JEVNT: Sepp Blatter er fortsatt favoritt, men oddsen på Prins Ali faller foran fredagens presidentvalg i FIFA. Blatter avviste fredag overfor UEFA at han vil trekke seg fra valget. Foto:Sebastien Bozon,Afp

Derfor kan Blatter bli gjenvalgt

Europeisk misnøye har lite å si under FIFA-valget

Kommentator: – Slik sikrer Blatter seg stemmer i Afrika og Asia

OSLO / ZÜRICH (VG) Sepp Blatter (79) skjelles ut over hele Europa. Det bryr ikke resten av verden seg om.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fredag gjenvelges sveitseren etter alle solemerker som FIFA-president. I så fall går 79-åringen løs på en femte periode på toppen av den mektige idrettsorganisasjonen.

Det skjer samtidig som europeiske storaviser har Blatter på forsiden av sine torsdagsutgaver: Flere med teksten «Gå av!».

Norge støtter kandidaturen til Prins Ali av Jordan. Det samme gjør trolig resten av Europa, samt Nord-Amerika og Australia.

Les også:Dette er mannen NFF vil ha

Men i Afrika og Asia høster Sepp Blatter støtte. Det gir ham henholdsvis 54 og 46 stemmer, dersom de to verdensdelene – eller føderasjonene som det heter i FIFA – stemmer samlet. I så fall trenger han bare fem stemmer til for å bli gjenvalgt.

– Ren pengestøtte

For 105 stemmer betyr flertall blant FIFAs 209 medlemsland.

Men hvorfor stemmer – trolig – mer enn halvparten av verdens land på Blatter? Tidligere NUPI-forsker, nå kommentator hos Sporten.com, Andreas Selliaas peker på to spor:

– Det første er politisk: I den forrige valgkampen reiste Blatter rundt i hele Afrika og Asia. Han møtte ikke bare fotballpresidenter, men også statsledere. I mange land er de tett knyttet til hverandre. Blatter evner å skape blest om fotballpresidentene og statslederne han møter. Det er et stolt øyeblikk å få møte FIFA-sjefen, sier han til VG.

KOMMENTATOR: Andreas Selliaas er ansatt hos Sporten.com. Foto: ,Foto: Thomas Søndergaard/Play the Game

– Det andre sporet er økonomisk: Veldig mange land får størstedelen av inntekten sin fra FIFA. Det nasjonale forbundet er i praksis konkurs. De har ikke TV-inntekter eller sponsorer, men får mesteparten av pengene fra FIFA. Man har en solidaritetsportefølje som gis til trengende land. Dette er penger som skaper fotballbaner og aktivitet en del steder, og som gjør at enkeltpersoner klarer å berike seg andre plasser, legger han til.

Det er dette, ren pengestøtte og politikk, som gjør at mange fattige land i Asia og Afrika støtter Sepp Blatter, understreker Selliaas.

– I den forrige valgkampen gikk Bin Hamman (Blatters opprinnelige motkandidat) ut og lovet en stor sum til mange land. Hva gjorde Blatter? Han lovet en enda større sum, sier kommentatoren.

Og torsdag sendte også Den afrikanske fotballføderasjonen (CAF) ute en pressemelding hvor de gjorde det klart at de stiller seg bak FIFA-president Sepp Blatter til tross for korrupsjonsanklagene.

– Vi støtter fremdeles Blatter, heter det i meldingen som ble gjengitt av det tyske nyhetsbyrået DPA.

Les også:Truer med å trekke UEFA ut av FIFA

– Støtter Prins Ali

På torsdagens UEFA-pressekonferanse i Sveits, antydet president Michel Platini at han tror Prins Ali av Jordan vil få 45 eller 46 stemmer fra Europa.

Blant deltagere på kongressen i Zürich snakkes det om at prinsens leir mener han har 60 stemmer utenfor Europa. Om det er riktig, vil valget bli rekordjevnt.

Blant delegatene er det imidlertid en god del usikkerhet rundt hva andre vil stemme. Blant annet skal ingen ha tatt til motmæle mot linjen UEFA la seg på i dagens møte. Samtidig var det mange som ikke sa noe som helst.

– UEFA går ut og sier vi støtter prins Ali, men vi kan ikke garantere at det ikke er folk som støtter Blatter. Jeg tror at det er enda mer sprik hos mange av de andre føderasjonene nå, spesielt etter det som har skjedd de siste dagene, sier Yngve Hallén etter møtet.

Han har tidligere også påpekt at UEFAs konfronterende linje har styrket Blatter og økt kløften mellom de rike og fattige FIFA-føderasjoner.

Oddsen på Blatters motkandidat har sunket betydelig hos bookmakerne det siste døgnet, men Blatter er fortsatt storfavoritt i 15.30-tiden torsdag. Valget spås nå likevel å bli jevnere enn mange hadde trodd for kort tid siden.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder