KONTRASTER: Unai Emery (t.v.) jubler for sin tredje strake Europa League-triumf med Sevilla. I forgrunnen er Jürgen Klopp, som har gått slukøret hjem fra sine fem siste store finaler. Foto: Martin Meissner Ap

Slik forklarer suksesstreneren den spanske europacupdominansen

Unai Emery (44) har ledet Sevilla til et realt Europea League-hat-trick - og i Champions League vil spanske lag ha vunnet de siste tre årene.

 • Jonas Wikborg

Artikkelen er over fire år gammel

– Spania er den beste fotballnasjonen for øyeblikket. De har både managere og spillere på det aller høyeste nivået, sa Liverpool-manager Jürgen Klopp allerede før onsdagens Europa League-finale, der hans menn fikk juling i den andre omgangen.

SØNDERKNUSTE L'POOL-SPILLERE: - Et dobbelt slag i trynet

For etter 90 spilte minutter i Basel var det Europa League-spesialist Sevilla som kunne løfte troféet, akkurat som i fjor og som året før. Trener Unai Emery skal ha sin del av æren for deres suksess. Siden han overtok treneransvaret i 2013, har han løftet Europa League-pokalen tre ganger på tre forsøk.

– Tilfredsstillelsen er unik. Akkurat nå må vi nyte det, men vi vet at på søndag så kommer det nok en finale, sa Emery etter at tittelen var sikret i går kveld.

Da er det Barcelona som står på motsatt banehalvdel når Sevilla og katalanerne skal gjøre opp om den spanske cupen.

– Vi skal løpe mer enn i dag, sa tomålsscorer Coke, som ble kåret til finalens beste av en UEFA-jury.

FIKK DU MED DEG? Full slåsskamp på tribunene under Europa League-finalen

Den 9. august skal Sevilla ut i nok en finale, mot enten Atlético eller Real Madrid i den europeiske supercupen, på Lerkendal.

Den spilles hvert år mellom vinneren av Europa League og Champions League, og de to siste årene har den vært helspansk. Også kommende sesong blir den det, for i de europeiske turneringene dominerer Spania.

Sevilla har som kjent vunnet Europa League de siste tre årene. Det samme vil være tilfellet for Champions League etter at den helspanske finalen den 28. mai er. Real Madrid slo byrival Atlético i 2014, Barcelona tok skalpen til Juventus i fjor og i år står det mellom 2014-finalistene nok en gang.

LES OGSÅ: Slik husker vi La Liga-sesongen 2015/16

– Hva kan du si om spanske lags dominans?

– Jeg er ikke helt sikker på om det er vi som burde si noe om det. Kanskje er det andre som burde gjøre så, men greit nok. Jeg har en teori, svarer Emery, og utdyper:

– I tillegg til at nivået i Spania er høyt, så vises det at spanske lag er veldig gode til å konkurrere og at de er gode på å vinne. Når vi viser frem konkurranseinnstinket vårt, kan vi slå lag som egentlig er bedre enn oss, forklarer Emery.

– Hvordan har dere klart å oppnå så mye suksess i en så tøff turnering?

– Vi fra Sevilla elsker denne turneringen. Vi virkelig ønsker å vinne den, for det gir oss så mye glede. Men neste år skal vi vokse mer i Champions League, for denne gang ble vi sendt til Europa League av Manchester City og Juventus, sier Emery med klar referanse til at laget røk ut i gruppespillet av den aller gjeveste turneringen.

HUSKER DU? Da Sevilla tok skalpen på Dnipro i fjor

Viasat-ekspert Petter Veland mener Unai Emery har et poeng når han sier at spanske lag er blitt bedre på det å konkurrere.

– Han treffer veldig bra der. Et annet ord som jeg ser blir brukt veldig lite, er kynisme. Det blir ofte forbundet med noe negativt, som å utnytte situasjoner til det fulle og å være taktisk klok på grensen til det irriterende, sier han.

– Men det er også noe positivt, i det at man ikke bare tenker angrepsfotball for enhver penge. I motsetning til for fire-fem år siden, der angrep hadde 70-75 prosent av fokuset i Spania og der det ikke bare skulle vinnes, men vinnes med stil, så har spesielt Atlético og Sevilla ledet an og vist at man kommer langt med en mer defensiv tilnærming, utdyper Veland.

Neste sesong blir andre sesong på rad at fem spanske lag får muligheten til å være en del av Europas gjeveste turnering. Også denne sesongen var det fem lag med.

Liverpool må på sin side klare seg uten europeisk cup kommende sesong. Kaptein James Milner kalte det for «et dobbelt slag i trynet».

PS! Det er ikke bare de spanske klubblagene som gjør det bra i Europa. Landslaget står med to strake EM-seirer og må finne seg i å være blant favorittene når EM i Frankrike sparkes i gang om under én måned.

LES OGSÅ: Spanske stjerner utelatt i Del Bosques EM-tropp

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Les også

 1. Sønderknuste Liverpool-spillere: - Et dobbelt slag i trynet

  (Liverpool - Sevilla 1-3) Mens lagkompisene feiret i bakgrunnen, trøstet Grzegorz Krychowiak Dejan Lovren, én av de…
 2. Klopp beskytter spillerne etter Liverpools kollaps: – Jeg er også ansvarlig

  (Liverpool-Sevilla 1-3) Daniel Sturridge (26) scoret et drømmemål, og Liverpool herjet tidvis mot Sevilla i den første…
 3. Full slåsskamp på tribunene i Europa League-finalen

  Det var veldig ampert på tribunen da fotballsupportere barket sammen i forkant av finalen mellom Sevilla og Liverpool i…
 4. Ingen Costa eller Torres i Spanias EM-tropp

  Chelsea-spissen Diego Costa (27) kom ikke med i Spanias EM-tropp. Heller ikke Atletico Madrid-stjernen Fernando Torres…
 5. Reagerer på at fotballkommentatorer dekker favorittlag: – Uakseptabelt

  Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert i presseetikk, forstår ikke at fotballkommentatorene får lov til å dekke egne…

Mer om

 1. Europa League
 2. Spansk fotball
 3. Champions League

Flere artikler

 1. TV 2-ekspert avblåser diskusjonen om hvilken liga som er best, men: Mener Premier League er mer underholdende enn spansk fotball

 2. Sønderknuste Liverpool-spillere: - Et dobbelt slag i trynet

 3. Liverpool-back slaktes etter finale-kollapsen

 4. Madrid-derby mellom Real og Atlético i semifinalen

 5. La Liga-start denne helgen: Ramos til VG: - Vi er klare for Barcelona og Atlético

Fra andre aviser

 1. Mer jubel for rikingene

  Aftenposten
 2. Europa-statistikk forbløffer ekspert: – Det er helt absurd

  Aftenposten
 3. Europa-statistikk forbløffer ekspert: – Det er helt absurd

  Fædrelandsvennen
 4. Kun én av disse kan vinne - i dag avgjøres gullkampen i spansk fotball

  Aftenposten
 5. Kun én av disse kan vinne - i dag avgjøres gullkampen i spansk fotball

  Bergens Tidende
 6. Premier League-klubbenes hevn i Champions League: – På høy tid at de slår tilbake

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder