Finne fant krysset – men Deila deler ikke ut fridager i påsken

VALLE (VG) (Vålerenga – Tromsø 4–1) Lille Bård Finne (171 centimeter) steg til værs og headet vakkert i krysset da Vålerenga banket Tromsø. Men han får ikke påskefred. Det har Ronny Deila allerede bestemt.

– Spillere får fri mandag og tirsdag, så trener vi resten av uken. Det blir full trøkk, sier Ronny Deila.

Vålerenga-treneren understreker at det skal trenes. Ingenting annet er aktuelt i en tid hvor kampene kommer tett. Mandag venter Brann i Bergen. Oslo-laget kom tilbake på vinnersporet mot Tromsø. De reiste seg etter to strake tap – for Kristiansund og Molde – men taklet det smart ifølge Deila.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

– Nå drar vi til Bergen med lave skuldre. Får vi poeng med oss derfra har vi hatt en kanonstart på sesongen, sier Deila.

Han får ros av Bård Finne og Herolind Shala, de to beste VIF-spillerne mot Tromsø, sammen med Chidera Ejuke, som var i kjempeslag. Hans scoring (3–0) var det høy klasse over.

– Deila har vært veldig positiv etter tapene for Kristiansund og Molde. Han har bare backet oss, og vi har vært fulle av positiv energi. De to siste tapene har vært tøffe, men vi reiser oss, og blør for drakten, sier Herolind Shala.

Bård Finne noterte seg for noe så sjeldent som scoring på hodet. Riktig en perle var det. Bergenseren måtte le når VG spurte om han er Eliteseriens nye «Luftens Baron» – Nils Arne Eggens udødelige beskrivelse av Mini – da RBK-spilleren headet inn mål på toppnivå.

SELFIE-BÅRD: Fansen liker åpenbart Bård Finne. Her stiller han opp på selfies etter seieren over Tromsø. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Jeg er 171 centimeter, og jeg kar ikke mye å komme med. Jeg tror det er min andre scoring noensinne på hodet på dette nivået, sier en lattermild Bård Finne.

Han tror Vålerenga klarte å komme seg tilbake på vinnesporet fort fordi laget har et godt angrepsspill. Og fordi de har trent inn et system som de har veldig tro på.

– Nå handler det om få til dette offensive spillet både borte og hjemme ut over sesongen. Vi er gode til å spille ballen. Og det er flott med en trener som tror veldig på oss, og som vi selv tror veldig på, sier Bård Finne.

Vålerenga måtte simpelthen ha en seier. De skjønte åpenbart alvoret. Det var balanse i laget, full skjerpelse defensivt – høyt tempo – og presisjon offensivt.

Oslo-laget fikk akkurat den starten de kunne ønske seg, og kom foran etter 14 minutter. Dødball etter dødball var foranledningen. Så et perfekt innlegg fra Shala. Finne beregnet headingen perfekt – vakkert i krysset – og Tromsø-keeper Jacob Karlstrøm var helt sjanseløs.

les også

Gjertsen om den stygge taklingen: – Jeg tenkte at «det var den sesongen»

Den samme Karlstrøm var like sjanseløs da Vålerenga økte til 2–0 etter en halvtime. Shala banket til via Simen Wangberg. Ballen forandret så mye retning at TIL-stopperen ble selvmål-synder. Finne gjorde forarbeidet med et raid på høyresiden. Pasningen til Sahla var perfekt.

Og det kunne lett vært større ledelse til hjemmelaget. Matthías Vilhjálmsson headet rett på Karlstrøm. Finne feide ballen over da han var gjennom.

les også

Ny RBK-nedtur etter Brynhildsen-brasse: – Bedritent

Tromsø så til tider helt hjelpeløse ut. Forsøket med 18-årige Marcus Pedersen som spiss fungerte ikke. Den offensive viljen var nesten helt fraværende. Det nærmeste de kom scoring i 1. omgang var da Onni Valakari skjøt like utenfor stolpen til Adam Larsen Kwarasey.

LEKKERT: Chidera Ejuke med en lekker sak før han finter ut Tromsø-keeper Jacob Karlstrøm, og setter inn 3–0. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Men det skulle bli verre. Riktignok forsøkte Tromsø, men de klarte aldri å skape skikkelige sjanser. Chidera Ejuke derimot gjorde alt på egen hånd da han fikk muligheten etter en time. Han fintet vekk Magnus Andersen og Simen Wangberg. Og når han først var i gang tok han Karlstrøm i samme slengen og feide inn 3–0.

Tromsø har for øvrig en grusom Oslo-statistikk. De har ikke slått Vålerenga i hovedstaden i seriesammenheng siden 2009. Marerittet fortsatte søndag kveld. Eneste trøsten; de fikk et godkjent mål – selvmål av Johan Lædre Bjørdal til 3–1. Siste målscorer var Lars Iver Strand da TIL vant 4–2 på Ullevaal for ti år siden. Måltørken varte i utrolige 817 minutter.

Vålerenga svarte kjapt da Tromsø hadde utlignet. Igjen var det Shala som banket til med skuddfoten 4–1. Vakkert var det.

Tromsø-trener Simo Valakari så betenkt ut i Oslo i går kveld. Det er til å forstå.

– Vi gjorde det slik at det ble en lett kamp for Vålerenga, og det er bare å se på resultatet, de var mye bedre, sier Simo Valakari.

Når VG spør om Tromsø lider under savnet av angrepsspillere med kvalitet svarer finnen: – Det er ikke bare savnet av en spiss, det er også en kollektiv ting, sier Valakari.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde28195464273762
2Bodø/Glimt28149559401951
3Odd2814774235749
4Rosenborg28139648371148
5Viking2812794839943
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder