Nyland om A-landslaget: - Jeg la inn en god søknad

Storspilte i semifinaletapet mot Spania

Cmore-ekspert Skiri: - Har alle forutsetninger for å bli Norges beste

NETANYA/OSLO (VG Nett) Ørjan Håskjold Nyland har gjennom et strålende U21-EM bare forsterket inntrykket av at han er en fremtidig førstekeeper for Norges A-landslag.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Jeg la i hvert fall inn en god søknad. Det er godt å stå gode kamper, men det er masse tid og arbeid som skal til før du blir det, sier Molde-målvakten etter 0-3 tapet mot Spania.

Han ble vurdert til en sekser på forhånd av VGs fotballjournalist Knut Espen Svegaarden, mens CMores orakel på spansk fotball, Petter Veland, ga motpart David de Gea en nier.

I et oppgjør der Manchester United-stjernen ikke trengte å gjøre en eneste redning, sto Nyland frem og leverte varer til nest høyeste oppnåelige karakter på VG-børsen.

- Det er det beste jeg har sett av ham. Det må være norsk A-landslagsklasse, spør du meg. Han har alle forutsetninger til å bli Norges beste. Han er stor, sterk og god teknisk. Det vil overraske meg om han ikke blir vår neste landslagskeeper, sier C More-ekspert Amund Skiri til VG.

Best mot de beste

Også VGs fotballekspert Bengt Eriksen ser Nyland som en fremtidig landslagssisteskanse, men understreker samtidig at det ikke er noen grunner til å kaste ut Rune Almenning Jarstein (28) ennå.

- Han har vist både i EM og og for Molde at han er en bra keeper, og i går var han kjempegod. Han viser ekstremt gode rednings- og skuddstoppferdigheter, men unge keepere sliter ofte med den taktiske dimensjonen av spillet i stuasjoner hvor de skal oppfatte, vurdere og reagere. Altså først og fremst feltarbeidet: Når skal man gå ut? Når skal man bli stående? Det må han lære seg, men det er jeg ikke i tvil om at han kan komme til å gjøre. Prestasjonene hans i EM har vært veldig gode, så det ser veldig lovende ut, sier Eriksen.

Han synes imidlertid det er en vanskelig øvelse å bedømme hvorvidt 22-åringen fra Volda har internasjonalt seniornivå inne allerede nå.

- Det er litt vrient, siden han ikke står på A-landslaget, men spiller på nivået under. Han har imidlertid gjort det strålende på U-landslagsnivå, og det er ingenting som tyder på at han ikke blir en landslagskandidat om noen år. Han har fått noen virkelig gode bekreftelser i det som for hans del er noe av det største han kan være med på, et EM-sluttspill. Det er ikke akkurat noe dritt han har stått mot heller i Israel, England og Spania. Han har vist seg best mot de beste motstanderne han har stått overfor, sier Eriksen.

Fruktbart keeperprosjekt

Nyland har vært en del av Norges Fotballforbunds keeperprosjekt under Frode Grodås' ledelse som hadde som mål å dyrke frem to nye landslagskeepere innen 2014.

Det har de allerede oppnådd med to av de andre i prosjektet, André Hansen (23) og Sten Grytebust (23), mens Nyland og Arild Østbø (22) var første- og annetvalg under U21-EM i Israel.

Eriksen mener at det er mest nærliggende å tenke på Nyland som den heteste kandidaten til å bli Jarsteins arvtager med flagget på brystet, siden det er han som har fått vise seg frem mest i EM.

Samtidig minner han om at Østbø var førstekeeper gjennom kvaliken, og at målvaktsduellen var helt åpen i oppladningen til sluttspillet i Israel. Men han trekker også frem et fortrinn Molde-keeperen har overfor sine konkurrenter.

- Nyland er større enn Østbø og Kongshavn og har dermed større rekkevidde. Det er ofte sånn at vi liker å tro at storvokste keepere med stor rekkevidde, som (Gianluigi) Buffon, (Edwin) van der Sar og (Peter) Schmeichel er bedre. Men opp i dette må jeg også nevne Casillas, som ikke er stor av vekst, men en stor keeper likevel, som har vært bunnsolid gjennom et tiår, sier Eriksen.

Klasseredninger

Nyland vartet uansett opp med en rekke strålende reaksjonsredninger før pause. Særlig dobbeltredningen halvveis ut i første omgang - først på et knallhardt volleyskudd fra Alberto Moreno, deretter en sleip avslutning fra Rodrigo - var det klasse over.

- Jeg var på rett plass til rett tid, og det er kjekt å få ut potensialet mitt i en EM semifinale. Men vi taper kampen, og vi skulle gjerne gått til en finale, sier Nyland til VG.

Han kunne ikke klandres for noen av de tre baklengsmålene, men klarte likevel ikke å unngå å leke med tanken på hva det kunne ha blitt, hadde ikke Rodrigo fått gratismuligheten han omsatte i scoring på overtid av første omgang.

- Hadde ikke det målet kommet rett før pause, tror jeg Spania skulle fått slite. I annen omgang var vi gode, og hadde også sjansen til å utlikne også. Vi har lagt ned en fantastisk innsats gjennom mesterskapet, så vi skal være stolte, sier Nyland.

Les også

 1. Her blir Skullerud dyttet i bassenget

  TEL AVIV (VG Nett) Bare minutter etter at Tor Ole Skullerud hadde takket spillerne for innsatsen og delt ut…
 2. Ekspertenes dom: Så mye bedre er Spania enn Norge

  TEL AVIV (VG Nett) Petter Veland, ekspert på spansk fotball, gir fire niere og én tier når han skal vurdere de spanske…
 3. Skullerud vraker Nordtveit mot Spania

  TEL AVIV (VG) Tor Ole Skullerud (42) vraker Håvard Nordtveit og satser på enda mer kraft på topp i et forsøk…
 4. Skullerud: - All grunn til å være stolte av oss selv

  NETANYA/OSLO (VG Nett) (Spania U21 - Norge U21 3-0) Spanias resultater på U21-nivå de siste årene var deprimerende…
 5. Sjekk prisforskjellen - Norges U21-lag knust av Spania

  OSLO / TEL AVIV (VG Nett) Norge har kanskje imponert frem mot semifinalen i EM, men sammenlignet med de spanske…
 6. Hemmeligheten bak «Norges beste venstrefot»

  TEL AVIV (VG Nett) Stefan Johansen (22) ville ikke være som alle andre.
 7. Iskald Borini sendte Italia til EM-finale

  (VG Nett) (Italia U21 - Nederland U21 1-0) Fabio Borini (22) ble den store helten da han sendte et…
 8. Singh om lagkameratene: - Hadde høye skuldre og gjemte seg

  NETANYA/OSLO (VG Nett) Harmeet Singh (22) ble vraket fra startoppstillingen for tredje gang under U21-EM.
 9. Semb: - Tror vi får et veldig bra A-landslag på sikt

  NETANYA/OSLO (VG Nett) Toppfotballsjef Nils Johan Semb ser svært så lyst på norsk landslagsfotballs fremtid nå som…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder