PERLESCORING: Her smeller Arjen Robben til etter å ha rykket fra, og keeper Ján Mucha rekker ikke ned. Foto: AP

Robben: - Den «perfekte kampen» kommer senere

... men i dag var lynvingen tilbake med et brak

(VG Nett) (Nederland - Slovakia 2-1) De visste hva som kom, men gang på gang ble de slovakiske spillerne lurt trill rundt av Arjen Robben - som sendte Nederland til kvartfinalen.

Gunnar Bøthun
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

VG Live: Slik var Nederland - Slovakia!

- Det var en tøff kamp, men det viktigste er at vi er videre. Den «perfekte kampen» kommer senere, meldte Robben foran pressekorpset etter dagens kamp, før han presiserte:

- Vi må spille bedre mot Brasil eller Chile, det er helt sikkert.

VG Live: Følg Brasil - Chile kl. 20.30!

Dagens kamp var nemlig ikke veldig velspilt, selv om Robben viste verdensklasse ved flere anledninger - som da han sendte Nederland foran med en utsøkt prestasjon.

Tilbake etter skadetrøbbel

En stund var det imidlertid usikkert om Nederland i det hele tatt ville få glede av Robbens kunster under VM. Hele nasjonen holdt pusten da han skadet seg i baksiden av låret i en treningskamp like før mesterskapet. Det fotballgale folket fryktet at VM skulle gå av stabelen uten lagets beste spiller.

Skaden har også skapt trøbbel, da Robben ikke har startet noen av Nederlands tre gruppespillskamper. Kanskje ikke så farlig, siden de oransje uansett gjorde rent bord med ni poeng av ni mulige.

- Fantastisk scoring

Men nå er endelig Robben helt friskmeldt - noe Slovakias forsvar fikk merke til fulle i dag. Bayern München-spilleren elsker å vandre inn i banen fra kant, for så å avslutte fra mellom 16 og 20 meter med sin slepne venstrefot. Dette vet selvsagt slovakerne, men da Robben satte på turboen klarte de ikke å henge med.

VG Nett-leser:- Nederland videre her, men mot Brasil tror jeg de møter sin nemesis..Diskuter!

Etter 18 minutter smalt det for første gang. Wesley Sneijder sendte av gårde en herlig langpasning, resten fikset Robben. Fra sin posisjon ute til høyre skar han inn, forbi to motspillere like utenfor boksen, før han dunket til. Ballen smøg seg inn helt nede ved stolpen - og et vakkert mål av typen «Robben Spesial» var et faktum.

- Det er fantastisk at Robben, etter en slik skade, fortsatt har touchen som trengs for å score et slikt mål, sier landslagssjef Ber van Marwijk etter kampen.

- Arjen er en superspiller og svært verdifull for oss. Målet hans minnet om mange av dem han scorer for Bayern München, sa klubbkamerat Mark van Bommel.

Artikkelen fortsetter under bildet!

RETT I PLANETEN: Her redder Jan Mucha med ansiktet på avslutningen fra Joris Matijsen. Foto: AFP

Reddet med ansiktet

Fem minutter etter pause gjorde han nesten nøyaktig det samme; rykket inn fra kant med ballen i beina i et tempo ingen hvitkledte kunne henge med på, og avsluttet sterkt. Ballen hadde retning lengste hjørne denne gang, men keeper Ján Mucha fikk så vidt slått til corner med en klasseredning.

Like etter den påfølgende corneren herjet Robben atter en gang, da han danset seg inn i feltet og la vakkert inn. Stopper Joris Mathijsen avsluttet fra kloss hold, men keeper Mucha reddet med ansiktet.

Nære på for Slovakia

Slovakia slet med andre ord tidvis voldsomt med Robben, og lenge var de også selv ufarlige fremover. Men etter en drøy time fikk de dreis på angrepsspillet og omgjorde mye ballinnehav til målsjanser.

2-0: Slik feirer servitør Dirk Kuyt og målscorer Wesley Sneijder sistnevntes scoring. Foto: AFP

Først Hamret 20-åringen Miroslav Stoch til fra 16 meter, men keeperkjempen Maarten Stekelenburg fikk slått til corner. Under minuttet etterpå var det helten fra Italia-kampen, Róbert Vittek, som fikk sjansen. Fra 13 meter tvang han frem en klasseredning av Edwin van der Saars arvtaker på Nederlands landslag - Stekelenburg.

Nederland-sjef Bert van Marwijk valgte å ta ut Robben etter 70 minutter, sannsynligvis fordi stjernen ikke er klar for 90 minutter etter skadeoppholdet.

Uegoistiske Kuyt

Ti minutter senere tok han ut spissen Robin van Persie, og satte inn Klaas-Jan Huntelaar. Van Persie viste tydelig sin misnøye med det byttet - og opprettholdt derfor inntrykket fra tidligere sluttspill der enkelte nederlandske spillere har fremvist et litt vel stort ego.

TRØSTEMÅLET: Her går Robert Vitteks straffe inn, men idet ballen traff nettmaskene blåste dommeren av kampen. Foto: Reuters

Da var det sannsynligvis godt for alle hollendere å se prov på det stikk motsatte seks minutter før full tid. Dirk Kuyt hadde ypperlig mulighet til å score selv da han var fri i feltet etter en keepertabbe i feltet, men uselvisk spilte han heller en bedre plassert Sneijder. Inter-strategen satte deretter enkelt inn 2-0, og tilsynelatende spikeren i Slovakia-kisten.

Men så, tre minutter på overtid, felte keeper Stekelenburg innbytter Martin Jakubko i feltet. Vittek var iskald fra krittmerket, og scoret på kampens siste touch på ballen. Det hjalp lite, men Vittek er for øyeblikket delt toppscorer i VM sammen med Argentinas Gonzalo Higuain. Slovakia-spissen har imidlertid scoret sitt siste VM-mål for denne gang.

Kampen var ikke noe fyrverkeri, men alt i alt vant Nederland fortjent - selv om de lenge var i faresonen med kun ett måls ledelse.

De møter nå vinneren av kampen Brasil - Chile i kvartfinalen.

VG Live: Brasil - Chile 20.30!

PS! Nederland nevnes ofte blant favorittene, men har likevel aldri vunnet VM. To ganger har de nådd finalen, i 1974 og 1978, men henholdsvis Vest-Tyskland og Argentina stakk av med trofeene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder