DE USTOPPELIGE? De er suverene hver for seg, sammen virker de nesten ikke til å stoppe. Lionel Messi har 58 mål denne sesongen, Neymar 38 og Luis Suárez 24. Totalt 120... Foto: Alle foto:BJØRN S. DELEBEKK,

Finaleblogg fra Berlin: «Kanskje Barcelona trengte en krise?»

BERLIN (VG) Gianluigi Buffon (37) er verdens kuleste keeper, en av de beste også, men det spørs om det hjelper når disse tre kommer på besøk i kveld.

 • Trond Johannessen

Artikkelen er over fem år gammel

KAPTEIN KUL: Gianluigi Buffon så ut som en filmstjerne da han kom til Berlin i går. Foto:Michael Dalder,Reuters

Elegant, dresskledd og smilende inntok Juventus-kaptein Buffon den tyske hovedstaden. Han var i strålende humør da han snakket på pressekonferansen – og like blid under kveldstreningen på Olympiastadion.

Og Buffon sjarmerte i kjent stil da han forklarte at sønnene sliter litt foran Champions League-finalen; den ene er Messi-fan og den andre digger Neymar…

Ute på det perfekte gressteppet, der Italia ble verdensmestere i 2006, smilte de hele gjengen; Tévez, Pirlo, Vidal, ja, til og med Patrice Evra, som ofte kan se litt morsk ut.

Les også: Evra advarer Suárez

På benken satt den skadde stopperkjempen Giorgio Chiellini og den tidligere storspilleren, Pavel Nedved, nå en av direktørene. Nedved hadde kastet dressjakken, det var varmt, så varmt at Andrea Pirlo, verdens kuleste han også, kjørte en hel flaske vann over hodet.

Det blir nok enda varmere for Juventus i kveld, ikke bare fordi det er ventet 25 grader når finalen starter klokken 20.45. Barcelona har scoret 42 mål på sine 14 siste kamper, altså tre i snitt pr. kamp. Verden har knapt sett maken til «MSN»-trioen, som har uvirkelige 120 mål til sammen.

TO KJEMPER: Gianluigi Buffon og Leonardo Bonucci blir to av Juventus' viktigste spillere i kveld. Foto:Reuters / Pool,Reuters

– Et lag med Messi, Suárez og Neymar vil alltid være favoritter, sier Buffon, som fikk så mange spørsmål at UEFA-mannen som styrte seansen måtte be om at keeperen fikk en pause, slik at Leonardo Bonucci også ble spurt om noe.

Bonucci blir også en nøkkelmann i kveld. Han har vært strålende i midtforsvaret denne sesongen, og med Chiellini skadet er det Bonucci som skal lime sammen Juventus bakre firer i møtet med verdens beste angrepslag.

Les også: En gigant er tilbake

Og var de blide på Juve-treningen var det minst like avslappet stemning da Barcelona inntok Olympiastadion to timer senere. Messi og Suárez kom sammen ut, Neymar litt senere med spilloppmaker-landsmannen Dani Alves. På vei ut la Alves beina oppå gelenderet idet han skled ned rulletrappen.

TRIPPEL MOT TRIPPEL: Luis Suárez, Neymar og Lionel Messi leder an i Barcelonas jakt på sesongens tredje triumf. Foto:Siu Wu,Ap

Dette er et lag stappfullt av selvtillit. Likevel er det altså ikke lenge siden det så helt annerledes ut, i begynnelsen av januar var Lionel Messi meget misfornøyd.

«Hvis denne mannen skal vinne kampene for deg, da må ting foregå på den siste tredjedelen av banen. Hvis ikke det skjer, vil han tappes for enda mer energi,» uttalte Guillem Balague til VG i begynnelsen av november. Han har skrevet Messis biografi og kjenner argentineren. Han spådde at dette kunne ende i fullt kaos, og fikk på mange måter rett.

VENDEPUNKTET: Lionel Messi på benken mot Real Sociedad. Der vil han ikke sitte. Foto:David Ramos,GETTY IMAGES

Spådde kaos: Les VGs intervju med Messi-forfatteren

Barcelona tapte for Real Sociedad 4. januar, etter at Leo Messi satt på benken før pause. Det likte han dårlig. Dagen etter hadde argentineren vondt i magen. Barcelona skalv. Dette var åpenbart en maktkamp mellom trener Luis Enrique og den overlegent største stjernen. Det ble snakket om at Enrique kunne få sparken, og til og med Messis Barça-fremtid virket uklar.

Men plutselig snudde det. «Det er vanskelig å peke nøyaktig på hva som skjedde. Jeg tror Enrique skjønte at det var noen grenser han ikke kunne trå over. Og kanskje klubben trengte en krise? Kanskje de trengte å føle hvor nære på det var at det gikk helt galt? spør Sid Lowe, profilert fotballjournalist, Spania-bosatt i mange år. Da jeg i den lange akkrediteringskøen spurte ham om det er treneren eller Messi som nå styrer Barcelona, var svaret: «A bit of both.» Begge styrer litt.

Les også: Her er alle Messi-finalene

Det Messi kanskje slet mest med tidlig i sesongen var at Barcelonas midtbane falt veldig langt tilbake i banen, avstandene ble veldig store – og Messi måtte ofte veldig dypt i banen for å bli involvert. De siste månedene har spillestilen blitt noe mer direkte (uten at det er snakk om noen revolusjon), og løpssterke Ivan Rakitic bidrar sterkt til at midtbanen fungerer annerledes. Men først og fremst trives Messi bedre, det er det aller viktigste.

Årets Barcelona er et lag som styres av de tre foran, i motsetning til den utrolige 2011-utgaven til Pep Guardiola, som var «midtbanestyrt». Hvilken av de to utgavene som er best er selvsagt umulig å si, men under Guardiola var Barcelona mer kontrollerende, dominert av Xavi og Iniesta (og Messi), det var et lag som eide ballen og midtbanen. Nå har Barcelona en annen styrke, nå er det mer et angripende lag.

BYTTET PLASS: Lionel Messi og Luis Suárez har skiftet utgangsposisjon, men det er usikkert hvem som bestemte at de skulle gjøre det... Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Messi har også endret utgangsposisjon det siste halvåret, fra en «nummer 10»-rolle i midten til en «nummer 10»-rolle på høyrekanten. «Den mest synlige enkeltendringen,» mener Sid Lowe.

Suárez har uttalt at Messi ba ham bli værende i midten, fordi han så at det fungerte best. Mens trener Luis Enrique har uttalt at det er han som ønsker at de skal spille slik. «Det er veldig vanskelig å vite hvem som tok initiativet til denne endringen,» sier Sid Lowe.

HVEM STYRER? Det eksisterer ikke så mange bilder av disse to sammen. Her er trener Luis Enrique og Lionel Messi under en trening 5. mai. Foto:Gustau Nacarino,Reuters

Suárez har vært strålende i midten, han har fysikken, han brøyter vei – og ikke minst; han utfordrer ikke Messis sjefsposisjon, slik for eksempel Zlatan Ibrahimovic til en viss grad gjorde. Suarez lar Messi bestemme. På venstresiden koser en leken Neymar seg, og de bytter plasser når det passer dem.

Alle tre ser ut til å være like glade når en av de andre scorer. «Vi er like gode venner utenfor banen som på,» sa Neymar under pressekonferansen i går. Der var det ikke så mye spennende brassen hadde å melde, men det var like mye på grunn av at mange av spørsmålene er ganske slappe. Men vi fikk nå vite at Neymar har drømt om å vinne Champions League siden han var liten gutt, og han har drømt om at han scorer mål i finalen.

PÅ PLASS I BERLIN: Trond Johannessen. Foto: ,

Ved siden av satt den mer verdensvante Shakira-mannen Gerard Piqué og svarte på spansk og engelsk, som han behersker fra tiden i Manchester United. «Vi er 90 minutter unna den perfekte sesongen,» meldte stopperkjempen før duoen reiste seg, Neymar med cap'en på snei, passerte Champions League-pokalen, og gikk ut til kompisene for å gjennomføre en lett økt.

Barcelona har altså vunnet serien og vunnet cupen. Og dersom det blir en tredje triumf i kveld, da kan det kanskje hende at vi endelig får oppleve at Leo Messi og Luis Enrique omfavner hverandre. Det finnes ikke mange jubelbilder av dem sammen.

Og det ville jo vært et vakkert punktum på et utrolig halvår.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Mer om

 1. Champions League
 2. Internasjonal fotball

Flere artikler

 1. Finaleblogg fra Olympiastadion: Det var ikke Messis finale. Men det var Messis triumf.

 2. Buffon om sønnene: – Én liker Messi og én liker Neymar

 3. Barcelona-Enrique: 100 kamper – 80 seire!

 4. Suárez: - En drøm som går i oppfyllelse

 5. «Drømmetrioen» gjenforent i Barcelona: – Helt suverene

Fra andre aviser

 1. Suárez fra skurk til helt: - Familien min har lidd med meg

  Aftenposten
 2. Magi da Messi endelig overlistet Buffon

  Aftenposten
 3. Magi da Messi endelig overlistet Buffon

  Fædrelandsvennen
 4. Suárez' utrolige statistikk: Scorer like mye som hele Arsenal til sammen

  Aftenposten
 5. Suárez' utrolige statistikk: Scorer like mye som hele Arsenal til sammen

  Bergens Tidende
 6. Denne Messi-straffen forbløffer Fotball-Europa

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no