Drømmestart for Solskjær: – Et fantastisk resultat

Ronny Deila under press etter 1-3-tapet: – Det kollektive er for dårlig

MOLDE (VG) (Molde-Celtic 3-1) Ole Gunnar Solskjær (42) fikk Molde-comebacket han drømte om. Det kan bety begynnelsen på slutten for Celtic-sjef Ronny Deila (40).

Artikkelen er over fire år gammel

Molde-spillerne hedret sin hjemvendte manager med det han liker best: Et ærlig stykke arbeid – og klasseavslutninger i Solskjær-stil.

3-1-seieren over Celtic i uværet på Aker Stadion betyr at Molde har syv poeng etter tre kamper i sin Europa League-gruppe – og har gode muligheter for å gå videre.

VG LIVE: Les fyldig kampreferat fra Europa League-duellen her!

– Det er et fantastisk resultat mot et bra lag. Selvfølgelig ble det vanskelig for begge lag med disse forholdene, men guttene mine var utrolige. Det var innsats nesten til krampa tok dem. Dette laget har ikke fått kontre så mye i Norge, men når det er rom er de flinke. Det tredje målet ble veldig viktig, sier Solskjær til Eurosport Norge.

Stolt Solskjær

Mens Solskjær stort sett ble sittende rolig på Molde-benken, tok Solskjær-assistent Erling Moe seg av den aktive coachingen fra sidelinjen.

Solskjær gjorde lite for å piske opp stemningen.

– Det er en av de artigere kveldene jeg og spillerne har hatt. I første omgang var jeg ikke fornøyd. Ja, vi scoret på de to første, men vi ga fra oss ballen for mye. Vi må være veldig fornøyd med avslutningene, selv om vi kunne scoret flere, sier den tidligere Manchester United-spissen.

Les også: Commons raste etter å ha blitt byttet ut - Deila: - Ikke akseptabelt

Men den sortkledde Molde-sjefen reiste seg fornøyd, og ga klare meldinger etter at Mohamed Elyounoussi drepte kampen med sin 3-1-scoring, bare 47 sekunder etter at Kris Commons utnyttet Martin Linnes’ fæle tversoverpasning.

Solskjær forholdt seg rolig også etter seieren. Han trøstet Stefan Johansen, takket dommerne – og klappet mot publikum mens han smilte lurt. Han deltok ikke da spillerne feiret foran egne supportere.

HOLDT SEG ROLIG: Ole Gunnar Solskjær på Molde-benken. Foto: Peter Cziborra , Reuters

– Erling har gjort en fantastisk jobb, og vi kommer til å bli et team fremover. Jeg har sett ham litt fra utsiden, selv om jeg har snakket mye med ham de siste månedene og nå – de to dagene jeg har vært her på nært hold. Jeg synes det var riktig at han fikk ta regien, og at jeg ikke sa så veldig mye, sier Solskjær til VG om hvorfor han valgte en tilbaketrukket rolle.

Skuffet Deila

– Vi visste hva Molde kom med, men ble kontret i senk flere ganger. Vi var ukomfortable, hadde lite tempo og fremdrift. Da fikk de det som de ville og vant fortjent til slutt. Det kollektive er for dårlig. Det må vi rette opp, sier Celtics Ronny Deila til Eurosport Norge.

Vålerenga-sjef Kjetil Rekdal er usikker på hvor mye ære Solskjær skal ha for seieren.

– Det er vanskelig å si. Molde har spilt en del 4-3-3 med Erling Moe, men Ole Gunnar gjorde vel det ganske sjelden. Spillerne har lyst til å vise seg fram, men jeg tror Molde hadde slått Celtic uansett, sier Rekdal på VGTVs sending - og fortsetter:

– Kanskje får de et litt ekstra kick, og Ole Gunnar er et vinnende vesen du får lyst til å gjøre noe ekstra for. Men som sagt begynte han i går, og de har nok ikke trent så mye i dag. Kanskje har det vært litt motivasjonssamtaler.

VG Pluss: Deila om Celtic-suksessen i sommer: - Det er nå det begynner

Celtic åpnet best

Celtic åpnet lovende, men det ble med en nesten-mulighet for Leigh Griffiths og et nesten-genialt fremspill fra Stefan Johansen.

I stedet var det Molde som gjorde det. Mens regnet danset i alle retninger, og en kaffekopp ble blåst over notatblokker på pressetribunen, startet Molde å gjøre trenerlivet surt for Ronny Deila.

To skudd, to mål var status etter 20 minutter – en effektivitet selv Solskjær ville vært stolt over i sine beste goalgetter-dager.

Tidligere Deila-elev Ola Kamara avsluttet smart i nærmeste hjørnet etter et lekkert forarbeid av Mohamed Elyounoussi. Vegard Forren tok «godfot-teorien» ut i praksis da han banket inn 2-0 med sin presise venstrefot – via kunstgresset og i bortre nettvegg.

– Perfekt. Venstrefoten svikter ikke. Vi er veldig solide som kollektiv, jobbet godt sammen og tok kontringsmulighetene. Det er så mye tempo over det vi gjør. Der er vi farlige. Rett etter 2-1 kjørte vi et mønsterangrep, sier Forren.

Solskjær ble mottatt som en frelser da han kom fra Manchester United til Molde 9. november 2010. Han skulle «redde» nesten-gjengen fra Molde, skape vinnerkultur – og gjøre seg attraktiv for Premier League.

Og han klarte det.

Onsdag sto han der igjen – fire år, elleve måneder og tolv dager senere. Men det var ikke den samme hallelujastemningen. Nå er det Solskjær som må bygge seg opp igjen. Han har en Cardiff-ripe å dekke over.

– Den overordnede målsetningen er å komme til Champions League, har Moldes rike onkel Bjørn Rune Gjelsten slått fast overfor VG.

Solskjær lyktes ikke «utaskjærs» i forrige Molde-periode. Klubben kom ikke med i Champions League etter seriegullet i 2011, og endte sist i Europa League-gruppespillet i 2012/13, bak Steaua Bucuresti, Stuttgart og FC København.

Sesongen etter ble det 0-5 mot Rubin Kazan i Europa League-playoff, etter å ha røket ut mot Legia Warszawa i tredje kvalikrunde til Champions League på bortemålsregelen.

– Da jeg kom til Molde sist hadde jeg en mye større drøm om Premier League. Da jeg fikk den muligheten, så synes jeg det var kjekt de månedene det varte. Nå er det her jeg vil bo og være trener. Det var tøft nok å være borte fra familien sist, forteller Solskjær til VG nå.

På spørsmål om han har noen klausuler, svarer han:

– Nei, det har ikke vært så viktig med klausuler. Nå er det viktig å komme meg på treningsfeltet igjen, utvikle meg selv som manager og utvikle laget videre.

For Ronny Deila ble det en dyster kveld.

Et mislykket Champions League-forsøk (utslått av Malmö), og bare to poeng i Europa League, gjorde at Celtic-legende Pat Bonner gikk ut og påpekte hvor viktig Molde-matchen ville være for Deila. Folk ville virkelig begynne å lure hvis det ble tap.

Sånn sett var oppgjøret trolig viktigere for Deila enn Solskjær.

PS! Solskjær har hatt varierende debuter som trener. Han vant som sjef for Manchester United-reservene (3-1 over Burscough den 12. juli 2008), han fikk en elendig start i Molde sist (0-3 mot Sarpsborg 08 den 18. mars 2011) og han fikk drømmestart i Cardiff (2-1 over Newcastle i FA-cupen på St. James’ Park den 4. januar 2014).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder