VANT I 2014: Tyskland vant Brasil-VM i 2014. Her løfter kaptein Bastian Schweinsteiger pokalen. Foto: AP

Fotball-VM utvides til 48 lag

FIFA utvider fotball-VM fra 32 til 48 lag fra og med 2026.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det bekrefter Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) på Twitter.

VM vil fra 2026 bestå av 16 grupper på tre lag hver. Totalt vil antallet kamper bli økt fra 64 til 80, og turneringen vil gå over 32 dager.

– Turneringen vil vare like lenge som tidligere, og det vil bli brukt 12 stadioner - som nå. Men vi vil få med 16 lag ekstra. Og noen av dem kunne kanskje aldri ha drømt om å komme med i denne turneringen, sier FIFA-president Gianni Infantino.

– Jeg mener at det nåværende formatet med 32 lag er bra. Fra mitt sportslige ståsted mener jeg at man ikke vinner noe på denne økningen, sier Tysklands landslagssjef Joachim Löw på forbundets hjemmeside.

– Selv om vi hadde arrangert VM med to lag, ville det ene laget vært Tyskalnd. Uansett format vil Tyskland være med. Men for andre land er det en stor sjanse til å få være med. Det er ingen stor endring i formatet, bortsett fra at det er 16 nye lag som får være med, sier Infantio.

– Det har vært noen bemerkninger fra de store klubbene i Europa, men det vil det alltid være når man tar slike avgjørelser. Vi har diskutert dette med de store klubbene, og vi har lovet dem at det ikke skal gå utover spillernes hvile og belastning. Og det har vi holdt, forteller Infantino.

Det gjenstår å se hvordan de 16 nye plassene vil fordeles ut over kontinentene.

VG-uenighet

Sportssjef i VG Øyvind Brenne og fotballjournalist Knut Espen Svegaarden er ikke enige om at VM-økningen gir turneringen et løft.

Da de to diskuterte saken live på VGs Facebook-side, raste Svegaarden mot økningen.

– Dette er bare tull. Her må de ha straffekonkurranser og ekstrakamper innlagt for å få det til å gå opp. Jeg er opptatt av rettferdighet, og jeg vil at de som er gode nok skal få være med. Dette blir en B-turnering, sier Svegaarden.

Brenne er ikke enig med kommentatoren.

– Jeg ser ikke på dette som noe som nødvendigvis er negativt. EM ble utvidet til 24 lag, det er prosentmessig mye mer enn 48 VM-deltakere av over 200 FIFA-nasjoner. For Norges del er det heller ikke negativt, sier Brenne.

– Dette handler om penger, penger, penger. Jeg er så lei av at alt skal handle om penger. Fotball er blitt verdens dummeste sport, sier Svegaarden.

Den tyske fotballegenden Karl-Heinz Rummenigge er en av dem som ikke liker endringen. Han er formann for Den europeiske klubbforeningen (ECA).

– Jeg har ikke endret mening. Et VM med 48 deltakerland sender ut feil signal. Her er det kun politiske grunner som spiller en rolle, ikke sportslige, sa Rummenigge før beslutningen var klar, ifølge AFP.

Ifølge avisen The Guardian vil VM-endringen føre til en økt inntekt på rundt 800 millioner pund, altså over 8 milliarder kroner.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at FIFAs avgjørelse, som har vært president Gianni Infantinos fanesak, ble offentliggjort.

Dette er første gang siden 1998 at fotball-VM utvides. Den gangen ble antallet deltakerland økt fra 24 til 32.

Fjorårets fotball-EM var det første som ble spilt etter utvidelsen fra 16 til 24 deltakerland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder