Trenerforeningen er bekymret – mener spillerne har for stor makt

TURBULENT: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal er under hardt press etter en dårlig sesongstart og misnøye i spillergruppen. Her dirigerer han troppene under fredagens trening. Til venstre: Vajebah Sakor. Foto: Frode Hansen VG

Frykter at spillerne fjerner Rekdal

Norsk Fotballtrenerforenings daglige leder, Teddy Moen (51), er bekymret for at spillernes makt i Vålerenga er så stor at det ender med trenerblod.

 • Morten Stokstad

Artikkelen er over fire år gammel

Selv om hverken hovedtrener Kjetil Rekdal eller assistent Morten Tandberg er medlemmer av trenerorganisasjonen, tok Moen kontakt med VG etter å ha lest saken om spilleropprør nummer to på tre uker i Oslo-klubben.

Les også: Grindheim satt ut av VIF-troppen etter Rekdal-samtale

– Spillerne har alt for stor makt

Sørlendingen er oppriktig bekymret for VIF-trenernes arbeidsvilkår, og mener spillerne i norske toppklubber generelt har for mye makt når arbeidslederens ansvar står på spill.

ROPER VARSKU: Trenerforeningens daglige leder Teddy Moen mener det er et problem i norsk fotball at spillerne har for stor makt til å avsette trenere. Foto: PRIVAT

– Alt for ofte ender det opp med at treneren blir ofret. Nå roper alle ulv-ulv, og det ropes i samme retning. Da er trenerne sjanseløse hvis ikke ledelsen har erfaring og ballast. Det er lett å bli påvirket av omgivelsene. Vi i trenerforereningen følger utviklingen i Vålerenga og er bekymret for trenerens og apparatets muligheter til å overleve i sine jobber, sier Moen til VG.

VG har i flere saker omtalt opprøret i deler av spillergruppen. Kaptein Christian Grindheim frontet misnøyen overfor Kjetil Rekdal onsdag, og treneren svarte med å vrake veteranen fra troppen som møter Strømsgodset søndag.

– Jeg har eksempler fra både fotballen og håndballen i Norge der det er foretatt håndsopprekning i garderoben på spørsmålet om treneren skal gis tillit eller ikke. Alt for ofte ender det med at flertallet vinner. Det henger ikke på grep med hvordan profesjonell idrett skal drives. Mange av spillerne er 20 år og skjønner ikke hvordan slike prosesser bør være. Spillerne har alt for stor makt.

Les også: Wæhler kritisk etter nytt tap

Håper VIF-ledelsen står i mot presset

– Vi er fortsatt en ung nasjon når det gjelder profesjonell fotball, og i Norge er det en viss tradisjon for at man lytter til de ansatte i slike saker. Men dette er et tveegget sverd. Vålerenga har utfordringer på en haug med andre områder. Det er ikke gitt at klubben plutselig blomstrer opp bare fordi man skifter trener. Det er viktig at ledelsen ikke lar seg drive fra skanse til skanse slik situasjonen er nå. Og at man har ballasten som kreves for å stå opp mot media, fans og investorer, sier Moen.

Han understreker at han ikke har snakket med Kjetil Rekdal om situasjonen.

– I en god del trenersparkinger så har spillerne hatt alt for mye å si. Og ofte blir det bare verre, etter en kort hyggelig periode der det er blitt litt bedre. Som regel har det også kostet klubben millioner av kroner av penger som man ofte ikke har. Klubber som skifter trenere ofte mister også kontinuitet og får skadet omdømme.

– Men historien er også full av tilfeller der det har vært fornuftig å bytte trener?

– Innimellom er det rett å bytte, men ikke som følge av at det er misnøye i en spillergruppe. Spillerne har ikke noe ansvar. De kan bare gi tommelen opp eller tommelen ned. Misfornøyde spillere er det alltid. Flere må ta ansvar hvis det går dårlig i en klubb. Ledere, trenere, eiere og fans må holde sammen. Det må vi få mye mer kultur for i Norge. Ikke bare tro det er trenerens skyld hele tiden, sier Teddy Moen.

Et Vålerenga i poengnød møter Strømsgodset søndag uten spillere som Ghayas Zahid (karantene), Kjetil Wæhler (karantene), Daniel Fredheim Holm (skade), Mohammed Abdellaoue (skade) og Christian Grindheim (vraket).

Les også: Trøim jakter ny klubbledelse i Vålerenga

Les også

 1. Rekdal om at VIF-spillerne støtter Grindheim: – Ikke sjokkerende

  VALLE (VG) Det blåser en sur vårvind på Oslos østkant. Kjetil Rekdal (47) peker i en retning på Vålerenga-treningen.
 2. Opprør nummer to fikk det til å koke i Vålerenga

  Allerede for tre uker siden ytret spillerne mistillit til…
 3. Vålerenga-spillerne stiller seg bak Grindheim

  VALLE HOVIN (VG) Christian Grindheim (32) var ikke til stede på fredagens Vålerenga-trening.
 4. Grindheim satt ut av VIF-troppen etter samtale med Rekdal

  Det ulmer i Vålerenga: Kaptein Christian Grindheim (32) får ikke være med på søndagens bortemøte med Strømsgodset etter…
 5. VIF-Brown raser mot landslaget: – De behandler meg urettferdig

  Deshorn Brown (25) slakter Jamaicas landslagsledelse som ikke tok ham ut i troppen som skal spille Copa América i sommer.

Mer om

 1. Vålerenga Fotball

Flere artikler

 1. Vålerenga-spillerne stiller seg bak Grindheim

 2. Grindheim tror på «kjempeboost» etter VIF-oppvasken

 3. Grindheim satt ut av VIF-troppen etter samtale med Rekdal

 4. Rekdal om at VIF-spillerne støtter Grindheim: – Ikke sjokkerende

 5. Rekdal etter 3-2-tap: – Ufattelig bittert og tungt

Fra andre aviser

 1. Vålerenga i krise: - Vi har ikke barket sammen i slåsskamp

  Aftenposten
 2. Full splid i Vålerenga

  Aftenposten
 3. Full splid i Vålerenga

  Fædrelandsvennen
 4. «Konflikten må løses. En liksom-forsoning hjelper bare noen dager»

  Aftenposten
 5. Krisen i Vålerenga: Grindheim og Rekdal har skværet opp

  Aftenposten
 6. «Konflikten må løses. En liksom-forsoning hjelper bare noen dager»

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder