TAR NYE STEG: Per-Mathias Høgmo ble presentert som ny landslagssjef fredag og stilte opp til fotografering på Ullevaal Stadion. Foto: Helge Mikalsen, VG

Fotballekspert: - Neppe noen revolusjon med Høgmo

Selv om forskjellene er større enn likhetene på Per-Mathias Høgmo (53) og Egil Olsen (71), tror ikke ekspertene vi får se et helt nytt landslag med det samme.

Øyvind Askeland
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Fredag ettermiddag ble det klart: Høgmo tar over som landslagssjef for Drillo med umiddelbar virkning. Fotballpresident Yngve Hallén påpekte at ledelsen i Norges Fotballforbund (NFF) ønsket seg en ny trener som kunne utfordre og ta norsk fotball videre.

Knut Espen Svegaarden tror Høgmo kan gjøre akkurat det, men forventer seg ingen stor omveltning på landslaget.

- Det vil neppe bli noen revolusjon med Per-Mathias Høgmo som landslagssjef. Men noen Drillo-kopi er han ikke, selv om omkvedet nok er at Høgmo er en forlengelse av Drillo. Per-Mathias Høgmo er langt mer lydhør for endringer, opptatt av fornyelse og åpen for innspill fra andre enn forgjengeren var, skriver han i en kommentar i dagens papirutgave av VG.

EKTE VARE: Fotballekspert Knut Espen Svegaarden tror Høgmo vil sette sitt preg på landslaget - etter hvert. Foto: VG

Fire kriterier

Høgmo får et sted mellom 3,5 og 4 millioner kroner i lønn for jobben som sjef for det norske A-landslaget.

Grundighet i sitt arbeid, innovativ kraft, tøffhet og personlig jobbing med spillerne blir av Hallén sagt å være viktige årsaker til at Høgmo fikk jobben.

- Innad i Norges Fotballforbund har han hatt de fleste jobber. Han har trent aldersbestemte landslag, han har hatt U-landslaget og kvinnelandslaget. Det er lite Per-Mathias Høgmo ikke kan. Nå skal han bevise det på det høyeste nivået i Norge - med A-landslaget, skriver Svegaarden.

Drillo ble overrasket

Sportskommentator i VG, Truls Dæhli, stiller spørsmål ved om det er mulig med en rask fornyelse av det norske landslaget.

DRILLO MED EGEN STIL: VGs sportskommentator Truls Dæhli mener den tidligere landslagssjefen har preget norsk fotball i stor grad. Foto: VG

- Det er ikke bare slik at Drillo skapte sin egen fotballstil, han skapte også sitt eget fotballspråk og sin egen analyseretorikk, og det preger på mange måter hele det norske fotballandskapet den dag i dag. Ikke bare klubber, trenere og spillere, men mediene og meningsbærerne også, og slik er det, bevisst eller ubevisst, blitt typisk norsk å lese all fotball i et Drillo-perspektiv, skriver Dæhli.

Den tidligere landslagssjefens sorti på fredagens pressekonferanse var av det verdige slaget - selv om han innrømmet at han var overrasket.

- Jeg ble overrasket over tidspunktet. Jeg ser ikke den store dramatikken i dette, siden jeg sannsynligvis i praksis ville vært ferdig med denne jobben om to-tre uker likevel, med mindre vi mot formodning skulle havne i playoff, sa Drillo.

Allerede på mandag presenterer Høgmo sin første landslagstropp til VM-kvalifiseringskampene mot Slovenia og Island. Hvor store endringer det blir gjenstår å se, men den nye sjefen har varslet at han vil ta med Drillo på råd før troppen tas ut.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder