STOR KARRIERE: Henry Øberg var en av landets mest profilerte dommere, dømte til sammen 145 kamper i løpet av 16 eliteseriesesonger og var kjent som en dommer som taklet vanskelige situasjoner med en rapp kjeft. Foto: Scanpix / Jan Greve, VG
STOR KARRIERE: Henry Øberg var en av landets mest profilerte dommere, dømte til sammen 145 kamper i løpet av 16 eliteseriesesonger og var kjent som en dommer som taklet vanskelige situasjoner med en rapp kjeft. Foto: Scanpix / Jan Greve, VG

Dommerlegenden Henry Øberg er død

Svein-Erik Edvartsen til VG Nett: - Uten Henry hadde jeg aldri dømt cupfinalen

FOTBALL

Tidligere dommerkollega: - Han var en av landets mest profilerte dommere

(VG Nett) Han var av mange ansett som en av de beste dommerne Norge har hatt. I går døde Henry Øberg, 80 år gammel.

Publisert: Oppdatert: 13.02.12 11:55

Øberg hadde en stor karriere som toppdommer. Han dømte til sammen 145 kamper i løpet av 16 eliteseriesesonger (1966-1981), ble kåret til «årets dommer» på VG-børsen i 1970, 1971 og 1973, samt dømte under OL i München i 1972 og VM i Vest-Tyskland i 1974.

VGTV: Se Henry Øberg på kamp som mentor for Edvartsen

- Han var en av landets mest profilerte dommere gjennom en lang periode, fra 1960-tallet til han gikk av som 50-åring i 1981. Han representerte Norge som internasjonal dommer i en årrekke, forklarer Svein Inge Thime til VG Nett.

- Naturlig autoritet

Thime dømte eliteserien i bortimot 20 år og internasjonal fotball i 15 år i samme periode som Øberg, og var en god venn av ham. Thime ble blant annet kåret til den beste norske dommeren siden 1970 i VG tidligere i år. På annenplass: Henry Øberg.

- Han hadde naturlig autoritet og gode ordvalg. Han kunne løse konflikter med å være litt rapp i kjeften i stedet for slenge opp gule og røde kort, sier Thime.

Han var også mentor for og nær venn av årets cupfinaledommer Svein-Erik Edvartsen, som var i Romania da han fikk den triste beskjeden. Han gir Øberg mye av æren for at han oppnådde sitt store mål om å dømme cupfinalen.

- Uten Henry hadde jeg aldri dømt cupfinalen. Vi jobbet sammen i 18 år for å oppnå dette. En stor vegg er borte fra livet mitt. Han var min viktigste støttespiller og en uvurderlig støtte i alle disse årene. For meg fantes det ingen verken over eller ved siden av Henry Øberg, sier Edvartsen til VG Nett.

Hyllet i avskjeden

Øberg beskrives som en dommer med glimt i øyet og et smil om munnen, som var godt likt både på og utenfor banen. I han siste toppseriekamp reiste 16.000 tilskuere seg og klappet da speakeren fortalte at det var han siste kamp, fordi han nådde aldersgrensen på 50 år, ifølge Hamar Arbeiderblad.

Nylig rangerte VGs fotballeksperter Knut Espen Svegaarden og Geir Juva Øberg som den nest beste norske dommeren siden 1970.

- Han var en av de beste dommerne i sin generasjon. Han var en av dem som klarte å komme seg helt til topps ved hjelp av godt humør. Han var en karismatisk dommer, som hadde med seg hodet i den forstand at han brukte sunn fornuft når han håndhevet reglene, sier Svegaarden til VG Nett.