RASER MOT NORSK TOPPFOTBALL: Nils Arne Eggen er dundrende uenig i forslagene om å kutte ned antall lag i Tippeligaen og flytte cupfinalen til mai. Her er den tidligere Rosenborg-treneren sammen med styreleder Ivar Koteng i forbindelse med avdukingen av Nils Arnes Plass utenfor Lerkendal tidligere i år.
RASER MOT NORSK TOPPFOTBALL: Nils Arne Eggen er dundrende uenig i forslagene om å kutte ned antall lag i Tippeligaen og flytte cupfinalen til mai. Her er den tidligere Rosenborg-treneren sammen med styreleder Ivar Koteng i forbindelse med avdukingen av Nils Arnes Plass utenfor Lerkendal tidligere i år. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Eggen i strupen på Norsk Toppfotball

Rosenborg-legenden fillerister planene: - Hvem er det som finner på sånt tøv?

FOTBALL

Norges mest suksessrike klubbtrener, Nils Arne Eggen, går rett i strupen på Norsk Toppfotball og planene om å forandre Tippeligaen og flytte cupfinalen.

Publisert: Oppdatert: 20.05.16 01:24

Han reagerer så voldsomt i samtalen med VG at vi nesten ble bekymret for 73-åringens helsestilstand. Forslagene om å gå ned fra 16 til 14 eller 12 lag i Tippeligaen – og flytte cupfinalen fra november til mai – slaktes totalt av Rosenborg-høvdingen.

– Dette er jeg totalt imot. Dette er bare tøv. Helt ubrukelige forslag, buldrer Nils Arne Eggen.

– Som å spørre meg om atomfysikk

I ettermiddag presenterte Norsk Toppfotball resultatet av det møysommelige arbeidet som er blitt gjort i samarbeid med det nederlandske selskapet Hypercube om å optimalisere det norske ligasystemet. Utvalget anbefaler å kutte ned til 12 eller 14 lag i Tippeligaen – der siste del av sesongen spilles som et sluttspill. I tillegg foreslås det at cupfinalen flyttes til mai.

– Det å bruke nederlendere til å foreslå dette er i seg selv håpløst. Hva vet de om norsk fotball? Det er som å spørre meg om atomfysikk. Hvem er det som finner på sånt tøv? Vi vet vel utmerket godt at norsk fotballs problemer handler om at vi ikke er gode nok. Dette er direkte dumt, sier Eggen til VG.

– Fordi?

– Det fungerer utmerket godt slik det er nå. Norge er et langstrakt land. I Nederland kan du jo sykle til kampene. Hvis vi går ned på antall lag i Tippeligaen legger du samtidig ned norsk fotball nord for Trondheim. Norsk fotball må være spredd over hele Norge. Alle som har holdt på med fotball skjønner det, svarer han.

Uenig i alt

Forslaget om å flytte cupfinalen til mai for at mesteren skal få en kortere periode frem til Europacupkvalifisering i juli, har han null sans for.

– Cupfinalen er en over 100 år lang tradisjon. Man må jo ikke forandre på noe som fungerer bra. Helt ubrukelig, melder Eggen.

Han blir ikke i bedre humør av at det foreslås å innføre to avdelinger på nivå tre – mot fire i dagens 2. divisjon.

– Det forslaget er like dumt som alt det andre. Vi burde hatt langt flere 2. divisjonsavdelinger enn vi har i dag. Vi blir ikke bedre av å ta buss og fly til bortekamper som er for langt unna, sier Nils Arne Eggen, som nå trener Orkla i 3. divisjon.

Han hisser seg voldsomt opp over planene.

– Hvem er det de har snakket med? spør trenerlegenden.

– Over 200 personer har blitt intervjuet. Men kanskje ikke deg?

– Nei. Og jeg må jo si at det er veldig godt gjort å overse meg som har holdt på med dette siden 1960, svarer mannen bak Rosenborgs utrolige suksess fra 1988 til 2002.

Nils Arne Eggen får støtte fra Odd-trener Dag-Eilev Fagermo. Han mener også at forslagene om å gå ned til 14 eller 12 lag i Tippeligaen er skivebom.

– Jeg er helt imot all omlegging. Det er viktig å beholde 16 lag i Tippeligaen slik Norge er bygget opp geografisk. Alle fylker må være i nærheten av å være representert på øverste nivå. Bare Island har større interesse for fotball enn Norge i Europa. Du må ikke kødde med det. Det er viktig at alle føler at de er med, sier Fagermo til VG.

– Starter i feil ende

– Det er feil bruk av ressurser. Man starter i feil ende hvis vi skal bli bedre. Det er mange andre ting som er viktigere. Det må tas et syvmilssteg i forhold til hvordan vi trener i alderen fra seks til 16 år. Vi må frem flere Martin Ødegaard'er. Det er så mye planer og prating, sier en oppgitt Fagermo.

Han er kritisk til at Norsk Toppfotball har valgt å bruke så mye tid og ressurser på en slik prosess. Odd-treneren tror ikke det hjelper å sminke produktet.

– På hjemmesiden til Norges Fotballforbund leste jeg et innlegg Dan Eggen hadde skrevet om vinnerskaller. Jeg falt ut etter seks-syv linjer – og da gjensto det fire sider. Hva er vinnerskaller? De trenger å trene. Maradona ble best i verden av å spille fotball i bakgatene i Buenos Aires, påpeker han.

Tror ikke forslagene blir vedtatt

– Det er synd at vi bruker så mye ressurser på dette. Det burde heller vært brukt på aktivitet. Trene mer riktig og trene bedre. Dessuten må de største klubbene blir bedre til å ta ut sitt potensial. Brann, Vålerenga og Viking har ikke vært noe som helst på år og dag.

– Tror du Fotballtinget vil gi det nødvendige to tredjedeler flertall for å innføre forandringene som er foreslått?

– Ikke på det med cupfinalen. Jeg tror ikke det er én i norsk fotball som vil flytte den. Vi kunne ha solgt 30 000 billetter til folk i Telemark som ønsker å dra på cupfinalen mot Molde. Jeg tror ikke på at det blir noen omlegging av seriesystemet heller. Det som er skummelt med spissingen av Tippeligaen er at færre kan realisere drømmen om opprykk. Det er hele fotballens idé. Den drømmen blir umulig for så mange å realisere at interessen i bredden kan forsvinne.

Heller ikke tanken om et sluttspill for de beste, og et for de dårligste, er noe som pirrer Odd-treneren.

– Jeg tror ikke det er noe interesse for sluttspill heller. Bunn mot topp i Tippeligaen er også spennende. Nivåforskjellen på topp og bunn er ikke stor nok heller, mener Dag-Eilev Fagermo.

Tar selvkritikk for ikke å ha snakket med Eggen

Lederen av prosjektgruppen, sportssjef Jo Bergsvand i Norsk Toppfotball, understreker at rapporten som ble presentert på Ullevaal stadion tidligere i dag er ment som et grunnlag for videre diskusjoner i klubbene.

– Nå går denne rapporten ut til klubbene. De har denne måneden på å evaluere den. 26. november blir det et nytt møte på Gardermoen der vi skal diskutere dette sammen med klubbene. Det vil danne grunnlaget for en endelig rapport. Den vil NTF overlevere til toppfotballutvalget. Gitt at det kommer til en anbefaling, så er målet at det kommer til en behandling på Fotballtinget i mars, sier Jo Bergsvand.

Han påpeker også at forslaget om å flytte cupfinalen foreløpig kun er et innspill.

– Det med cupfinalen er en følelsesmessig greie som kun er et innspill. Det skaper debatt og er egentlig ment som en diskusjon og inngang til å sette det på agendaen. Hvis ikke Fotball-Norge ser det som lønnsomt eller formålstjenlig, så ligger det ingen prestisje i å flytte cupfinalen, sier Bergsvand.

– Hvordan reagerer du på de negative tilbakemeldingene fra Nils Arne Eggen og Dag-Eilev Fagermo?

– Vi kjører et prosjekt. Vi har jobbet svært grundig med dette prosjektet over tid. Vi ønsker å snu alle steiner for å komme i posisjon til å løfte den nedadgående trenden i norske fotball. Vi vil norsk fotball det beste, men vet at det kan komme reaksjoner. Vi har samlet inn data som viser at vi ville fått økt sportslig kvalitet, flere attraktive kamper og et økonomisk løft hvis vi tar disse foreslåtte grepene. At Nils Arne reagerer som han gjør kan bero på at han ikke ser hvilket grunnlag som ligger i bunn. Vi er ganske trygge på det som er lagt frem.

– Dere har intervjuet over 200 mennesker, men ikke Nils Arne Eggen. Hvorfor ikke?

– Vi har rett og slett ikke snakket med Nils Arne ennå. Vi har snakket med klubbene, mediemennesker og partnerne våre. Tilbakemeldingene hos de fleste er at de synes det er spennende. Men at vi bør ta tak i Nils Arne, absolutt. Per Ravn Omdal er en annen jeg skal snakke med i mellomfasen.

– Hvor mye koster dette prosjektet?

– Det må du spørre Leif Øverland (administrerende direktør i Norsk Toppfotball) om. Prosjektet har en fastpris. Så det er ikke noe som løper av gårde. Det vil være en god investering for norsk fotball, svarer Jo Bergsvand.

Leif Øverland forteller til VG at prosjektet koster 100 000 euro (850 000 kroner).

- Vi er ydmyke overfor hvordan folk reagerer. Prosessen er slik at det ikke er foretatt noen konklusjoner. Jeg ser frem til at alle leser rapporten. Et av alternative er å fortsette som i dag. Målet med prosjektet er å løfte kvaliteten slik at vi kommer ut i Europa igjen. Og forbedre spillerutviklingen som gjør at det norske landslaget blir bedre, sier Øverland.

Her kan du lese mer om