Sint Kroatia-sjef: - 2,5 milliarder så at det ikke var straffe!

Brasils trener: - Det var straffe

FOTBALL

Øvrebø: - Straffesparket er greit nok

OSLO/SAO PAULO (VG) Niko Kovac (42) følte seg bortdømt etter åpningskampen mot Brasil. – Dersom det er straffe, trenger vi ikke spille mer fotball, sier Kroatia-sjefen.

Publisert: Oppdatert: 13.06.14 01:18

Han innledet pressekonferansen med å gratulere Brasil med seieren, men så fyrte han løs mot kampleder Yuichi Nishimura.

- Dersom det er straffe, trenger vi ikke spille mer fotball. La oss spille basketball i stedet. Det er en skam, freste trener Niko Kovac etter 1-3-tapet.

VG var til stede på pressekonferansen hvor den dresskledde 42-åringen så helt rolig ut mens han besvarte spørsmålene. Men det som kom ut av landslagssjefens munn var krutt rettet mot FIFA.

Fred falt lett

Situasjonen han snakker om oppsto i det 69. minutt på stillingen 1-1. Fred kastet seg rundt i feltet i duell med Dejan Lovren, og den japanske dommeren pekte på straffemerket.

- Hvis noen så at det var straffe, så løft hendene. Jeg løfter ikke min hånd, for jeg så ingenting. Fortsetter vi slik blir det 100 straffer i dette VM. Dette var latterlig! Dessverre var dommeren ikke god. 2,5 milliarder så at dette ikke var straffe. Vi har jobbet hardt lenge for å være klar, men å møte en slik straffesituasjon her gjør at du kan tenke deg humøret i garderoben vår.

VGs dommerekspert Tom Henning Øvrebø, som dømte på det høyeste nivået i årevis, er imidlertid uenig med majoriteren av fotballfans som har brukt sosiale medier til å kritisere dommeren.

- Straffesparket er greit nok selv om det kan virke billig. Han gir dommeren en mulighet til å dømme for en liten holding, sier Øvrebø.

Uenig Scolari

I Sao Paulo, hvor Neymar scoret to og Oscar ett slik at Kroatias fine åpning var til liten nytte, fortsatte Kovac' tirade etter hvert eneste spørsmål. 42-åringen sier kroatene var forberedt på at spilleren kom til å gå i bakken uten kontakt.

- Jeg er den som burde tatt temaet opp på pressekonferansen i går. Fortsetter vi slik, blir det et sirkus her. Hvis noen ikke er klar for å ta den første kampen, bør en annen dommer settes opp. Det var frispark til oss før det tredje målet. I en åpningskamp trengs det en toppdommer for det er toppspillere fra begge lag på banen, freser Kovac og presiserer at han ikke klandrer Fred - mannen som kastet seg i bakken.

- Jeg kan ikke gi Fred skylden. Det er en del av sporten. Alle gjør det. Det jeg vil gjøre er at dommerne skal følge reglementet. Det skal være likt for begge lag. Jeg skylder på dommeren.

Ikke overraskende er kollega Luiz Felipe Scolari helt uenig. Brasil-sjefen mener dommeren gjorde helt rett.

- Millioner så ikke straffen? Dommeren så den. Og dommeren må bestemme. Men vi synes også det var straffe.

Oppgitt Fjørtoft

Kovac får støtte av Jan Åge Fjørtoft som utbrøt følgende i VGTVs VM-studio:

- Jeg blir så forbannet! Vi så det i første omgang, her er det en fyr som ikke vet hva han driver med. Brasil må gjerne vinne VM og spille fantastisk fotball, men de skal ikke ha hjelp av en dommer som ikke vet hva han gjør! sier Viasat-eksperten.

Også VG-kommentator Truls Dæhli er misfornøyd med dommeren.

- Jeg synes det er rart at ikke en av de beste dommerne dømmer åpningskampen, sier han.

- Det er bare så elendig av de som setter opp dommerne! supplerer Fjørtoft.

Hverken dommeren eller FIFA har uttalt seg i etterkant av kampen.

Delta i VGs VM-konkurranse – vinn billetter til Norge – Italia!

Her kan du lese mer om