FOTBALLTOPPER: Fotballpresident Terje Svendsen (t.v.) og tidligere NFF-generalsekretær Kjetil Siem har jobbet for at Aleksander Ceferin skal bli ny president i det europeiske fotballforbundet (UEFA). Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Hevder Norden får EM-sluttspill i bytte mot støtte til ny UEFA-presidentkandidat

Fotballmagasinet Josimar: Siem sentral i stemmesanking

NFF-president Svendsen : – Bare spekulasjoner

Med hjelp fra Norge er Aleksander Ceferin (48) høyaktuell som ny UEFA-president. Som takk for støtten skal Norden være lovet EM-sluttspillet i 2024 eller 2028.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fotballpresident Terje Svendsen sier en kommentar til VG at dette er påstander som er ukjent for ham: – Det har i hvert fall ikke kommet frem i de diskusjonene jeg har deltatt i, sier NFF-presidenten.

Den slovenske juristen – og fotballpresident i Slovenia – var et relativt ubeskrevet blad innen internasjonal fotball inntil mai i år. Da fikk han uventet drahjelp fra de nordiske landene Norge, Sverige, Danmark og Finland, som i en felles pressemelding 3. juni ga sin fulle støtte til Ceferin.

Gigantisk hestehandel

Ifølge siste utgave av Fotballmagasinet Josimar – i salg fra onsdag – foregår det et skittent spill om makten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) etter at Michel Platini måtte gå fra toppvervet etter å ha mottatt illojale utbetalinger på 17 millioner kroner fra FIFA.

En gigantisk hestehandel skal være på gang i kulissene. Josimar hevder Sverige – som en følge av støtten til Ceferin – er lovet plass i UEFA-styret, og posisjonen som visepresident i den mektige fotballorganisasjonen. Norden var først ute med støtte til Ceferin. Det resulterte i en flom av sympati og støtte fra en rekke andre land. Det var Norden som ga ham «flying start». Og det var da han også bestemte seg for å stille.

– Jeg kjenner ikke til en slik lovnad. Og jeg kan ikke kommentere slike påstander, sier Terje Svendsen til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet

HET KANDIDAT: Aleksander Ceferin kan blir ny president i UEFA. Slovereren har fått drahjelp av Norge. Foto: Jure Makovec Afp

Som takk for støtten kan, ifølge Josimars kilder, EM-sluttspillet bli delt mellom Finland, Sverige, Danmark og Norge i 2024 eller 2028 om den nordiske alliansen vil. Avgjørelsen om arrangør faller neste år.

Fem dager etter den nordiske støtteerklæringen ble publisert kom Russland på banen med deres idrettsminister Vitalij Mutko. Han fortalte at Russland og 12 andre europeiske nasjoner gikk for Ceferin.

Husker du: Nyvalgt Svendsen: – Behov for større åpenhet

Ifølge Josimar er det Kjetil Siem, strategisk rådgiver for FIFA-president Gianni Infantino, som har en sentral rolle i jobben med å løfte frem Ceferin til seier i presidentvalget som avholdes i Athen 14. september.

Kjetil Siem sier til Dagbladet at Ceferin er det beste alternativet. Men han er oppgitt over påstanden om hestehandel og skitten spill.

– Påstandene om at det er en hestehandel der Norden er sikret å få arrangere EM, er helt håpløse. Hvordan skal det gå an? En nyvalgt president kan jo verken love eller bestemme dette. Jeg var ikke i alle møtene, men det henger rett og slett ikke på greip, sier Kjetil Siem til Dagbladet.

Milano-møtet

Samme helg som finalen i Champions League (Atlético Madrid – Real Madrid) ble spilt på San Siro i Milano (28. mai) møttes de nordiske fotballpresidentene på et UEFA-hotell. Da var det foreløpig ingen som var lansert som Platinis arvtager. Fire av de seks nordiske (minus Island og Færøyene) gikk nesten umiddelbart for Ceferin, skriver Josimar.

JOSIMAR: Kjetil Siem på fronten av Fotballmagasinets siste utgave.

– Norge ønsket sammen med de nordiske landene å oppfordre Ceferin til å stille. Fordi at vi ønsket oss flere kandidater å velge mellom. Men jeg vil understreke at vi ikke uttalte noen direkte støtte til ham, sier Svendsen.

I tillegg til Ceferin stiller Michael van Praag (Nederland) og Angel Maria Villar (Spania) til valg som ny UEFA-president. Svendsen påpeker at Norge ikke har bestemt seg.

– Norge tar den endelige beslutningen etter at vi har møtt alle kandidatene, sier Svendsen.

Fikk fortelle

Terje Svendsen bekrefter at Ceferin fikk anledning til å fortelle om seg selv og hvorfor han ville stille til valg på møtet i Milano. Der dukket Kjetil Siem også opp, og skal ifølge fotballmagasinet ha talt varmt for Ceferin. Ceferin skal også være kandidaten Infantino støtter. Men i kraft av sin stilling som FIFA-president har han ikke lov til å blande seg inn valget av ny UEFA-boss.

28. mai var Siem fortsatt generalsekretær i NFF. Men 11 dager tidligere ble det klart at han var gitt toppjobben i FIFA. Ifølge Josimar ble det reagerte på at han lanserte Ceferin på det nordiske møtet. Det blir også referert til en artikkel i den nederlandske avisen Het Volkskrant, hvor Siem skal ha sagt at han på vegne av Infantino oppfordret de nordiske landene til å gå for Ceferin.

Dette blir avvist av FIFAs mediesjef Delia Fischer. Hun understreker at Siem var i møtet som NFF-presentant. Og hadde ingen ærend for FIFA. Det hevder også Svendsen.

Les også: Siem: – Stolt av NFF-økonomien

– Siem var invitert til det nordiske møtet for å fortelle om sin nye jobb i FIFA. Han var der i fem til ti minutter. På det tidspunktet var han fortsatt generalsekretær i NFF. Men det han sa om Ceferin kom ikke overraskende. Han hadde allerede da sympati for ham, sier Terje Svendsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder