Har sagt opp administrasjonen og vurderer spillerlønnskutt

FORTVILELSE: Tommy Øren fortviler etter tapet mot Hønefoss i 2009, samme år som HamKam rykket ned til 2. divisjon. Nå kan det hende klubben må begynne helt fra scratch. Foto:Geir Olsen,VG

HamKam er et nødskrik unna konkurs

Ståle Solbakken har stilt 100.000 kroner i garanti, men HamKam er avhengig av betraktelig mer innen fredag for å unngå konkurs.

 • Jonas Wikborg

Artikkelen er over seks år gammel

Etter først å ha satt frist til den 1. juli, har klubben nå gitt seg selv litt bedre tid for å redde seg ut av det økonomiske uføret.

- Fredag klokken 12 må styret ha signaler som gjør at vi har tro på at vi kan komme oss ut av dette. Hvis ikke sender vi konkursbegjæringen, sier styreleder i HamKam, Morten Kristiansen, til VG, og legger til at en annen mulighet kan være å stille styreplassene til disposisjon.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

- Hvordan ligger HamKam an?

- Vi har et godt stykke igjen, så vi må jobbe knallhardt for å realisere målet. Vi er ikke i mål, men jeg tror vi kan greie det, sier Kristiansen.

Trenger over én mill. på to dager

Målet er i første omgang å få inn 1.2 millioner kroner innen fredag, og styret håper at enkeltpersoner og bedrifter kan stille en kausjon på minimum 100.000 hver. Det har HamKam-kameratene Ståle Solbakken og Truls og Tom Haakonsen gjort.

- Jeg har troen på at klubben skal klare dette. Jeg nekter å tro at en slik tradisjonsslik klubb går konkurs. Jeg nekter simpelthen og tro det, sa Solbakken til VG i forrige uke.

- Disse tre imponerer meg, og det er viktig at disse med flere kan stille garantier. Det viser at det er mange som bryr seg om klubben, sier Kristiansen i dag.

Mangler totalt 3.2 millioner

HamKam har likviditetsproblemer som må løses umiddelbart, og mandag annonserte klubben at de har sagt opp hele administrasjonen på 4.5 årsverk i tillegg til at daglig leder Finn Paulsen har sagt seg villig til å gå.

Den økonomiske krisen er imidlertid ikke over dersom de får inn den drøye millionen de trenger innen fredag. Klubben har opplevd svikt i inntektene samtidig som sisteplassen de foreløpig er på i Adeccoligaen gir om lag én million mindre enn budsjettert med.

Totalt trenger klubben 3.2 millioner kroner, der 1.2 millioner må komme innen fredag, for å kunne fortsette driften.

- Vi har gjennomført flere kostnadskutt, og vurderer kontinuerlig om det er nødvendig med et lønnskutt overfor spillerne også. Det er spillerne inneforstått med.

- Hvordan reagerte spillerne på beskjeden om et mulig lønnskutt?

- De har reagert slik man må forvente. Det er aldri hyggelig når arbeidsgiveren ikke kan betale, og spillerne vet også at de kan velge å gå gratis dersom de ikke aksepterer lønnskuttet, sier Kristiansen.

- Andredivisjon en opptur

Nå sitter den sparkede administrasjonen ut oppsigelsestiden, og etter det må klubben blant annet basere seg på dugnadsarbeid - dersom de unngår konkurs, vel og merke.

- Vi håper å redde oss nå, og planen etter sesongen er å bruke den vanskelige situasjonen til å gjøre en hovedrengjøring. På den måten kan vi starte andredivisjon med et godt utgangspunkt slik at vi i et langsiktig løp kan gjenreise klubben, sier han, og fortsetter:

Klubben er 96 år gammel. Hvis den blir begjært konkurs må klubben eventuelt melde seg opp som ny klubb og starte langt nede i divisjonssystemet.

HamKam gjorde sin beste serieprestasjon i 1970 da klubben havnet på tredjeplass. Klubben har vært i semifinale i cupen seks ganger.

- Plutselig fremstår andredivisjon som en opptur, og skrekkscenarioet er at vi må melde oppbud og starte igjen i femtedivisjon, sier styrelederen.

Les også

 1. - HamKam var min lykkeligste tid som trener

  BARCELONA (VG Nett) Trenersuksessen har tatt ham helt fra Briskeby til Camp Nou.
 2. Lyn: - Mangler veldig mange millioner

  HamKams tur i 2. divisjon kan bli kortvarig. Lyn mangler nemlig et stort millionbeløp og kan miste lisensen.
 3. Bjerkes firma begjært konkurs

  HamKam-spilleren Vegar Bjerkes (31) telesalgsfirma ProDialog er begjært konkurs.
 4. HamKam risikerer poengtrekk

  HamKam sliter økonomisk. Innen 30. juni må klubben ha positiv egenkapital, ellers er poengtrekk eneste løsning.
 5. Skrekktall for HamKam

  HamKam gikk hele 26 millioner kroner i minus i 2009. Sjokktallene ble lagt fram på torsdagens årsmøte.

Mer om

 1. Hamarkameratene
 2. OBOS-ligaen

Flere artikler

 1. Solbakken nekter å tro på HamKam-konkurs

 2. Krisen i HamKam: HamKam halverer spillerlønningene

 3. Geir (63) pantsatte eiendommen sin for å redde Sarpsborg 08 fra konkurs

 4. Solbakken takket nei til «crazy» tilbud

 5. Frykter flere klubber vil gå konkurs

Fra andre aviser

 1. HamKam berget – gamle spillere kausjonerer

  Aftenposten
 2. HamKam er skrekkeksempelet på en skakkjørt norsk fotballøkonomi

  Aftenposten
 3. HamKam er skrekkeksempelet på en skakkjørt norsk fotballøkonomi

  Fædrelandsvennen
 4. Solbakken gir HamKam økonomisk nødhjelp

  Aftenposten
 5. Solbakken gir HamKam økonomisk nødhjelp

  Fædrelandsvennen
 6. Solbakken gir HamKam økonomisk nødhjelp

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no