HALLÈN-SKEPTIKER: Gunn Heidi Henriksen ba Yngve Hallén om å trekke seg allerede i 2014, men drar ikke opp alternativer til den sittende fotballpresidenten. Foto: Reiulf Grønnevik , Reiulf Grønnevik/Altaposten

Kritikken mot Hallén - hvor er president-alternativene?: Breddefotballen: – Veldig vanskelig situasjon

Fotballpresident Yngve Hallén møter opprør foran valget på fotballtinget i mars. Men rekken av utfordrere virker tynn. Karen Espelund er ikke aktuell. Breddefotballen mener situasjonen er svært utfordrende.

Artikkelen er over fire år gammel

Hverken Norsk Toppfotball, Divisjonsforeningen eller Norsk Breddefotballforeningen drar opp president-alternativer på oppfordring fra VG. Serieforeningen for kvinner nevner at Karen Espelund har en høy stjerne hos dem. Men den tidligere generalsekretæren forsikrer at hun ikke er aktuell som norsk fotballpresident.

Les også. Halléns åtte kontroverser

PRIO EUROPA: Karen Espelund sitter i UEFA-styret i hvert fall frem til våren. Og melder seg uaktuell til å bli norsk fotballpresident. Foto: Jørgen Braastad , VG

– Jeg registrerer diskusjonen rundt Hallén men skal ikke ha noen mening rundt den. Jeg anser meg selv som ikke aktuell. Min prioritet er vervet som styremedlem i UEFA, avklarer Karen Espelund til VG.

Ber Hallén om å gå

Leder av breddefotballforeningen. Gunn Heidi Henriksen, påstår norsk fotball er i trøbbel:

– Jeg kjenner ikke til at det er spilt inn noe fra våre klubber til valgkomiteen. Men det tror jeg nesten ikke. Dette er en veldig vanskelig situasjon og en betydelig utfordring for norsk fotball. Hvis ikke valgkomiteen ser det så lurer jeg på hvor de har vært de siste årene.

Hun kaller kritikken fra de daglige lederne Stig-Ove Sandnes (Vålerenga), Einar Håndlykken (Odd) og Lars Hjorth (Stabæk) for «toppen av isfjellet». Finnmarkingen var allerede før valget i 2014 klar på at Hallén hadde brukt opp tabbekvoten. Henriksen reagerer på at fristen med å komme med forslag var satt til 1. september.

– Det er vanskeligere å foreslå kandidater til valgkomiteen i NFF enn å få nominert politikere til stortingsvalg. Fristen burde vært mye nærmere valget. Jeg tror mange i breddefotballen ikke føler at de har noe å si, hevder Henriksen.

Dissens om Hallén i 2014

Foran valget i 2014 verserte både Karen Espelund, Sven Mollekleiv, Erik Loe, Kjartan Berland, Bjarne Berntsen, Terje Svendsen og Hans Tore Bjerkaas. Komiteen endte med å innstille Hallén til gjenvalg etter at to av medlemmene hadde tatt dissens.

– Vi har hatt valgkomiteen på besøk i to styremøter. Men har bare diskutert grensesnittet mellom forbundet og toppfotballen – og hvilken retning vi ønsker fremover, sier Terje Svendsen, en av de syv som aldri utfordret Hallén i forrige runde.

Les også: Tippeliga-opprør mot Hallén

Den tidligere Rosenborg-lederen er nestleder i Norsk Toppfotball og styrer prosessen med valgkomiteen. Leder og NFF-visepresident Bjarne Berntsen har erklært seg inhabil og Svendsen bedyrer at Norsk Toppfotball ennå ikke har diskutert presidentkandidater og hvem som ellers skal sitte i styret. Svendsen vil ikke kommentere Hallén-opprøret til Vålerenga, Odd og Stabæk.

Heller ikke lederen av Divisjonsforeningen – 2. divisjonsklubbene – Anders Eggen kommer opp med et alternativ til Yngve Hallén.

– Det kjenner jeg ikke til. Men det er liten tvil om at valgkomiteen har litt av en jobb foran seg nå. Det er rart om den bare setter etter et stempel på Hallén og klarerer ham for to nye år. Husk at Yngve Hallén selv kom inn da valgkomiteen vraket den sittende presidenten Sondre Kåfjord, minner Anders Eggen om. Trønderen ble selv valgt inn i Halléns første styre, men gikk ut allerede etter to år.

Kåfjord stilte som benkeforslag, men var sjanseløs mot Hallén i 2010.

Avgjørende å bli innstilt

– Det kan virke som det er vanskelig å bli valgt om du ikke er valgkomiteens forslag, sier Tone Angeltveit – daglig leder i Serieforeningen for kvinner. Hun drar opp Karen Espelund som et populært navn blant kvinneklubbene, men kan ikke si om hun – eller andre – er spilt inn til valgkomiteen fra kvinnesiden.

Les også: Skeptisk til valgkomiteens leder

Richard Jansen sitter i valgkomiteen på vegne av kvinnefotballen. Sammen med Norsk Toppfotballs Einar Schultz – begge fra Stabæk – tok han dissens da komitéleder Marianne Brynildsen og flertallet gikk for Hallén i 2014.

Jansen og Schultz sitter fortsatt i komiteen som bare har byttet ut et medlem. Brynildsen sitter også i fire NFF-styrer, men NFFs lovkomité mener det er opp til valgkomiteen selv å røkte sin habilitet.

Heller ikke fotballkretser VG har snakket med drar opp alternativer til Yngve Hallén som fotballpresident.

– Den diskusjonen har vi ikke tatt. Det betyr vel at vi ikke er veldig misfornøyd, sier leder Eivind Selven i Trøndelag Fotballkrets.

– Hva tenker du om kritikken av Hallén fra toppklubbene?

– Mye av det er oppsummering av gammelt nytt. Dette kjenner vi til fra før.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder