Slik forsøkte fotballprofilene å overbevise Ødegaard

Mens noen av verdens største fotballprofiler har hyllet Martin Ødegaard (16) offentlig, valgte Real Madrid å holde en lav profil. Det kan ha sikret dem supertalentet.

  • Øyvind Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Strømsgodsets midtbanejuvel har siden han ble tidenes yngste debutant i en EM-kvalifisering, for Norge mot Bulgaria i høst, vært et samtaleemne i hele fotballverdenen.

Likevel har klubber som Real Madrid, Bayern München, Liverpool, Chelsea og Ajax valgt helt ulike strategier i et forsøk på å lokke til seg Martin Ødegaard.

Det ser ut til at det er førstnevnte som lykkes.

I motsetning til en rekke av konkurrentene om det norske talentet, har Real Madrid med manager Carlo Ancelotti valgt å snakke minst mulig om sin Ødegaard-interesse offentlig.

VG+:Superanlegget som kan bli Ødegaards nye hjem

Til tross for nå å ha plukket Ødegaard opp to ganger i privatfly på Rygge flyplass, i begynnelsen av november og i går tirsdag, svarte italienske «Galácticos»-sjefen minimalt da VG spurte ham om Strømsgodset-spilleren.

– Jeg snakker ikke om spillere jeg ikke har i stallen min, sa Ancelotti.

– Men hvilket inntrykk har du av Ødegaard?

– Jeg har ikke sett ham spille. Mer kan jeg ikke si, svarte Real Madrids manager med et lurt smil.

Det smilet skjulte nok mer enn mange trodde. For som VG avslørte sent tirsdag kveld: Martin Ødegaard er på plass i Madrid for å forhandle om en kontrakt med storklubben.

Nyheten spredte seg raskt til internasjonale medier, hvor reaksjonene ikke lot vente på seg. De spanske avisene Marca og AS var raskt på banen med å rapportere om utviklingen. Den engelske fotballkorrespondenten Oliver Kay i avisen The Times, regner med at Ødegaard-familien har fått lovnader om A-lagsspill i gigantklubben.

– Han og farens forventninger er å spille på elitenivå, gjerne som innbytter, innen han er 17. Trolig har Real Madrid forsikret dem om det, skriver Kay på Twitter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VELKJENT: I spansk nettaviser får 16 år gamle Martin Ødegaard god plass. Nordmannen skal være i Madrid onsdag. Foto:Faksimile,Marca/AS

Trente med favorittklubben

At valget skulle bli Real Madrid var langt fra gitt. Siden sesongslutt i Tippeligaen i november, har Ødegaard besøkt en rekke klubber i Europa.

Hos Real-rivalene Barcelona, registrerte manager Luis Enrique at Ødegaard har blitt et hett navn.

– Du tenker på denne 16 år gamle gutten? Han har en framtid hvor som helst. Jeg vet at han flørter med mange. Han bestemmer sin egen framtid, men jeg kjenner ham ikke godt nok til å si så mye om han, svarte Enrique på spørsmål om Ødegaard.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NY ELEV? Carlo Ancelotti gir stjernespiller Cristiano Ronaldo instrukser under en kamp mot Basel i Champions League. Det ser ut til at Martin Ødegaard, med draktnummer 16, skal bli læremesterens neste utfordring. Foto:Arnd Wiegmann,

Da midtbanespilleren trente med favorittlaget Liverpool på treningsfeltet Melwood i begynnelsen av desember, klarte hverken spillerne eller manager Brendan Rodgers å skjule sin Ødegaard-entusiasme, selv om sistnevnte gjorde et forsøk.

– Jeg tror verden vet at Martin er et talent, men han er ikke en Liverpool-spiller, så jeg trenger ikke å si noe om ham, sa Rodgers avvisende til VG.

Managerkollega José Mourinho i Chelsea forklarte på en pressekonferanse i desember hvorfor Ødegaard ikke var aktuell for klubben.

– Jeg har hørt om ham. At han skal 25 klubber, jeg lurer på hvilken og hvor han kommer til å dra. Vi er ikke i posisjon til å være en av disse 25 klubbene. Vi har ikke den riktige profilen. Vi kan ikke være med på den auksjonen, sa Mourinho.

BLE MED FORSØKET? Ingen har forsøkt hardere på å kapre Martin Ødegaard enn Frank de Boer - i hvert fall utad. Ajax-manageren kan til og med gå glipp av et planlagt januar-besøk av Ødegaard. Foto:Gonzalo Fuentes,Reuters

Frarådet Real Madrid

Frank de Boer, manager i talentfabrikken Ajax, var dog den første internasjonale fotballprofilen til å uttrykke sin interesse for Ødegaard. Da VG snakket med ham i slutten av oktober, frarådet de Boer Strømsgodset-spilleren å gå til nettopp Real Madrid.

– I Madrid venter de ikke på en gutt som ham. Der blir han kanskje sendt på lån og det vil ta lang tid før han eventuelt får prøve seg. Om jeg var ham ville jeg valgt Ajax på grunn av det gode akademiet og at han kan ta neste skritt her. Kanskje blir han klar for større oppgaver allerede som 20-21-åring, sa de Boer.

Robben hyllet Ødegaard

Men det stoppet ikke der. Etter at Ødegaard hadde besøkt Bayern München for annen gang, sa lagets stjernespiller Arjen Robben følgende:

– Gutten er bare 15 år (ble 16 i desember). La ham spille fotball. Når du er så ung, skal du bare trene, spille fotball og ha det gøy. Slik det er nå, blir presset på ham veldig stort. Da har han ikke noe å vinne, bare noe å tape. Jeg er spent på hvordan de neste årene blir for ham.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NESTEN: Bayern Münchens Arjen Robben skal ha spilt en nøkkelrolle da klubben prøvde å knytte til seg Martin Ødegaard, blant annet ved å hente nordmannen på flyplassen. Det ser likevel ut til at nederlenderen mislyktes med sitt forsøk. Foto:Ralph Orlowski,Reuters

Den ikke helt ukjente klubblederen Karl-Heinz Rummenigge fulgte opp med å slå fast at Ødegaard faktisk er et stort talent.

– Han er en veldig interessant spiller for oss, men han har tilbud fra hele Europa. Vi prøver å få ham hit. Vi må vente og se om han til slutt bestemmer seg for Bayern.

PS: Samtidig som Martin Ødegaard ser ut til å være klar for nye oppgaver, kan det være fint å minne om hva tidligere landslagssjef Egil Olsen sa før Per-Mathias Høgmo ga unggutten sjansen på landslaget.

– Trenger Norge en spiller som Martin Ødegaard i EM-kvalifiseringen? spurte NRK.

– Nei, svarte Olsen.

– Hvorfor ikke?

– Fordi han ikke er god nok.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool27261064174779
2Manchester City27183668293957
3Leicester City27155754272750
4Chelsea2713594537844
5Manchester United27118841291241
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder