Landslagssjef Høgmo om FIFA-suspensjonene: – Det er dramatisk

Tidligere FIFA-rådgiver om Hayatou: – Kjenner ham som en fin fyr

TAR OVER: Issa Hayatou (t.v.) sammen med Sepp Blatter da sveitseren ble gjenvalgt under FIFA-kongressen i mai. Foto: Arnd Wiegmann , Reuters

Han skal lede FIFA i Blatters fravær

OSLO/LILLESTRØM (VG) Issa Hayatou (69) er mannen som som skal lede FIFA mens Sepp Blatter (79) er suspendert. Kameruneren har selv vært anklaget for korrupsjon, men ble aldri tiltalt.

 • Wegard Bakkehaug
 • Jonas Wikborg
 • Øyvind Knoph Askeland

Artikkelen er over fire år gammel

FIFAs etiske komité besluttet torsdag å utestenge FIFA-president Sepp Blatter, UEFA-president Michel Platini og FIFAs generalsekretær Jerome Valcke i 90 dager.

Rundt én time senere kom meldingen om at det er kameruneren Issa Hayatou som blir øverste leder i FIFA de neste 90 dagene. Han er president i det afrikanske fotballforbundet og har lenge fungerte som visepresident i det internasjonale fotballforbundet.

– Han er en fin fyr. Han prøvde seg mot Blatter i 2002, og var «vårt valg» da. Nå er jeg litt usikker på hva han har drevet med i det siste, men jeg kjenner ham som en fin fyr, sier tidligere FIFA-rådgiver Jon Døviken til VG.

Ifølge avisen Independent forsøkte Hayatou å bli FIFA-sjef tilbake i 2002. Åtte år senere var han sentral da Sør-Afrika sikret seg fotball-VM. Samme år anklaget BBC 69-åringen for å ha mottatt 100.000 franske franc fra selskapet som sikret seg TV-rettighetene til VM i 1990.

Korrupsjonsanklager

Hayatou nektet og sørget i etterkant for at BBC ikke lenger fikk delta på FIFA-samlinger. I 2011 hevdet avisen Sunday Times at kameruneren mottok 1,5 millioner pund da Qatar sikret seg det kontroversielle verdensmesterskapet i 2022.

NFF-PRESIDENT: Yngve Hallén. Foto: Jon Olav Nesvold , NTB scanpix

Den ferske FIFA-bossen slo hardt tilbake mot korrupsjonsanklagene, men har fortsatt ikke blitt avhørt, ifølge Independent.

– Dette er tidenes politiske og administrative jordskjelv i fotballen, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, til VG.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo sa på torsdagens pressekonferanse at det er «gledelig at det ryddes opp i internasjonal fotball dersom det viser seg at det er nødvendig».

– Det er dramatisk når suspensjonene vi har sett her blir iverksatt av etisk komité. Det er det ingen tvil om. Det blir interessant å følge denne saken videre, sier Høgmo til VG.

– Jeg vil understreke det jeg har sagt hele tiden, at alle parter nå må bidra til å få alt opp på bordet. Det er viktig å sette fotballens interesser først, sier fotballpresident Yngve Hallén til fotball.no.

Han sitter selv i FIFAs etiske komité ledet av den tyske dommeren Hans-Joachim Eckert.

– Utrolig ille

Det svenske fotballforbundet har tidligere støttet Michel Platini som ny FIFA-president og følger dagens utvikling tett.

– Dette er utrolig ille med tanke på hans kandidatur, men nøyaktig hva dette innebærer vet vi ikke før 26. oktober når saken skal behandles, sier det svenske fotballforbundets svar på Yngve Hallén, Karl-Erik Nilsson, til Aftonbladet.

FIFA-KJENNER: Jon Døviken fra Kristiansand. Foto: , Nicolai Prebensen

I slutten av oktober blir det klart hvem som stiller til kampen om presidentskapet i FIFA, og Jon Døviken tror dagens utestengelser har ødelagt for Platini.

– Nå er ingen dømt ennå, men jeg tror Platini er kjørt ut. Hovedsakelig fordi folk rundt om i verden vil se på ham som mer av det samme, sier Døviken, som ønsker seg en president med et klart standpunkt mot korrupsjon.

– Johan Cruyff er en av de tidligere fotballspillerne jeg har skikkelig sansen for. Og kanskje kommer Figo med en høyre-venstre-finte på slutten. Det blir en utrolig rar og merkelig kamp om presidentvervet i hvert fall, sier han.

Det britiske spillselskapet William Hill tilbyr odds på hvem som kommer til å bli Blatters etterfølger som FIFA-president. Prince Ali bin al-Hussein er ny favoritt mens Platini faktisk har nest lavest odds.

Bak duoen følger Issa Hayatou, Sheik Ahmad Al-Sabah, Luis Figo, Jerome Champagne, Michael van Praag, Alfredo Hawit, David Gill, Jim Boyce, Zico, Ted Howard, Diego Maradona, David Ginola og Greg Dyke.

– Dette er en ekstremt skuffende dag for fotballen. Nå avventer vi videre etterforskning og utvikling i saken mens vi noterer oss at Platini hevder sin uskyld, heter det i en uttalelse fra det engelske fotballforbundet.

FAVORITT: Prince Ali bin al-Hussein. Foto: Raad Adayleh , Ap

Skuffet Blatter

– Blatter er plassert på sidelinjen i 90 dager. Han vil forhåpentligvis være tilbake i tide til å organisere kongressen i 2016. Dette er ikke slutten. Det er synd dette skal skje ham etter 40 år i fotballen. Han kommer til å få det siste ordet, sier Blatter-rådgiver Klaus Stoehlker til BBC.

Blatter kritiserer gjennom sine juridiske rådgivere at han ikke fikk muligheten til å forklare seg i forkant av utestengelsen.

Han sies å være svært skuffet for at den etiske komiteen ikke har fulgt det etiske og disiplinære regelverket. I henhold til disse reglene skulle Blatter vært gitt en mulighet for å bli hørt, skriver advokatene hans, Lorenz Erni og Richard Cullen, men presiserer samtidig at de ikke kommer til å anke.

– Blatter lurer på hvorfor dette skjer med ham nå, men det er klart av krav fra hele verden, inkludert sponsorer, gjør inntrykk. Men nå har han, for første gang, ikke kontroll, og det er en uvanlig situasjon for ham. Han føler seg forhåndsdømt, men det å bli suspendert mens man er under etterforskning er egentlig helt naturlig, minner Døviken på.

UTESTENGT: FIFA-president Sepp Blatter (t.v.), UEFA-president Michel Platini (i midten) og FIFAs generalsekretær Jerome Valcke under en kongress i Zürich nylig. Foto: Walter Bieri , Ap

Slik har FIFA-skandalen utviklet seg siden mai, ifølge NTB:

* 27. mai: Sveitsisk politi, i samarbeid med FBI, pågriper sju FIFA-delegater i en razzia på et luksushotell i Zürich. Mistankene gjelder hvitvasking og bedrageri. Totalt siktes 14 personer.

* 28. mai: Skandalen blir verdenspolitikk når Russlands president Vladimir Putin kritiserer USA for å ha blandet seg i saker landet ikke har noe med. Samtidig innledes FIFA-kongressen i Zürich.

* 29. mai: Sepp Blatter gjenvelges som president til tross for skandalen. Utfordreren prins Ali bin Al Hussein fra Jordan erklærer seg slått etter den første stemmerunden.

* 2. juni: Sepp Blatter offentliggjør at han trekker seg, men at han først vil gjøre det ved en ekstraordinær kongress. Beskjeden kommer timer etter at New York Times publiserte en sak hvor de hevdet at Blatters nærmeste, generalsekretær Jerome Valcke, var innblandet i skandalen.

* 3. juni: Etterforskerne offentliggjør et forhør der tidligere FIFA-delegat Chuck Blazer erkjenner at han har tatt imot betaling forbindelse med at Sør-Afrika ble valgt til VM-vert i 2014. Flere medier melder at FBI også etterforsker Blatter.

* 20. juli: FIFA forteller at en ny president skal bli valgt på en ekstraordinær kongress 26. februar i Zürich. Samtidig tvinges Blatter til å avbryte pressekonferansen da en mann kaster sedler på sveitseren.

* 29. juli: UEFA-president Michel Platini lanserer seg som presidentkandidat.

* 3. august: Blatter offentliggjør at han trekker seg som medlem fra Den internasjonale olympiske komité (IOC).

* 10. september: FIFA presenterer en handlingsplan som har til hensikt å komme til bunns i organisasjonens problemer. Blant annet foreslås det en makstid på tolv år i FIFA.

* 18. september: FIFAs generalsekretær, Jerome Valcke, som er blitt beskrevet som Blatters nærmeste, suspenderes. Franskmannen anklages for å ha solgt billetter svart under VM i 2014.

* 25. september: Den sveitsiske påtalemyndigheten forteller at Sepp Blatter er mistenkt for korrupsjon. Blatter har utført en ureglementert pengetransaksjon til Platini på rundt 17 millioner kroner.

* 28. september: Dager senere sender Blatter og Platini ut en pressemelding hvor det hevdes at pengene var for arbeid Platini utførte for FIFA i 1998 og 2002. Den siste utbetalingen på 17 millioner kroner ble gjort i 2011. Blatter insisterer på at han fortsatt kommer til å gå av etter presidentvalget i februar.

* 2. oktober: To av FIFAs største sponsorer, Coca-Cola og McDonalds, krever at Blatter går av umiddelbart.

* 7. oktober: Trykket på FIFA-toppene øker da det blir kjent at den etiske komiteen vil utestenge Blatter i 90 dager.

* 8. oktober: FIFAs etiske komité utestenger Blatter og Platini i 90 dager. I tillegg utestenges Chung Mong-joon, en av presidentkandidatene, i seks år. Også generalsekretær Jerome Valcke blir utestengt, for 60 dager.

Les også

 1. Hevder Blatter risikerer 90 dager suspensjon

  OSLO/LILLESTRØM (VG) FIFAs etiske komité vurderer å suspendere sin egen president, Sepp Blatter (79), i 90 dager.
 2. Presidentkandidat i FIFA risikerer utestengelse

  Sørkoreanske Chung Mong-joon fortalte tirsdag at han risikerer å bli  utestengt fra FIFA i 15 år.
 3. Toppsponsorene ber Sepp Blatter gå av - FIFA-presidenten nekter

  Gigantsponsorene Coca-Cola, McDonald's og Visa ber nå alle Sepp Blatter (79) om å gå av som FIFA-president umiddelbart.
 4. Tidligere FIFA-topp utestengt fra fotballen på livstid

  Tidligere visepresident i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), Jack Warner, er utestengt fra fotballen på livstid.
 5. Her er fotballpresidentens åtte kontroverser

  Det har blåst friskt rundt Yngve Hallén (47) gjennom hans fem år som norsk fotballpresident.

Mer om

 1. FIFA

Flere artikler

 1. NFF-topp: – Tidenes jordskjelv i fotballen

 2. Hevder Blatter risikerer 90 dager suspensjon

 3. UEFA: – Full tillit til Platini

 4. BBC: Blatter risikerer 90 dager utestengelse

 5. FIFAs etiske komite: Blatter og Platini utestengt i åtte år

Fra andre aviser

 1. Anklaget for korrupsjon to ganger. Nå blir han Blatters avløser.

  Aftenposten
 2. Rottereiret FIFA

  Fædrelandsvennen
 3. Avgjørelsen om Blatter og Platini ventet om få timer

  Aftenposten
 4. - Sepp Blatter suspenderes i 90 dager

  Aftenposten
 5. - Sepp Blatter suspenderes i 90 dager

  Bergens Tidende
 6. Blatter og Platini suspendert av FIFA: - Et jordskjelv

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder