JUBELGUTTER: Island feirer Gylfi Sigurdssons 2-0-scoring mot Kypros. Birkir Mar Sævarsson, Alfred Finnbogason, Ragnar Sigurdsson og Kolbeinn Sigthorsson gratulerer Tottenham-spilleren. Kypros-keeper Antonis Georgallides fortviler. Foto: Ari Sigtryggur, DV

JUBELGUTTER: Island feirer Gylfi Sigurdssons 2-0-scoring mot Kypros. Birkir Mar Sævarsson, Alfred Finnbogason, Ragnar Sigurdsson og Kolbeinn Sigthorsson gratulerer Tottenham-spilleren. Kypros-keeper Antonis Georgallides fortviler. Foto: Ari Sigtryggur, DV

Sævarsson om Island-suksessen: - Folk er helt gale

Fansen kysser spillerne i Reykjaviks gater

Trodde du Norges siste kamp i VM-kvalifiseringen var uten interesse. Tro om igjen. På Island har 300.000 innbyggere fotballfeber.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Folk er helt gale. I gatene i Reykjavik kysser og klemmer de oss. Og media har tatt helt av. Kampen mot Norge blir tidenes viktigste for Island, sier Birkir Sævarsson.

Til daglig spiller han i Brann. Men nå er han med på et fotballeventyr vest i Atlanterhavet. Lille Island kan være på vei mot VM-sluttspill. Det er nesten ikke til å tro.

- Det kan kanskje sammenlignes med det Norge opplevde med Drillo på 90-tallet, og to VM-sluttspill, sier Sævarsson.

Med seier over Norge på Ullevaal tirsdag er guttene fra Sagaøya garantert i play off-match mot en annen gruppetoer fra Europa. For første gang i historien kan de kvalifisere seg til et stort fotballmesterskap.

Tror på laget

- Alle har veldig tro på laget. Men det er opp til oss selv. Vi har dette i våre hender. Men Norge kommer garantert til å gjøre alt de kan for å ødelegge. Jeg tror ikke de unner oss playoff, sier Sævarsson.

søndagens pressekonferanse spurte VG Norges landslagssjef, Per-Mathias Høgmo, om han har planer om å ødelegge festen for Island i tirsdagens kamp.

ISLANSK KRAFT: Birkir Mar Sævarsson opptrer vanligvis i rød drakt i eliteserien. Nå er han med og kjemper om VM-plass. Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix

- Vi ønsker ikke å ødelegge for Island, men vil selvfølgelig vinne fotballkamper. Det er inspirerende å se Islands resultatfremgang og hvor mange enkeltspillere de har i internasjonale klubber. For små nasjoner som Norge er det inspirerende når land som Island gjør det godt, sier han.

Fredag kveld vant Island over gruppejumbo Kypros på hjemmebane med 2-0. Drømmen om Brasil har tatt islendingene. Landslagssjef Lars Lagerbäck - den forrige Sverige-bossen - har fått gudestatus. På kort tid har det tidligere utskjelte landslaget spilt seg inn i folkets hjerter.

- Vi er 90 minutter unna målet vårt, sier Lagerbäck til TV-kanalen Channel Sport 2.

Teitur Thordarson har trent Lyn, Brann og Lillestrøm. Han kjenner bakgrunnen for det islandske fotballunderet. Men nå må han klype seg i armen.

- Det er helt fantastisk. Husk at det bor like mange mennesker på Island som i en bydel i Oslo, sier Teitur Thordarsson.

Tatt riktige grep

Ifølge ham har islendingene tatt de riktige grepene. De har bygd syv-åtte storhaller i løpet av de siste 15 årene. Her er det døgnåpent for barn og ungdom som vil trene.

- De største talentene har reist ut og fått spille på gode lag i europeiske ligaer i ung alder. Kanskje har vi tidenes beste landslag. Og skulle vi komme til Brasil, da reiser jeg med, sier Thordarson.

GAMMEL KJENNING: Teitur Thordarson lover at han drar til Brasil om Island får en plass i mesterskapet. Her fra tiden som trener i Vancouver Whitecaps i 2011. Foto: Darryl Dyck, Ap

TV-kommentator Valtyr Björn Valtysson i Channel Sport 2 innrømmer overfor VG at feberen også har rammet ham. Når Norge-kampen spilles, kler han på seg landslagsdrakten som kaptein Aron Gunnarsson (Cardiff) har gitt ham i gave.

- Det er temmelig intenst på Island nå. Alle teller ned til Norge-kampen. Tirsdag kveld blir gatene folketomme. Bare kattene blir å se ute, sier Valtyr Björn Valtysson.

En ny generasjon unge spillere med suksess i flere av de store europeiske ligaene dominerer landslaget. Gylfi Sigurdsson er stjerne i Tottenham. Kolbeinn Sigthorsson er det samme i Ajax. Birkir Bjarnason har etablert seg på laget til Sampdoria i Serie A.

Underholdende angrepsfotball

- De spiller underholdende angrepsfotball. Publikum liker det. Det er atmosfære på kampene, sier Valtysson.

Den gamle storscoreren Eidur Gudjohnsen - med fortid i Chelsea og Barcelona - henger fortsatt med. Lagkamerat Tom Høgli i belgiske Brugge advarer. Han har fått telefonen full av sms fra Gudjohnsen.

- Jeg sier ikke hva som står i meldingene mellom oss. Men han er en utrolig flott lagkamerat. Jeg er glad jeg spiller med ham til daglig, sier Tom Høgli.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder