– Skuffende, sukker Hege Riise

– Underlig, mener Eli Landsem

AVSLÅTT: Hege Riise ønsket å bli norsk J19-landslagstrener, men NFF valgte ikke henne. Her er hun med et av norsk kvinnefotballs stolteste øyeblikk, seieren i VM-finalen i Sverige i juni 1995. Foto: Jostein Magnussen, VG

OL-, EM- og VM-vinner søkte  – NFF ansatte Kvik Halden-trener

Norges mest meritterte fotballprofil på kvinnesiden, Hege Riise, ønsket å bli J19-landslagstrener for halvannet år siden. Norges Fotballforbund ansatte Nils Lexerød i stedet.

  • Herman Folvik

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg mente selv at jeg var en god kandidat, og jeg var sikkert en kandidat i sterk vurdering. Hvorfor det endte sånn, vet jeg vel egentlig ikke. Det kan ha vært kvalitetsmessige grunner, det kan være noen egenskaper som Nils hadde som de ikke synes jeg hadde. Jeg vet ikke, sier Riise til VG.

Riise har spilt 188 landskamper, mer enn noen annen fotballspiller i Norge. Hun har vunnet VM, OL og EM for Norge som spiller. Hun har vunnet OL og VM som assistenttrener for USA, og også vært assistenttrener på det norske A-landslaget.

Likevel ble Nils Lexerød, tidligere trener i Kvik Halden, og toppspillerutvikler og assistenttrener i Sarpsborg, valgt av NFF til å trene Norges beste jenter under 19 år sommeren 2014.

Les også: Jentene vil bli trenere - men har ikke råd

– Jeg mente selv at jeg hadde kvaliteter og hadde lyst. Det var skuffende der og da, sier Riise.

– Synes du det er rart at du ikke har fått begrunnelse på hvorfor du ikke ble valgt?

– Vi kan aldri kreve det sånn sett. Jeg var skuffet der og da, men man må bare jobbe videre. Jeg hadde en fin jobb da, men hadde lyst til å bli landslagstrener, sier Riise, som var trener i Lillestrøm da, noe hun fortsatt er.

Bakgrunn: Nesten ikke kvinnelige topptrenere: – Går på gamle fordommer

– Underlig

Tidligere landslagstrener Eli Landsem forstår lite av valget til NFF.

– Jeg kjenner ikke Nils Lexerød og hans kvalifikasjoner, men når du har en som har vunnet EM, VM og OL som spiller og blitt olympisk mester og verdensmester som trener, da ville jeg valgt det for å si det enkelt, sier Landsem til VG.

– Her har du en enorm kompetanse. Jeg vet at Hege er skikkelig flink på spillerutvikling i den alderen som hovedsakelig er på dette landslaget, men la meg presisere at jeg ikke kjenner han andre. Likevel er jeg ikke i tvil. Jeg synes det er underlig at de ikke benytter seg av en slik ressurs som Hege er, fortsetter Landsem.

Kulturminsteren: Frykter ukultur i norsk idrett

GULL I 1995: Her flyr Hege Riise hjem med gull-pokalen fra VM i 1995. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK, VG

Sammen med Monica Knudsen har Riise trent Lillestrøm til NM- og seriegull. Riises kollega er glad for at hun fortsatt er i Lillestrøm, men synes NFFs valg var oppsiktsvekkende.

– Vi var veldig overrasket over at ikke NFF benyttet sjansen til å knytte til seg denne kompetansen, sier Monica Knudsen til VG.

Les også: Hege Riise fikk hedersprisen på Idrettsgallaen

– Mange som har glede av Hege

Hun forteller at Lillestrøm har stor bruk for Riises kompetanse.

– Hun har utrolig mye erfaring som spiller og trener. Hun har vært med verdens beste over så lang tid. Det er ferskvare, og noe vi i Norge må hugge etter å få tak i. Nå har vi jobbet sammen i LSK i flere år, og vi bruker det for alt det er verdt. Det er mange som har glede av Hege, sier Knudsen.

Sett denne? Hege Riises forvandling

Heidi Støre i NFF, som var sjefen bak ansettelsen, er ordknapp om hvorfor Riise ikke ble valgt.

– Jeg kan ikke kommentere enkeltpersoner, det tar vi med Hege. Vi hadde en veldig bra søkermasse, der det i forkant var satt opp noen kriterier vi ønsket, og Nils passet dem veldig bra, sier Støre til VG.

Hege Riise er nå med i støtteapparatet til U23-landslaget, som også styres av Nils Lexerød, ved siden av jobben i Lillestrøm.

Mer om

  1. Eli Landsem
  2. Idrettspolitikk
  3. Norges Fotballforbund (NFF)

Flere artikler

  1. Mykjåland om trenerjakten: – Bør stilles større krav enn J19-erfaring

  2. Hege Riise mener Monica Knudsen fortjener å bli landslagssjef

  3. Sjögren er kvinnelandslagets nye trener

  4. Minde kjenner den nye sjefen godt: – Den mest avslappede treneren jeg har hatt

  5. En av disse kan ta over for Finjord

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder