BLIR IKKE ENIGE: UEFA-president Michel Platini (t.v.) og FIFA-topp Sepp Blatter har ulike syn på hvem som bør lede FIFA.

BLIR IKKE ENIGE: UEFA-president Michel Platini (t.v.) og FIFA-topp Sepp Blatter har ulike syn på hvem som bør lede FIFA. Foto:AFP,

Kåfjord: Klokt å true med UEFA-exit

Kan presse frem ekstraordinær kongress

ZÜRICH (VG) UEFA-president Michel Platini (59) nekter å utelukke at europeerne trekker seg fra FIFA dersom Sepp Blatter (79) blir gjenvalgt. Men kan FIFA fungere uten UEFA?

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

På en pressekonferanse etter UEFAs møte i forkant av kongressen, svarte Michel Platini slik på spørsmål om hva som skjer om Blatter vinner fredagens valg:

– Hvis herr Blatter vinner, så vil UEFA møtes i Berlin for muligens å diskutere vår fremtidige relasjon med FIFA. Kanskje andre ikke vil være med i eksekutivkomiteen, sa Platini, og viste til at britiske David Gill har annonsert at han vil takke nei til sin plass i komiteen dersom Blatter blir gjenvalgt.

Les også: Dette er mannen Norge vil ha som FIFA-president

På oppfølgingsspørsmål om UEFA kan trekke seg fra FIFA, utelukket Platini ingenting.

– Jeg har sagt, og jeg sier det igjen, at nasjonene i Europa vil ha et møte hvor vi er åpne for alle muligheter.

– Vil UEFA trekke lag ut av FIFA?

– Det har jeg ikke sagt. Jeg har sagt at vi vil møtes i Berlin. Det kan komme forslag om å gjøre det, men jeg ønsker ikke det. Våre avgjørelser er alltid demokratiske – da vi gikk til 24 lag i EM var det fordi 51 nasjoner ville det, sa Platini.

Mange spørsmål

«I sin ytterste konsekvens betyr det at UEFA kan trekke seg ut av FIFA, hvilket igjen betyr nei til deltagelse i VM, og noen større trussel mot FIFA finnes ikke. Fordi Europa huser mange av de store fotballnasjonene og sitter på de store pengene», skriver VGs kommentator Truls Dæhli om dagens utspill.

Om det blir en realitet at UEFA trekker seg fra FIFA, har fotballtoppene mye å finne ut av:

**Vil flere ønske å trekke seg fra FIFA, i og med at så mye penger og makt sitter i Europa?

**Hva som vil skje med utenlandske spillere hvis de europeiske klubbene ikke plikter å frigi dem til landslagsspill?

**Hva vil skje med Fotballens internasjonale lovkomité, som bestemmer spillereglene i fotball, og som per i dag består av representanter 50 prosent fra fotballforbundene i Storbritannia og 50 prosent fra FIFA.

Russland ville havnet i en mellomposisjon, i og med at de skal arrangere det neste VM-et. President Vladimir Putin har allerede vært ute og gitt sin fulle støtte til Sepp Blatter. Etter det VG erfarer var det ingen, hverken russere eller andre, som tok til motmæle da linjen ble lagt på UEFAs møte onsdag.

Reelt pressmiddel

STØTTER UEFA: Tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord mener det er fornuftig av UEFA å presse Blatter og FIFA. Foto:SCANPIX,

Tidligere fotballpresident og tidligere medlem av FIFAs dømmende etiske komité Sondre Kåfjord, sier til VG at truslene neppe blir en realitet.

– Jeg tror nok FIFA får store problemer om de ikke har Europa med i medlemsmassene. Inntektene vil endre seg om du ikke har med Tyskland, England, Italia og slike land. Det er et reelt pressmiddel, men jeg tror det er relativt langt fram til vi er der at UEFA trekker seg fra FIFA, sier han.

Kåfjord sammenligner UEFAs trusler med en advarende pekefinger.

– Det er ikke noe vedtak i UEFA om at de skal trekke seg. Men dette er også noe som kan være med på å fremskynde en eventuelt ekstraordinær kongress et stykke ut i perioden, sier Kåfjord.

Nesten utenkelig

– Hvordan vil fotballverden se ut om UEFA ikke er med i FIFA? Er det mulig å se for seg?

– Det er bare å ta vekk et par stoler i eksekutivkomiteen, ta vekk 54 lapper i VM-trekningen og redusere inntektene fra TV-rettigheter til VM til en tredjedel eller en femtedel – og det tilsvarende fra sponsorer. Det blir en nokså rar situasjon, og et scenario som nesten er utenkelig. Det vet nok Blatter og resten av FIFA, også. Jeg tror aldri det blir en realitet. Først må det vedtas i UEFA, for det vil også gjøre at penger til forbund og klubber fra FIFA må erstattes. Og jeg tipper de store nasjonene ikke er så veldig begeistret for å få redusert midlene de får for kamper og VM-deltagelse. Men det er fornuftig å spille kortet fra UEFA, så får vi bare vente å se.

Den tidligere norske fotballpresidenten tror sponsorene kan komme til å spille en nøkkelrolle for å presse FIFA fremover. VISA er blant sponsorene som nå har truet med å holde tilbake penger om ikke FIFA rydder opp.

«Vår skuffelse og bekymring for FIFA i lys av dagens utvikling er dyp. Som sponsor forventer vi at FIFA tar umiddelbare skritt for å løse disse problemene i organisasjonen», heter det i en uttalelse fra selskapet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder