Xherdan Shaqiri slått ut etter drømmescoring

Polen til kvartfinale – Xhaka beklaget straffebommen

(Sveits-Polen 1-1, 4-5 etter straffer) Xherdan Shaqiri (24) scoret målet som kan komme til å bli kåret til EMs fineste, men Sveits gikk tapende ut av straffesparkkonkurransen mot Polen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Arsenal-klare Granit Xhaka blåste sin straffe langt utenfor målet til Swansea-keeper Lukasz Fabianski. Det avgjorde dramaet der Polen scoret på alle sin fem straffer og går til kvartfinalen hvor Kroatia eller Portugal blir motstander (kampstart kl. 21.00).

– Han er skuffet, men sånn er fotballen. Han er profesjonell og kommer seg gjennom det, sa lagkamerat Shaqiri om Xhaka etter kampen.

– Vi, og spesielt jeg, er veldig skuffet. Vi var det beste laget, spesielt i andre omgang og i ekstraomgangene. Vi ville ha fortjent å vinne, skriver Xhaka selv på sin Facebook-side.

Han legger til at han beklager straffebommen overfor både lagkamerater og alle sveitsiske fans.

Les også: Ukjent reserve hovedpersonen i EMs monsterhit

I den polske leiren var naturlig nok stemningen en helt annen.

– Jeg er for gammel til å bli revet med følelsesmessig. Jeg prøver å være så avslappet som mulig. Jeg er veldig glad for at vi har oppnådd noe vi ikke har klart før. Det er en fantastisk følelse, sier Jakub Błaszczykowski til EURO2016.com.

– I forberedelsene til denne kampen, så prøvde vi å bli bedre på straffene våre – og vi visste de ville bli tatt best mulig vare på. Vi visste hvilke fem som skulle skyte, sier Polen-trener Adam Nawalka.

Men Xherdan Shaqiris fulltreff i St. Etienne står likevel igjen som den første åttedelsfinalens desiderte høydepunkt. Kanskje er det det vakreste brassesparket som er scoret i et mesterskap.

VG Live: Kampen fra minutt til minutt

– En stilstudie i god teknikk, ropte TV 2-ekspert Brede Hangeland. Stoke-stjernen på bare 169 cm smalt ballen knallhardt via stolpen nede i Polen-keeper Lukasz Fabianskis venstre hjørne.

Nydeligere blir ikke fotball. Og det var nok enda mer spektakulært enn Mexicos Manuel Negrete praktscoring under VM i 1986.

For Polen var det bittert. Polakkene slapp inn sitt første mål på 732 minutter, men var sjanseløse da 24-åringen – muslim født i Giljan i Kosovo – tok frem en helt ekstraordinær prestasjon.

Dermed gikk EMs første åttedelsfinale til ekstraomganger.

Kampen roet seg ned, men Shaqiri fortsatte å dominere kampen. Åtte minutter før slutt kjippet han innbytteren Eren Derdiyok fri. Fabianski måtte ta frem sin aller beste redning på headingen.

– En eventyrlig mulighet og en enda bedre redning, mener Brede Hangeland.

Dermed var det klart for straffesparkkonkurranse – som Sveits tapte akkurat som de tapte mot Ukraina under VM i Tyskland for 10 år siden.

AKROBATIKK: Xherdan Shaqiri viser sitt kunststykke og scorer det første målet på Polen i EM. Michal Pazan og Grzegorz Krychowiak kan ingen ting gjøre. Eren Derdiyok og Sveits fikk ekstraomganger på drømmescoringen. Foto: Kai Pfaffenbach Reuters

Stephan Lichtsteiner åpnet med scoring fra 11-meteren for Sveits før Robert Lewandowski endelig fikk kjenne nettsus i EM for Polen. Så blåste Granit Xhaka blåste straffespark utenfor for Sveits. Arkadiusz Milik ga Polen føringen.

Så scoret Xherdan Shaqiri like selvfølgelig på sitt straffespark før scoringen ble kvittert av Polens jernmann, Kamil Glik. Fabian Schär satte sin straffe iskaldt på det neste forsøket til Sveits. Blaszczykowski scoret bombesikkert før Ricardo Rodriguez scoret like enkelt.

Dermed kunne midtbanebestyreren Grzegorz Krychowiak avgjøre. Han bombet ballen opp i krysset.

Sveits lå under ved pause, gjorde tre tidlige bytter og satte polakkene under voldsomt press i 2. omgang.

Polen-keeper Lukasz Fabianski fistet vekk et Sveits-frispark helt oppe i krysset og Haris Seferovic avsluttet en enorm dobbeltsjanse med å banke ballen i tverrliggeren bak Arsenal-keeperen før Shaqiri tok frem godsakene på lørdag ettermiddag.

Følg med: De villeste EM-statistikkene

Før pause handlet det mest om Polen.

MOT HIMMELEN: Jakub Blaszczykowski jublet som vanlig mot himmelen. For å hylle moren som ble drept av faren i barndommen. Foto: Jean-philippe Ksiazek AFP

Jakub Blaszczykowski (30) viste igjen hvilken nøkkelspiller han er for polakkene. Borussia Dortmund-spilleren fikk alle sjansers mor etter 38 minutter. Han hadde ingen problemer med å sette inn Sveits første baklengs i spill under EM.

Ballen ble sikkert plassert forbi keeper Yann Sommer og to forsvarsspillere av «Kuba». I følge statistikkbasen Opta har høyrekanten vært involert i fem av de seks EM-scoringene Sveits har satt inn i historien.

VG-reportasje fra Torino: «Den grusomme polakken»

Men scoringen kom fra venstrekanten. Keeper Lukasz Fabianski fanget en corner og satte opp Kamil Grosicki med et langt kast. Den raske Kamil stormet frem og spilte etter åtte touch Blaszczykowski fri på motsatt side.

Mellom Grosickis to siste berøringer gikk ballen via anker Valon Behrami. Men hadde i likhet med resten av Sveits helt mistet kontrollen på kontringen.

Les også: Nå kan han møte læremester Solskjær i Tippeligaen

Ledelsen kom ikke ufortjent. Jakub Blaszczykowski scoret på Polens fjerde sjanse etter at Arkadusz Milik åpnet kampen med å misse en kjempesjanse etter en Johan Djourou.

Sveits hadde ballen mest, men Polens jernlås foran eget mål holdt selv om både Fabian Schär og Blemir Dzemaili hadde brukbare sjanser.

– Dette var den vanskeligste kampen så langt. Sveitserne gjorde det vanskelig for oss. Dette er et historisk øyeblikk for oss, sa målscorer Blaszczykowski.

Les også: Wales: Ramsey dominerer i skyggen av Bale

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder