SØTA STOREBROR OG TI TIL: Francesco Zuccalá (til h.) fulgte den svenske treningen i går. Her ser vi de elleve som startet mot Irland i Sveriges første EM-kamp. Bak fra v.: Zlatan Ibrahimovic, Victor Nilsson-Lindelof, Andreas Granqvist, Kim Kallstrom, Andreas Isaksson, Marcus Berg . 1 rekke fra v. Emil Forsberg, Mikael Lustig, Oscar Lewicki, Sebastian Larsson og Martin Olsson Foto: Øyvind Brenne og AFP

«Sverige er Zlatan og ti andre hentet fra gata»

EMs trolig største journalistveteran klar i sin tale

TOULOUSE (VG) Hele Italia frykter Zlatan Ibrahimovic (34) -
og ingen andre - før dagens EM-kamp. Mye takket være et ellevilt hælspark for 14 år siden.

Den da 22-årige supersvenskens 1-1-scoring med hælen fem minutter før slutt i 2004-EM mot nettopp Italia glemmes aldri i støvellandet. Det forteller EMs trolig mest rutinerte sportsjournalist til VG på Stadium Municipal i Toulouse.

– Han var ukjent for oss, han var som en stor unge. En lang, men ikke så veldig god spiller, tenkte vi. Men etter det målet ble alle overrasket, og Juventus kjøpte ham. Og vi ble godt kjent med ham, sier Francesco Zuccalá (76).

VG Direkte: Følg Italia-Sverige fra kl. 15.00
Les også: Italia-Contes dom over Zlatan i Premier League

ZLATAN, FOR ET MÅL: Zlatan Ibrahimovic scorer forbi Gianluigi Buffon slik at Sverige klarer 1-1 mot Italia i 2004-EM. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Ringreven har vært i bransjen siden 1957, dekket sitt første mesterskap i 1966 og har de siste årene jobbet som videojournalist i byrået Italpress.

– Sverige er Zlatan pluss ti andre hentet fra gata. Det er slik vi ser på dem før kampen i morgen. Vi kjenner bare ham, og delvis Albin Ekdal, som ikke slo til i Serie A. Det er Zlatan vi må passe oss for, sier veteranen, som forteller at han har fulgt det italienske landslaget i imponerende 53 år.

VG LIVE 15.00: Italia - Sverige

Avgjørende scoring

Aftonbladets fotballskribent Simon Bank mener hælsparkscoringen i Porto ble helt avgjørende for Zlatans videre karriere.

– Det var en ikonisk hendelse. Det var egentlig første gangen han viste hele sitt register av tryllekunster, mot den absolutt hardeste motstand og på det absolutt vanskeligste tidspunkt, og det var noe som definerte hele karrieren som fulgte etterpå. Det ga ham et navn i Italia, forklarer Bank.

122 mål på 219 Serie A-kamper for Juventus, Inter og Milan senere er det til å forstå at italienernes respekt for spissen er stor.

Nøkkelpersonene på pressekonferanse

Det var Kim Källström som slo corneren den gangen i 2004, og det var Gianluigi Buffon i Italias mål som ble overlistet. Begge inntok pressekonferanserommet i Toulouse med en times mellomrom i går, mens Zlatan selv hadde mediefri. Källstrøm fortalte at minnet ville bli brukt aktivt innad i den svenske leiren for å skape håp, mens Buffon sa det slik:

Jeg har ikke så gode minner om det. Men senere satte jeg pris på teknikken som skulle til for å score et slikt mål. Han var et talent på den tiden, men han var ikke ferdig produkt. Nå har det gått 12 år, og han har vist seg som en fantastisk spiller.

Iført svart skjorte, med landslagssjef Antonio Conte likt kledd ved siden av, oste det autoritet av Juventus-keeperen. Med høy røst og lange resonnementer leverte han varene som han pleier å gjøre med keeperhansker på hendene. Spesielt da relasjonen til tidligere Juventus-lagkamerat Zlatan ble tema.

– Han er en av få store superstjerner, som kan gjøre en forskjell. Sverige er ikke et enmannslag, de har andre bra spillere også, men han er en superstjerne som Sverige ikke har flere av. For meg og mitt forsvar blir det et problem vi må håndtere, sier Buffon.

Etter 2-0-seieren mot Belgia seiler plutselig Italia opp som en gullkandidat i EM. Mens Sverige trolig må vinne enten mot Italia eller Belgia etter 1-1 i sin første kamp mot Irland. Buffons analyse før møtet med Sverige er enkel, og kanskje også preget av opplevelsene i kvalifiseringen til EM, hvor Norge ble slått 2-0 borte og 2-1 hjemme:

– Spiller man fantastisk mot de nordiske lagene så vinner man, spiller man ok så blir det uavgjort, hvis man ikke spiller bra så blir det tap. Så vi må passe oss.

Usikkerhet rundt spissvalget

På svenskenes trening var det god stemning, selv om Andreas Granquist dunket til Ekdal i en pasningsøvelse. Trener Erik Hamrén sa til VG på pressekonferansen at han ikke har rådført seg med Per-Mathias Høgmo om Italia, men at han har sett nøye på hvordan motstanderne har lagt opp sitt spill.

Les også: Refs til Belgia-kaptein Hazard

VG I TOULOUSE: Øyvind Brenne dekker EM for VG.

Den største spenningen rundt det svenske laget er hvem som blir Zlatans makker på topp, hvor John Guidetti kan skyve ut Marcus Berg. Men Sveriges håp hviler hovedsakelig på magi fra samme mann som i 2004, skal vi tro Simon Bank.

– Italia har en solid defensiv styrke, og de er nok ikke så redde for at Sverige skal spille seg til altfor mange sjanser. Det må være en ball som kommer inn i straffeområdet, til Zlatan. Og det krever at han befinner seg foran mål, og ikke langt nedi banen som mot Irland. De få ballene han får må han gjøre noe fantastisk med, sier Bank.

Hva tror så 76-årige Zuccalá om kampen?

– I Italia trodde alle at det skulle gå dårlig, nå er vi verdensmestere. Derfor er det typisk med uavgjort mot Sverige, sier han og forlater den svenske treningen før de tilmålte 15 minuttene for media.

– Treninger har jeg sett nok av. Det er kampene som gjelder!

PS! NRK 1 sender Italia - Sverige i dag. Kampstart 15.00.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder