GODSET UT: Øyvind Storflor og Strømsgodset tapte både hjemme (bildet) og borte for rumenske Steaua i Champions League-kvalifiseringen, men er langt fra alene i Norge om å slite i europacupene.
GODSET UT: Øyvind Storflor og Strømsgodset tapte både hjemme (bildet) og borte for rumenske Steaua i Champions League-kvalifiseringen, men er langt fra alene i Norge om å slite i europacupene. Foto:Sara Johannessen,VG

Slik skal norsk fotball gjenreises

FOTBALL

I et forsøk på å rette opp i det de selv kaller «sportslig forråtnelse og publikumsnedgang», har Norsk Toppfotball (NTF) søkt hjelp hos et analysefirma i Nederland.

  • Steinar André Danielsen
Publisert: Oppdatert: 12.08.14 09:28

De siste fem månedene har det nederlandske firmaet Hypercube arbeidet med å analysere norsk fotball med mål om å kartlegge hvorfor den er på vei ned i kvalitet og som publikumsunderholdning. Hypercube har tidligere arbeidet med å optimalisere strukturen i blant annet nederlandsk, belgisk og portugisisk toppfotball.

Nå er ambisjonen å få til det samme i Norge.

I desember skal den endelige rapporten foreligge. Den utarbeides av en arbeidsgruppe som NTF leder - bestående av representanter fra NTF sentralt, Hypercube, NFF, 2. divisjon og norske toppklubber.

Fra nyttår og frem til mars neste år vil forslag til endringer i norsk fotballs tre øverste divisjoner bli vurdert og eventuelt vedtatt når Norges Fotballforbund (NFF) har sitt årlige ting.

- Ligastrukturen i Norge diskuteres av hele Fotball-Norge, og mange mener den riktige løsningen er å redusere antall lag for å bedre kvaliteten. Men vi vil gjøre en grundig jobb før vi lander på en eventuell endring. Der kommer Hypercube inn i bildet. De overbeviste oss med sine gode referanser. Vi tror vi skal finne løsningen på norsk fotballs utfordringer med dette nederlandske firmaet som en verktøykasse, sier administrerende direktør i NTF, Leif Øverland, til VG.

Tilbake til toppen

NTFs uttalte mål er å føre norsk fotball tilbake til toppen av europeisk klubbfotball - rettere sagt topp 12. Ifølge Hypercubes europeiske klubbfotball-rangering ECI (Euro Club Index) er norsk fotball per dags dato 26. best i Europa - bak nasjoner som Hviterussland, Kypros, Sverige og Danmark.

De siste syv årene har norsk fotball falt åtte plasser på rankingen. Samtidig er det langt opp til 10. plassen Norge inneholdt i 1998.

Molde er i dag Norges beste klubblag på rankingen med sin 136.-plass og 2148 ECI-poeng. Til sammenligning hadde Norges ti beste lag i 2007 et snitt på 2149 poeng. I dag er snittet nede i 1772.

- Forbedringspotensialet er ikke bare stort, det er ganske så stort! Så mye mer trenger vi ikke å si. Vi må være ydmyke for oppgaven vi står overfor, sier sportssjef i NTF, Jo Bergsvand, til VG.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Interessante funn

På samme måte som mange skrek etter en utvidelse av antall lag i eliteserien for noen år tilbake, er det mange som nå mener at kvaliteten på norsk fotball vil bli bedre om 16 lag reduseres til 14 eller 12. Jo flere kamper de beste lagene spiller mot hverandre, jo bedre blir kampene. Forklaringen virker enkel, men Norsk Toppfotball vil ha fakta på bordet før ligastrukturen endres.

I et utkast sendt fra Hypercube til NTF, som VG har fått tilgang til, viser det nederlandske firmaet hvordan det har kommet langt på vei med å analysere ulike faktorer som har en innvirkning på norsk fotballs kvalitet.

Hypercube tar blant annet for seg tilskuertall, bruk av unge spillere og antall kamper/hviledager i Norge sammenlignet med andre land. Dette er noen av de mest interessante funnene:

* Tilskuertallet synker i takt med klubbenes poeng på UEFA-rankingen.
* Tilskuersnittet er høyest i mars og lavest i november.
* Norske lag har mange unge spillere i toppdivisjonen (25,3 år i snitt). Kun Sverige (25,2) kan vise til lavere tall. I Premier League er spillerne i snitt to år eldre enn i Tippeligaen.
* Kunstgress lønner seg. Norske lag med kunstgress-hjemmebane tar mer poeng hjemme (både i Tippeligaen og i Europa) enn lag med naturgress.

Omfattende rapport

Videre viser Hypercube til at de vil analysere en rekke forskjellige ligastrukturer som kan benyttes for serier med 10, 12, 14, 16 og 18 lag.

- Formålet er at rapporten skal få ut sannsynligheter for hvordan de ulike løsningsforslagene og ligastrukturene vil kunne fungere. Det kan for eksempel godt hende at 16 lag er den beste løsningen, bare satt opp i et annet format, sier Bergsvand.

Han og Øverland påpeker at analysene til Hypercube langt fra er det eneste som skal utforme rapporten. Intervjuer med blant annet Norsk Tipping, rettighetshaverne TV 2 og C More, NFF og tidligere fotballspillere skal også vies plass.

- Vi ønsker attraktive kamper, bedre økonomi og høyere nivå. Gjennom grundig arbeid vil vi finne det riktige ligaformatet, avslutter Øverland.