FULLTREFF: Pål Alexander Kirkevold har sjelden truffet bedre enn da han dundret inn ledermålet etter bare halvminuttet. Ballen kom fra Moldes Isak Ssali Ssekwankambo. Molde-backen forsvant ut i pausen.

FULLTREFF: Pål Alexander Kirkevold har sjelden truffet bedre enn da han dundret inn ledermålet etter bare halvminuttet. Ballen kom fra Moldes Isak Ssali Ssekwankambo. Molde-backen forsvant ut i pausen. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Pål Alexander Kirkevold fikk drømmetreff etter bare 30 sekunder: Byttet seks mann og knuste Molde: – Nå begynner det å løsne

Skuffet Solskjær etter stortap

SARPSBORG (VG) (Sarpsborg-Molde 4-0) Sjelden har noen endret mer på et vinnende lag enn Sarpe-trener Geir Bakke. Han byttet seks mann fra storseieren over Start torsdag og fikk umiddelbart betalt. Molde ble ydmyket.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Skuffende, sier Ole Gunnar Solskjær til VG etter å ha gått fra 4-0 over Vålerenga til 0-4 for Sarpsborg på fire dager. Han kaller forvandlingen «Tippeligaen i et nøtteskall».

– Nå har vi en veldig god følelse. Vi fikk et tidlig mål, da måtte Molde jakte og vi fikk gode overganger, sa Geir Bakke til TV 2, etter nedsablingen av Molde og Solskjær. Klubbens største seier i Tippeligaen noen gang.

– Vi var mindre bra i banespillet mot Vålerenga enn her. Vi hadde 13-0 i cornere og 70-30 i posession (ballbesittelse). Men var langt fra like gode i de to boksene, beskriver Molde-treneren som gikk fra tre dødballmål mot Vålerenga til tre dødballer baklengs i Østfold.

SKUFFET: Ole Gunnar Solskjær takket de få Molde-supporterne i Sarpsborg. Men gikk på en lei smell. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Drømmestart

Men Molde-marerittet åpnet med et vidunderlig spillemål for Sarpsborg.

Spissen Pål Alexander Kirkevold rappet ballen fra Moldes høyreback i kampens aller første minutt. Skuddet på halvspretten fra 20 meter suste inn i det lengste krysset.

Drømmescoring og drømmestart etter bare 30 sekunder.

– Jeg så ikke målet, men kjente nesten at det ville bli scoring. Jeg traff helt perfekt, sier den nye Sarpsborg-spissen til VG. Han er med på at dette var hans beste scoring på øverst nivå og muligens også den beste kampen.

Spissen blir belønnet med åtte poeng på VG-børsen etter at han rett etter pause avgjorde kampen for godt.

Knuste Start også: – Tokstad som en blodtrent tysker

Geir Bakke Moldes assistenttrener i The Double-sesongen i 2014, hadde all mulig grunn til å juble på benken. Fra å ha scoret ett mål på de fem første kampene har Sarpsborg nå hamret inn åtte scoringer på de to siste. Laguttaket til Bakke strålte av selvtillit og gjorde den gamle tesen «never change a winning team» nettopp til gammeldags:

Hele seks endringer siden 4-1-seieren mot Start torsdag; Toivomäki, Berge, Glesnes, Ernemann, Groven og Mortensen ut av laget. Inn kom Heieren Hansen, Rosted, Jonsson, Lund Nielsen, Hovda og Tveita. Samtlige med friske bein.

Les det livfulle kampreferatet: VG Live

– Vi har veldig mange spillere som var på banen mot både Ås i cupen, Sogndal i forrige hjemmekamp og mot Start torsdag. Da har hatt en stor belastning på beina. Det er veldig krevende å spille fulle fotballkamper, forklarte Bakke til Sarpsborg Arbeiderblad før kampen.

Mange på Sarpsborg stadion mente at treneren var våggal mot gullkandidaten fra nordvest. Men stemningen skiftet lynraskt. Det ble fest i sluddbygene.

Forren fikk ikke fly

For Molde uten Vegard Forren var ikke logget på. Bortedraktene var like sjokkrosa som sjokket fra Kirkevolds høyrefot i åpningssekundene. Nedturen var ytterst brutal fra 4-0-seieren over Vålerenga torsdag.

Fra lørdag: Godset-helten har 14 på 14

Forren skulle egentlig vært på benken, men landslagsspilleren ble stoppet av teknisk feil på flyet fra Molde søndag. Forrens samboer venter ei jente og har termin på torsdag, og det var planlagt at han skulle reise ned på kampdagen – i tilfelle fødselen skulle komme i gang tidligere enn antatt.

– Det var en teknisk feil på flyet som gjorde at jeg ikke kom meg nedover. Jeg skulle egentlig ned for å sitte på benken i tilfelle det ble bruk for meg, men så langt kom jeg ikke. Det er sånt som skjer, sier Vegard Forren til VG.

Og de tekniske feilene fortsatte for Molde på Sarpsborg stadion.

Det hjalp nemlig ikke at Solskjærs menn hadde ballen i tre fjerdedeler av tiden. Sarp lå i en trygg 4-5-1-formasjon og Molde hadde hverken bevegelse eller kraft til å bryte gjennom.

Inn med Gudjohnsen

I stedet fikk Sarpsborg et frispark etter et raid fra stopperen Sigurd Rosted. Ballen endte opp hos nettopp Rosted - som headet ballen i ryggen på Harmeet Singh. Ballen skiftet retning og satte Ethan Horvath ut av spill: 2-0.

Kommentar: Brann kan bli best av de nest beste

Molde hadde rett før satt inn jokeren Eidur Gudjohnsen for en skadet Mushaga Bakenga. Men det første islendingen opplevde var baklengsmål.

Gudjohnsen var helt i nærheten på en heading etter et innlegg fra Ssekwankambo noen minutter senere.

Men ettermiddagens var Sarpsborg.

Molde trykket på rett etter pause også.

Men bare for å oppleve at Pål Alexander Kirkevold la ut på en ny kontring. Ruben Gabrielsen han ikke med: Straffe.

Kirkevold limte den selv uttakbart ned i Horvaths venstre hjørne: 3-0.

Les om Gudjohnsen på VG+: Det historiske kysset

Dermed var Molde satt sjakk matt. Mohamed Elyounoussi traff tverrliggeren og var stadig i nærheten på sin gamle hjemmebane. Men hjemmelaget holdt unna.

Men det måtte ende med sesongens første Molde-tap. Alt minnet sterkt om Ole Gunnar Solskjærs aller første Molde-kamp i 2011. Den gang endte det 3-0 til Sarpsborg.

– En 0-4-kamp var det ikke

Og to minutter før slutt gjorde midtbaneankeret Tor Øyvind Hovda dagen komplett for Sarpsborg og ydmykelsen total for Molde: 4-0 på en retur fra Horvath.

– Vi har hatt et bra grunnspill hele veien og nå begynner det å løsne, sa Sarspborg-treneren.

– En 0-4-kamp var det ikke. Men dette er et ungt lag og dette er kanskje prisen vi må betale for å satse ungt. Vi slapp inn tre mål på dødballer, vi hadde ballen mye, men var ikke god nok i begge ender av banen, sa Solskjær.

Betegnende for den triste Molde-dagen: Etter 66 minutter ble Eidur Gudjohnsen byttet ut igjen.

Dermed opplevde han to bytter på 20-årsdagen for det unike innbyttet for faren Arnor Gudjohnsen i landskamp for Island 24. april 1996.

– Eidur fikk en liten skade. Så da var det ikke noe poeng i å ha ham lenger på banen, forklarer Solskjær etter å ha byttet 37-åringen både inn og ut i løpet av 42 minutter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder