EN SISTE FEST: Harry Kane har skutt seg inn i en lang rekke med helter på White Hart Lane. Her har han akkurat satt inn 3-0-scoringen for Tottenham mot Bournemouth i april.

EN SISTE FEST: Harry Kane har skutt seg inn i en lang rekke med helter på White Hart Lane. Her har han akkurat satt inn 3-0-scoringen for Tottenham mot Bournemouth i april. Foto: Paul Childs Reuters

Nå tar Tottenham farvel med 118 års fotballhistorie

Tottenham er på vei inn i fotballfremtiden. Bak seg etterlater de en av Premier Leagues mest klassiske stadioner.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

4. september 1899 vant Tottenham 4-0 over Notts County foran 5000 tilskuere på White Hart Lane. Det var starten på 118 års fotballhistorie, som avsluttes når Manchester United kommer på besøk søndag ettermiddag.

Neste sesong er det Wembley som gjelder, før Tottenham-spillerne igjen kan løpe ut på eget gress høsten 2018.

Da foran 61 000 tilskuere på et topp moderne stadion, som anslås å koste 750 millioner pund, rundt 8,8 milliarder norske kroner.

– De mister jo noe, men samtidig må verden gå videre. Du må se fremover. Det er annerledes i Nord-London nå enn da de bygde stadionet på slutten av 1800-tallet, sier Arne Scheie (73).

Fotballorakelet, som har sett og kommentert flere kamper i England enn Steffen Iversen har scoret mål i karrieren, forstår godt at det må bygges nytt, at en toppklubb som Tottenham trenger mer en 36 240 plasser på hjemmebanen.

Det er likevel ikke uten vemod han nå ser serietoeren i Premier League følge klubber som Manchester City, Arsenal og West Ham inn i de moderne fotballarenaenes tidsalder.

– De må også følge med i tiden, men for meg blir noe av atmosfæren borte, sier han.

Intime White Hart Lane

«Atmosfæren» er også ordet som tydeligst kommer frem når Steffen Iversen (40) og Øyvind Leonhardsen (46) blir spurt om å beskrive sin gamle hjemmebane.

– Atmosfæren. Det var en tett og intim stadion, sier Iversen.

– Selv om det ikke var det største stadionet i England, var det best. Det var alltid god stemning der, forteller «Leo».

De spilte fra midten av 1990-tallet og inn i det nye årtusenet henholdsvis 144 og 54 kamper for Tottenham.

De sliter begge med å sette ord på hvorfor de falt pladask for White Hart Lane, men nevner nærheten til supporterne.

For Leonhardsen ble det aller mest tydelig i det to kampene har var med på å slå Nord-London-rivalen Arsenal på eget gress.

– Det jeg husker best er når vi har ball i sluttminuttene og det jubles for hver touch og vi føler vi ydmyker dem. Det er så intimt. Det er en god følelse, for vi føler vi har supporterne så nærme, minnes han.

NOE HELT EGET: For Steffen Iversen (i midten) og Øyvind Leonhardsen (til høyre) står White Hart Lane for en atmosfære uten sidestykke i engelsk fotball. De bidro selv til flere gode opplevelser for supporterne, som da de her scoret hvert sitt mål i FA-cupseieren over Coventry i 1999. Foto: Max Nash AP

Husker følelsen over 50 år etter

For Arne Scheie kom det første møtet med White Hart Lanes intimitet 4. juledag 1964, da han som 20-åring var på sin aller første fotballtur til England.

Han husker godt at Tottenhams slo Nottingham Forest 4-0, men husker enda bedre følelsen av å gå inn på stadionet.

Senere fikk han lov til å kommentere tippekamper fra samme sted. Det bød på flere logistikkproblemer da 1900-tallets moderne TV-medium med flertallige kommentatorer, kameraer og journalister skulle forenes med 1800-tallets fotballarkitektur. Dét blir enklere med det nye stadionet tror han, men det blir likevel aldri helt det det en gang var.

– Det ble så som så, men stadionene var intime. Og det var først og fremst atmosfæren som var viktig, forteller han.

– Minnene vil alltid leve

Stadionet, som supporterne i mangel av et offisielt navn kaller Nye White Hart Lane, skal stå klart til seriestarten i august 2018. Med 61 000 plasser blir det større enn både Emirates (60 042) og nye Stamford Bridge (60 042).

Prislappen er på svimlende 8,8 milliarder kroner, men det må til, mener Iversen.

– Det er absolutt på tide, og de trenger det, sier han.

Tottenham har denne sesongen måttet spille europaliga-kampene sine på Wembley, hvor de har fylt de 90 000 setene. Der skal de også spille alle hjemmekamper neste sesong, mens de venter på at den nye lekegrinden står ferdig.

– For å konkurrere med de største er det helt nødvendig med en større stadion, mener Leonhardsen.

EN PÅMINNELSE: Kranene fra byggingen av det nye stadionet har ruvet over White Hart Lane i flere måneder. Foto: Andrew Couldridge Reuters

Når Tottenham-supporterne søndag går inn på White Hart Lane for siste gang, kan de se det nye stadionet ta form rett ved siden av.

Klubben skal kun flytte få meter, noe de tidligere Tottenham-spillerne mener gjør hele prosessen langt bedre for supporterne.

– Det er en slags atmosfære rundt som de er vant til. Området er en del av Tottenham. Det er der de hører hjemme, sier «Leo».

Kanskje vil klubbens nye lekestue gi dem løftet som kreves for igjen å klatre helt øverst på tabellen, en bragd de ikke har maktet siden dobbeltseieren i 1960–1961.

– Det er litt vemodig at den skal rives, men det er med på å løfte klubben til å nå enda større mål. Det er en klubb med stort potensial, og de har vist at de har mulighet til å være helt i toppen, sier den tidligere midtbaneterrieren.

Uansett hva fremtiden bringer for Tottenham, er i Arne Scheie i alle fall klar på én ting.

– Minnene fra «good old White Hart Lane» vil alltid leve.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder