TOMMEL OPP: Trener Lars Arne Nilsen får mye av æren for at Brann henger med i toppen av OBOS-ligaen. Han overtok etter en heller dårlig sesongstart av Rikard Norling, og nå kjemper klubben for direkte opprykk. Foto: Jon Olav Nesvold , NTB scanpix

Eksperter spår Brann rett opp igjen og hyller treneren: Sandstø: - Nilsen 1000 ganger bedre enn Norling på norsk fotball

Det er fordel Sogndal i OBOS-ligaen, og bak dem jager Brann og Kristiansund for den siste direkte opprykksplassen. Den sniker Brann til seg, mener eksperter VG har snakket med.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er ingen som kan være overrasket over at Brann kan komme til å rykke rett opp igjen, mener Arne Sandstø. Den tidligere Tippeliga-treneren tror også det skjer.

– Ja, de kommer til å rykke rett opp, svarer han kontant. Han mener Sogndal langt på vei har sikret opprykket, og at Brann tar seg direkte til den øverste norske divisjonen på bekostning av overraskelseslaget Kristiansund.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Har du fått med deg? Solskjær skal hjelpe Kristiansund til opprykk

– Hvorfor det?

– Brann har hatt en stigning, spesielt etter at Lars Arne Nilsen overtok etter Rikard Norling, og jeg føler meg sikker på at klubben avslutter sesongen med stil.

– Kan du utdype?

– Med Nilsen bak roret har jeg sett fremgang fra kamp til kamp. Først så jeg konturene av at det defensive satt seg, de slapp til færre sjanser og gjennom det fundamentet fikk de frigjort energi offensivt. De har mer å gå på, men har hatt en god stigning under Nilsen, og jeg tror de avslutter bedre enn Kristiansund, svarer Sandstø.

I midten av august: Så mye bedre er Brann etter trenerskiftet

Da Nilsen tok over for Norling, ble det kalt for gambling. I etterpåklokskapens klokskap kan vi konstatere at Brann trakk et ess opp av ermet. Norling var treneren med lavest seiersprosent i Brann på 23 år. Under Nilsen har formpilen pekt rett oppover. Ett tap har det blitt, mot serieleder Sogndal, men sett bort fra det står Brann med åtte seirer og fem uavgjort i OBOS-ligaen under den tidligere Hødd-treneren.

– Hvor mye har Nilsen hatt å si for laget?

– For å si det slik: Det eneste Norling er bedre enn Nilsen på, er at han er finere på håret.

Fikk du med deg? TV 2-Davy raste mot Norling-forside

EKSPERT: Arne Sandstø Foto: Jørgen Braastad , VG

– Nilsen har en tydelig filosofi som han har klart å forankre hos spillerne sine, og så er han 1000 ganger bedre på norsk fotball enn det Norling har vært eller kommer til å bli. Hele laget henger mye bedre sammen under ham.

I kveld skal bergenserne prøve å vise fram samhandlingen seg imellom nok en gang. Bryne står på motsatt banehalvdel klokken 19.00, og dersom Brann vinner kampen, er det helt likt poengmessig mellom dem og Kristiansund.

Les også: VGs oddstips før Bryne – Brann

De to opprykkskandidatene møtes deretter til dyst i den neste runden, i det som er en liten opprykksfinale.

– Jeg tror ikke nødvendigvis det avgjøres der, for det er flere muligheter for begge lag til å gå på feilskjær. Og totalt sett tror jeg Kristiansund går på flere enn Brann i løpet av sesongavslutningen, sier Sandstø, som riktignok har latt seg imponere av Kristiansund.

Det har også Bergens Tidende-kommentator Tore Strand, som for øvrig er fra Kristiansund og som spilte fotball for Clausenengen i flere år med Kristiansund-assistent Ole Olsen.

VGs fotballkommentator: OBOS-ligaen er blitt kokos-ligaen

– Jeg unner Kristiansund alt godt, men har jo et litt patriotisk hjerte for Brann, sier Strand, som blant annet kommenterer Brann for BT. Han kan vanskelig se for seg et annet utfall enn Brann-seier i kveld, og gir også rødtrøyene en liten fordel i kampen om direkte opprykk.

– Jeg er mektig imponert over det Kristiansund har fått til, men jeg synes Brann ser hakket hvassere ut. Laget har et høyere maksnivå, har størst ressurser, best mannskap og er mer eller mindre skadefritt. Derfor holder jeg en knapp på dem i kampen om direkte opprykk, selv om det blir «knalljevnt» videre, sier han.

– Hvilket lag har tøffest kampprogram igjen?

– Under tvil vil jeg si at Kristiansund har det verste. De skal til Sogndal og til Åsane og har også Strømmen i siste kamp. Brann har på sin side fire hjemmekamper igjen, og der har de vært sterke, sier Strand.

I tillegg møtes de to lagene neste runde. Strand tror imidlertid ikke opprykkskampen avgjøres der.

– Nei, kampen kommer til å vare hele veien inn. Det er mange kamper igjen, konstaterer han, og vil ikke avskrive helt at også Sogndal roter det til.

– Sogndal kan også gå på en smell, men det vil overraske meg om de ikke rykker rett opp, sier han.

PS! To klubber rykker rett opp fra OBOS-ligaen til Tippeligaen. Nummer tre til seks spiller kvalik om play off-plassen, der vinneren møter laget som ender på 14. plass i Tippeligaen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder