SKAL TIL PERS: Det kom ikke som noen stor overraskelse at Per Ciljan Skjelbred var tilbake i landslagstroppen da Per-Mathias Høgmo tok den ut. Her er duoen på den første treningen i Lillestrøm mandag. Foto: Bjørn S. Delebekk

Ciljan om RBK-tiden under Høgmo: - Viktigst i mitt liv

LILLESTRØM (VG) I Hertha Berlin har Per Ciljan Skjelbred (26) fått en midtbanerolle som passer ham perfekt. Akkurat slik Per-Mathias Høgmo ga ham i Rosenborg for åtte år siden.

  • Øyvind Herrebrøden

Artikkelen er over seks år gammel


I går var Per og Per gjenforent som spiller og trener - for det norske A-landslaget. Der Skjelbred bare fikk fire kamper fra start under Egil Olsens regime fra 2009 til september i år.

Per Ciljan Skjelbred har aldri lagt skjul på at han mener det var feil. Men den nye landslagssjefen vil trolig være rausere med Bundesligaproffen.

Har en plan for Ciljan

Kanskje allerede mot Slovenia fredag. Overfor VG sier Høgmo at han ser Skjelbred som en slags «innoverkant» i det som blir en variant av 4-4-2 (4-2-3-1).

Men flankespillerne vil være «smale». De skal inn i midten for å skape pasningskombinasjoner. Backene skal være angrepsvåpenet på sidene. Sentralt i banen ligger han også i Hertha Berlin, der den nederlandske treneren Jos Luhukay bruker ham som én av to på midtbanen i 4-2-3-1.

Men der er Skjelbred «fri» til å tenke offensivt nesten hele tiden.

- Jeg har fått en viktig rolle og kan gjøre det jeg er best på. Jeg får vende opp, utfordre rettvendt, sette opp kombinasjoner og utfordre ledd. Jeg har fått fri tøyler. Da vokser du som spiller, beskriver midtbanespilleren.

Lykkelig klubbskifte

Overgangen til Hertha er ett års lån fra Hamburg. Noen kjøpsopsjon er ikke en del av avtalen. Men etter å ha flyttet med kona Kristina og barna Jonatan (snart 3) og Eline Sofie (1) fra Tysklands nest største by til den største, har han spilt fire av fire Bundesliga-kamper for hovedstadsklubben.

- I ettertid har det vist seg veldig lurt. For min del har det vært mye nedturer ganske lenge. Det å få en trener som gir meg tillit og ansvar, øker selvtilliten og troen for meg. Det er også første gangen på veldig lenge, innrømmer Skjelbred, som bare i korte perioder fikk tillit hos Thorsten Fink i HSV (nå sparket fra jobben).

Skjelbreds fotballkarriere startet på mange måter med den nye landslagssjefen Per-Mathias Høgmo - tilbake i Rosenborg i 2005. Han fikk seriedebuten i RBK-trøyen under Ola By Rise i 2004 og noen sporadiske muligheter av Per Joar Hansen året etter.

Fjernet Zidane-plakaten

Høgmo overtok for Hansen på sommeren og løftet på direkten 18 år gamle Ciljan inn på laget i en offensiv midtbanerolle. Også i Champions League, blant annet mot Real Madrids «Galácticos» den høsten.

Skjelbred viste seg mer enn god nok. Det gikk så fort at han fjernet plakaten av Zinedine Zidane på gutterommet. For de var plutselig motstandere¿

- En artig tid. Kanskje den viktigste tiden i mitt liv. Det var første møtet med Champions League og fast eliteseriespill. Høgmo sa at «Alder har ingenting å si». Han «gønnet» på. Var ikke redd for noe, husker Per Ciljan Skjelbred.

Høgmo kom også med en bønn til daværende landslagssjef Åge Hareide: Ta med Ciljan i A-troppen. Hareide mente det var for tidlig. Så kom benbruddet i Champions League-oppgjøret mot Olympiakos som satte fortsettelsen litt på vent.

Ble hyllet av Høgmo

Da hadde Høgmo planlagt å bygge Rosenborg-spillet rundt tenåringen. Det fikk han aldri sjansen til.

Men den nye landslagssjefen har vært nesten like lyrisk i omtalen av Per Ciljan Skjelbred som han har vært under diktlesning i fotballgarderoben, på pressekonferanser og senest på NRK-programmet «Skavlan».

- Med tanke på alderen hadde jeg aldri sett en så god spiller i norsk fotball, beskrev Høgmo til VG i 2007 - da Skjelbred skulle spille sin første A-landskamp fra start som 20-åring.

Forholdet mellom Per og Per kan bli like hjertelig igjen nå. Selv om Skjelbred lar det være opp til sjefen om hva som blir rollen hans i «Prosjekt Høgmo».

- Jeg er en spiller som han vet hva er god for. Så er det hans ansvar å ta ut laget og eventuelt sette meg på en plass der jeg kan hjelpe laget, sier Per Ciljan Skjelbred til VG.

Les også

Mer om

  1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

  1. Høgmos første tropp: - Ciljan og Kamara inn

  2. VGs landslagskommentator: Skjelbred-exiten er mest av alt trist

  3. Skjelbred om rollebyttet: – En utfordring

  4. Høgmo mot to spisser – Helland kan ryke

  5. Her er Norges lag mot Bulgaria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder