Høgmo brukte en del tid på dagens pressekonferanse til å snakke om veien mot EM-kvalifisering for Norge. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Høgmo: - Kommer til å være nådeløs på kravene

Landslagssjefen har begynt planleggingen av veien mot EM-kvalifiseringen neste år

MARIBO/OSLO Per-Mathias Høgmo (53) har begynt å tenke på Norges vei videre i fotballfremtiden. Og han varsler strenge krav.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Vi må ha en indre ærgjerrighet på hva som ikke er bra nok. Å utvikle defensive ferdigheter én mot én er ekstremt viktig. Det gjelder ikke bare bakover, men også fremover. Når det gjelder mental ærgjerrighet kommer jeg til å være nådeløs på kravene, sa Høgmo under dagens pressekonferanse.

Norge gikk på en smell mot Slovenia fredag kveld , og slappp inn tre mål - to av dem mener Høgmo kunne vært unngått med en bedre defensiv struktur.

- Men vi har ikke jobbet mye med det, og det har vært bevisst. Vi har ønsket å bruke tid på det offensive, sier landslagssjefen.

Må utvikles

Høgmo etterlyser en kultur i norsk fotball som utvikler gode én mot én-spillere.

- Vi må i den hjemlige serien utvikle spillere som har den ærgjerrigheten. Er vi gode på forsvarsspill, så vil man utvikle seg som angrepspiller, mener han.

Høgmo tror å få til en slik kultur kan være ekstremt viktig.

- Er du god i den fasen, kan man ha flere spillere høyt i banen, sier Høgmo, som tidvis under pressekonferansen ble så engasjert at han banket knokene i bordet for hver eneste stavelse han framsa.

Entusiastisk

Etter Daniel Braaten og Moas bleke forestilling mot Slovenia i går, fikk Høgmo spørsmål om Norge har et spissproblem på pressekonferansen i Maribor i dag.

BETENKT: Per-Mathias Høgmo etter tapet i går kveld. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Det ble påpekt at Zlatan Ibrahimovic ble matchavgjørende igjen - da Sverige slo Østerrike 2-1 og sikret play off-plass.

- Hvis du tar bort Zlatan, så kan du telle hva det har betydd i antall sluttspill for Sverige. Det er et kjempepoeng. En Moa i toppform har hatt den kompetansen. Det handler om å ha den i laget, med han eller andre, sier Høgmo.

Han mener Ola Kamara hadde et spennende innhopp, og nevner Mushaga Bakenga og Håvard Nielsen som unge, fremadstormende spillere.

- Det er en spennedene jobb som ligger foran oss, sier landslagssjefen.

Veien videre

Norges VM-drøm er knust, men Høgmo har rettet blikket framover. Mens de andre nasjonene spiller VM i Brasil, ønsker han å få til flest mulig kamper i det knappe året han har på seg fram mot EM-kvalifiseringen.

- Hver eneste dag, hver eneste samling og hver eneste kamp blir viktig å bruke så godt som mulig for å forberede seg, sier han.

Som et ledd i dette vil han bruke alle de mulighetene for treningskamper som finnes i det internasjonale vinduet, uavhengig av om spillerne er midt i egen sesong her hjemme.

- Det vil som alltid være et samspill mellom eliteserien og landslaget. Men vi ønsker å bruke flest mulig spillere i viktige kamper, og det kan tenkes at det går an å spille landskamp mens eliteserien pågår også. Vi ønsker å bruke flest mulig for å få satt laget, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder