PÅ FIFA-HOTELL: Yngve Hallén ankom i går Zürich for å delta på den 65. FIFA-konferansen. Her er han på hotellet Kameha Grand.

PÅ FIFA-HOTELL: Yngve Hallén ankom i går Zürich for å delta på den 65. FIFA-konferansen. Her er han på hotellet Kameha Grand. Foto:Atle Jørstad,VG

Hallén: Flaut å være en del av FIFA-systemet

Fotballpresidenten: «Vi har hverken gjort nok eller fått til nok»

ZÜRICH (VG) Fotballpresident Yngve Hallén (47) sier det er
flaut å være en del av FIFA-systemet. Samtidig tar han et oppgjør med Norges egen innsats i fotballorganisasjonen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Onsdag ettermiddag kom den norske fotballsjefen til Zürich for å delta på FIFA-kongressen i den sveitsiske byen. En kongress som totalt overskygges av arrestasjonene og anklagene om korrupsjon, hvitvasking og utpressing.

– Akkurat i dag er FIFAs omdømme på det maksimale bunnivået av hva det har vært så langt, sier Hallén til VG.

Les også: Politiet stormet FIFA-hotell

Han sitter, som flere av sine norske forgjengere også gjorde, i det internasjonale fotballforbundets etiske komité.

– Lojale mot UEFA

På spørsmål om Norge har gjort nok for å ta tak i utviklingen i FIFA, svarer han kontant.

– Vi har hverken gjort nok eller fått til nok. Så lenge vi ikke har fått gjennomslag har vi ikke greid å få til nok. Det er helt klart, sier han.

– Hva har dere prøvd å gjøre?

– Vi har stått veldig lojalt mot UEFA-linjen. Den har utviklet seg mer og mer som en tøff konfrontasjon. Det var en oppfatning da Platini ble valgt som leder av UEFA at han var en som kunne skape forsoning mellom UEFA og FIFA. Men det har bare gått fra vondt til verre. Og konfrontasjonslinjen har styrket Blatters rolle i resten av verden, sier Hallén.

Les også: UEFA krever utsettelse av presidentvalget i FIFA

ANKOM ONSDAG: Yngve Hallén på luksushotellet Kameha Grand i Zürich i forbindelse med den 65. FIFA-konferansen. Foto:Atle Jørstad,VG

Han understreker at flertallet i FIFA ligger i andre kulturer enn den vestlige, noe han mener gjør det vanskelig for UEFA å få gjennomslag for sitt syn. På direkte spørsmål om han vil stemme på Sepp Blatter i morgen – om det blir valg da – svarer han slik:

– Det som gjør at en kan stemme på Sepp Blatter er at man får en enighet om en reform. Men aller helst ser vi at han blir en del av en løsning, heller enn president videre.

Flau av FIFA

Blant annet skisserer Hallén en løsning hvor Blatter kan være president i to år til, under forutsetning av at det gjøres en rekke tiltak for å rydde opp. Blant annet vil han ha inn uavhengige organer.

– Jeg tror vi nå har kommet så langt at man aldri vil ha tillit til at fotballen kan rydde opp alene. Jeg tror ikke man har noe valg, uavhengig av om Blatter er med videre eller ikke, sier han.

Hallén mener Blatters feil er at han ikke har vært med på å skape åpenhet og et regime som ville gjort at ukulturen ikke hadde spredt seg.

– Det er hans forbrytelse. Og det er vanskelig å tro at han ikke har oversett noe. Med vilje.

FOTBALLMANN: Yngve Hallén ser alvorlig på situasjonen i FIFA, men trekker på smilebåndet når han ser at delegathotellet endelig har fått fotball på TV-en. Foto:Atle Jørstad,VG

– Synes du etisk komité fungerer?

– Jeg skal være veldig forsiktig med å si noe direkte, men når man går gjennom styret i FIFA må man også gå gjennom det instrumentet.

– For et par måneder siden var svaret klart ja. Hva har skjedd?

– Det er i lys av konflikten rundt Garcia-rapporten. Man må legge til rette for åpenhet. Jeg ser at det er konflikter med kryssende lovgivning. Men det er et ønske om at ikke bare jeg kunne lest rapporten, men du også, sier Hallén, før han understreker at han ikke har lest den.

– Er det flaut å være en del av dette systemet?

– Ja, det er flaut. Du har ikke lyst å dra på en kongress som dette. Det er mange ting jeg kunne gjort i Norge som jeg hadde følt var mer meningsfylt. Men så er det dine spørsmål om man kunne gjort mer. Om vi ikke er til stede, ikke tar del i dialogen, ikke prøver å bringe det litt videre, gjør vi heller ikke den jobben.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder