stor mann. Rett og slett. Det er hyggelig å høre, sa Ødegaard til VG.

Byttes ofte ut

I desember håpet 17-åringen på plass i Champions League-troppen mot Malmö. Få dager i forveien ble han tatt av etter en times spill for Castilla mot bunnlaget Portugalete i Segunda B. Ødegaard har denne sesongen 14 kamper fra start, ett innhopp, null mål og to gule kort for Castilla. I åtte av 14 kamper er han byttet ut.

– Det var ikke hans beste kamp. Han var ikke dårlig, men han kan bidra i større grad enn han gjorde i dag, sa Zidane ifølge nettstedet Bernabéu Digital etter Portugalete-kampen.

PÅ BENKEN: Ødegaard smiler mens Zidane er stram i maska. Foto: , Bjørn S. Delebekk

Mandag ble det kjent at Martin Ødegaards trener bytter ut Castilla med sjefsstillingen i Real Madrid. Hva betyr det for 17-åringens fremtid i klubben?

– Det er tilsynelatende hakket mer velvilje overfor Ødegaard hos Zidane enn Benitez. Ingen i Madrid-systemet kjenner Martin Ødegaard bedre. Zidane vet hva nordmannen kan bidra med. Dette er neppe negativt på hverken kort eller lang sikt, sier CMore-ekspert Petter Veland til VG.

– Dette er kanskje mest positivt med norske øyner. Zidane kjenner Ødegaard og de prater godt etter treningene. Jeg blir overrasket om Ødegaard ikke blir mer involvert med A-laget nå. Zidane har en høyere plan for Ødegaard, det samme har klubbpresident Florentino Pérez, i motsetning til Benitez, sier president i Real Madrids norske supporterklubb, Magnus Kragtorp, til NTB.

VG har vært i kontakt med Martin Ødegaard-pappa Hans Erik. Treneren, som siden i fjor sommer har jobbet for Real Madrid, sier han ikke kan kommentere det ferske sjefsbyttet.

Benitez om Ødegaard

Allerede dagen etter at Rafael Benitez ble presentert som Real Madrid-sjef, ble det kjent at Martin Ødegaards første tur med A-laget skulle bli Australia- og Kina-turneen. Mot Roma i Melbourne 18. juni debuterte han fra start foran 80.000 tilskuere. Dagen før sa Benitez følgende til VG om den unge nordmannen:

– Jeg er imponert over ham. Teknisk er han veldig god. Også fysisk er han en spiller som tar vare på seg selv og trener godt. Han har løpskraft, evner og stamina. Han er et veldig godt prospekt, og en god spiller. Spørsmålet er om han er for ung nå. Det er det vi må avgjøre. Jeg vil se ham i en posisjon der han trives, gjør det bra og kan få noen kamper. Jeg er veldig fornøyd med ham.

Etter 0-0-kampen mot Vålerenga på Ullevaal stadion 9. august, sa Benitez dette om Ødegaard:

– Martin er FOR ung. Han har talent, og vi må støtte ham. Jeg syns han klarer seg bra og viser kvalitetene sine. Han liker å trene, men han er for ung. Det er det eneste. Han er for ung. Vi må ta det rolig og gi ham støtte.

I NORGE: Ødegaard i aksjon mot Vålerenga på Ullevaal. Foto: , Bjørn S. Delebekk

VG presenterte neste dag en statistikk som viste at Benitez på 14 sesonger som topptrener hadde startet kun én kamp med en spiller under 18 år. Ødegaard ble likevel en av fire Castilla-spillere som ble påmeldt i Champions League-troppen i starten av september.

Ikke med mot Malmö

Den tidligere Strømsgodset-spilleren hadde håpet å få Champions League-debuten før han fylte 17 år mot Malmö i desember, men kom ikke med i troppen. Det gjorde han heller ikke da mange trodde 17-åringen ville få tillit mot Cadiz i cupen.

– Jeg tror at nå er det tid for at han skal nyte tilværelsen. Han er veldig ung. Han er en stor spiller og gjør det godt for andrelaget. Martin vil få sin sjanse i fremtiden, sa Benitez etter 8-0-seieren over Åge Hareides Malmö.

Spanske AS hevdet kort tid senere at en misfornøyd Ødegaard var «irritert ogsåret» over å bli vraket av Benitez. Avisen skrev videre at midtbanespilleren og menneskene rundt ham var i ferd med å miste tålmodigheten.

– Ødegaard er ikke så god som Benítez hadde forventet, han dominerer ikke så mye på Castilla som det Benítez krever. Han kommer ikke til å satse på unggutter med mindre han blir tvunget til det på grunn av skader, sa AS-journalist Carlos Forjanes til VG.

– Vi kommenterer ikke det som står om Martin, skrev pappa Hans Erik Ødegaard, som nå jobber for Real Madrid, i en SMS til VG.

Les også

 1. Zidane erstatter Benitez: – En følelsesladet dag

  Florentino Perez (68) har sparket sin tiende Real Madrid-trener. Zinedine Zidane (43) tar steget opp fra Castilla og…
 2. Ekspert: – Ikke negativt for Ødegaard

  Ingen i Real Madrid har bedre kontroll på Martin Ødegaard (17) enn Zinedine Zidane.
 3. AS: Rafael Benitez har fått sparken i Real Madrid

  Han fikk jobben for et halvt år siden. Nå hevder flere at Rafael Benitez (55) er ferdig som Real Madrid-manager.
 4. Høydramatisk da Real Madrid og Valencia delte poengene på Mestalla

  (Valencia - Real Madrid 2-2) Kontroversielle straffesituasjoner, rødt kort og to sene scoringer sørget for en ellevill…
 5. Mirror: Mourinho tilbudt Real Madrid-jobb

  Jose Mourinho (52) skal være tilbudt jobben som trener i Real Madrid.

Mer om

 1. Spansk fotball
 2. Real Madrid CF
 3. Martin Ødegaard

Fra andre aviser

 1. Ekspert: - Stor sjanse for at Ødegaard får spille mot Malmö

  Aftenposten
 2. - Trenersparkingen er ingen ulempe for Ødegaard

  Aftenposten
 3. Ødegaard deltok på Zidanes første Real Madrid-trening

  Aftenposten
 4. - Trenersparkingen er ingen ulempe for Ødegaard

  Fædrelandsvennen
 5. Ødegaard deltok på Zidanes første Real Madrid-trening

  Bergens Tidende
 6. Ødegaard deltok på Zidanes første Real Madrid-trening

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder