IKKE DANMARK, CONTE: Antonio Conte (t.v.) fikk spørsmål om Norge, men svarte Danmark på kveldens pressekonferanse. Da ble det latter, og selv gravalvorlige Giorgio Chiellini måtte smile. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Landslagssjef Conte: – Norge skal få det tøft

•  Italia-bossen advarer Norge foran kampen i Roma

•  Norske Italia-proffer uenige om det er en fordel at Italia er EM-klare

•  Gazzetta-ekspert:  - God sjanse for norsk seier

ROMA/OSLO (VG) Å tape kamper er som å dø for Antonio Conte. Og Italia-bossen advarer Norge foran EM-skjebnen på Olympiastadion tirsdag kveld.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg mener det er en overraskelse at Norge har gjort det så godt i denne gruppen. De har spilt veldig bra i det siste. Men de skal få det tøft tirsdag kveld. Vi spiller i Roma, vår hovedstad, og det betyr ekstra for oss, sier Conte.

På spørsmål fra VG på Stadio Olimpico under pressekonferansen med forsvarsklippen Giorgio Chiellini ved sin side – om han vil ha Kroatia eller Norge til EM-sluttspill – svarte han.

– Jeg mener både Kroatia og Norge har muligheten. Norge har et veldig godt lag, og en god trener i Høgmo. Jeg mener det blir opp til dem selv om de vil til EM., sier Conte.

Tirsdag kveld må Norge høyst sannsynlig «ta livet» av den italienske landslagssjefen for å komme direkte til EM. Italia har ikke tapt en kvalifiseringskamp til VM- eller EM på 16 år.

Tiden er overmoden for et nytt tap tror Massimo Checchini. Han følger Italia for den berømte sportsavisen La Gazzetta dello Sport. Han mener også Norges muligheter øker med at playmaker Marco Verratti står over, og erstattes av urutinerte Roberto Soriano.

– Italia er EM-klare, og spillerne tenker garantert mer på klubblagene sine nå. Det er full runde i Serie A og Premier League til helgen. Jeg anser Norges sjanse som veldig god. Det spørs om Conte klarer å motivere dem. Og kampen har dårlig interessen blant publikum. Kanskje kommer det bare 20.000 tilskuere, sier Checchini.

Tidligere norske Italia-proffer er uenige om det er mulig.– Jeg har akkurat vært i kontakt med Milan mandag. Min mann der sier at Italia kommer til å skifte tre spillere fra startoppstillingen mot Aserbajdsjan. Det spørs hvilken motivasjon Italia har for denne kampen. Jeg tror Norge kan ha en fordel av det, sier Per Bredesen (84), den eneste nordmannen som har vunnet seriegull i Italia (Milan 1956/57).

GOD I LAZIO: Per Bredesen kjenner Olympiastadion i Roma godt etter sin tid sm Lazio-spiller. Her med bestemannspremien fra det første lokalderbyet mot Roma etter ombyggingen i 1953. Foto: Privat ,

Italia er klare for EM-sluttspillet, men har fortsatt førsteseedingen til gruppespillet i Frankrike-EM å kjempe for. Antoni Conte er uansett kjent for en sin enorme vinnervilje.

Les også: Tallene som gir EM-håp

– Det å vinne er en lang vei som man må følge helt uten snarveier. Det finnes ingen snarveier. Det krever offer, styrke og innstilling. Det er en lang vei i motbakke. Det er en lang vei full av raseri og vanskelige øyeblikk, men den tar deg til den største nytelse. Å vinne. For meg handler alt om å vinne. Å tape er å dø, sa han i sin tid som Juventus-trener til Torino-avisen Tuttosport.

Oversettelsen er gjort av fotballmagasinet Josimar, som i samme artikkel forteller historien om at Juventus under hans tid som trener fikk innbrodert følgende sitat i kragen på draktene: «Å vinne er ikke viktig. Det er det eneste som betyr noe».

Ordene tilhører klubblegende – og Bredesen-motstander på 1950- og 60-tallet – Giampiero Boniperti (fem seriegull). Men kunne like gjerne kommet fra Antonio Conte.

Han førte Juventus til tre strake seriemesterskap fra 2012 til 2014. Etter å ha vunnet den berømte «Scudettoen» fulgte de alle tre sesonger opp med å vinne den neste, betydningsløse kampen. Merkelig nok i alle tre sesonger mot Atalanta.

Les også: Italia på rekordjakt mot Norge

– Det stemmer bra med det bildet jeg har av Conte. Jeg hadde et par lagkamerater i Bari som hadde hatt Conte da han var på vei opp og frem som trener. Vinnerviljen var ifølge dem helt ekstrem, forteller Erik Huseklepp som spilte i Serie A i 2011. Han er spent på om hans kompis fra Bari-tiden, daværende reservekeeper Daniele Padelli, kan få sjansen for Gianluigi Buffon i mål. Salvatore Sirigu har havnet på benken i PSG, mens Torino-målvakten Padelli har gjort det skarpt de siste sesongene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TO MÅL I SERIE A: Erik Huseklepp jubler for scoring for Bari mot Roma for fire år siden. Foto: Donato Fasano , Ap

– Jeg tror ikke Norge får mye gratis i denne kampen. Om han velger å benytte nye spillere så tror jeg ikke det svekker Italia i en kamp på Olympiastadion i Roma. De vil gi alt. Norge må score det første målet om de skal ha noen mulighet. Det sier seg selv at det er nesten umulig å snu en slik kamp, sier Erik Huseklepp med 36 landskamper for Norge.

Han opplevde selv å vinne sin siste serie A-kamp 4–0 på bortebane over et Bologna som nettopp hadde reddet plassen.

– Italienske lag er jo litt sånn at de gjør akkurat det som er nødvendig. Men å vinne denne kampen blir uansett en utakknemlig oppgave for Norge. Jeg har ingen tro på at Norge kan spille ut Italia, men det finnes selvsagt muligheter på kontringer. Jeg er spent på om laget har nok fart til å utnytte dem, sier hurtigtoget som selv scoret flere av sine syv landslagsmål på glitrende kontringer.

Steinar Nilsen møtte Antonio Conte som spiller i sin tid i Milan og Napoli fra 1997 til 2002.

– Han ga alt som spiller også. Norge får ikke en dritt gratis i denne kampen. For Italia er det en selvfølge å kvalifisere seg for mesterskap. EM-plassen ble ikke blitt feiret og spiller ingen rolle for denne kampen. Om nye spillere får sjansen, så er kampen enormt viktig for dem i forhold til å komme med til EM. «Gli Azzurri» har en ekstrem posisjon og betyr stor prestisjefor spillerne og da taper du bare ikke for Norge på Olympiastadion, mener den nylig sparkede Tromsø-treneren.

John Arne Riise hadde Stadio Olimpico som hjemmebane fra 2008 til 2011. Den tidligere Roma- og landslagsspilleren melder at «alt er mulig» på Twitter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder