Kommentar

VGs fotballkommentator mener: Jonevret må ut av Lennartssons skygge

Av Knut Espen Svegaarden (kommentar)

TRENER-MENTOR: Kjell Jonevret hadde Benny Lennartsson som trener i Viking. Sammen vant de cupen i 1989. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Kjell Jonevret (53) har gjort en stor jobb for å få Viking
respektert igjen. Men han må vinne et trofé for å komme ut av Benny Lennartssons skygge.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Viking er en av Norges mestvinnende og største fotballklubber. Fra 1972-82, på 11 sesonger, vant klubben seks seriegull og var i to cupfinaler (en seier). Og selv om det var kontinuitet på spillersiden, skiftet Viking trener hele tiden.

Fem trenere - seks gull

Det står fem trenere bak de seks seriegullene: Kjell Schou Andreassen (1972 og 1982), Sverre Andersen (1973), Stuart Williams (1974), Olav Nilsen (1975) og Tony Knap (1979 – The Double).

VG Direkte: Cupsemifinale Viking - Sarpsborg 08 20.00.

Viking dominerte norsk fotball, Viking hadde omtrent bare landslagsspillere. Det holdt seg sånn til begynnelsen av 1980-tallet.

Men det er akkurat som det hviler en forbannelse over klubben: Siden 1982 har klubben byttet trener 19 ganger. Den eneste som har klart å vinne trofeer på de 33 årene heter Benny Lennartsson.

Derfor har han også konstant heltestatus i Stavanger.

Benny Lennartsson var mannen som løftet Viking opp fra gjørma i 2. divisjon i 1988, vant cupen i 1989 og seriegull i 1991, før han sa opp jobben sin. Han var naturlig nok en populær mann i Stavanger. Med caps og et lurt smil og et temperament som få, var det alltid underholdning med Benny Lennartsson.

Finale i 1984

Da Lennartsson kom til Stavanger, hadde syv mann prøvd å gjøre det Kjell Schou Andreassen gjorde i 1982, vinne seriegull. Det nærmeste ble en cupfinale, under Svein Kvias ledelse, i 1984.

Les også: Suksess Jonevret kuttet 25 prosent av lønnen.

Etter Lennartsson prøvde tre mann seg, uten hell, før Lennartsson vendte tilbake i 2000. Han tok Viking til to cupfinaler, der en ga et trofé. I tillegg tok Viking to tredjeplasser i serien på de tre årene Lennartsson var der – før han igjen sa takk for seg. Han var mer sliten og gretten den gangen, men svensken klarte likevel å sette sitt stempel på by og klubb - igjen.

Men nok var altså nok - for andre gang - for Benny Lennartsson, i 2002. Og en tredje periode var uaktuelt. Som Rosenborg etter Nils Arne Eggen, har Viking slitt med livet etter Lennartsson. Sånn blir det gjerne når sterke personligheter med en plan dominerer i en klubb.

Tomromet etter dem blir større enn noen kan ane på forhånd.

Store navn

Kjell Jonevret, selv elev under Lennartsson og cupmester med Viking i 1989, er nå den syvende treneren som prøver å kopiere Lennartsson (da tar jeg ikke med Tom Nordlie som kun var redningsmann i 2006), og det er ikke «hvem-som-helst» som har prøvd seg:

* Roy Hodgson, i dag engelsk landslagssjef.

* Bjarne Berntsen, tidligere sjef for kvinnelandslaget.

* Uwe Rösler, i dag manager for Leeds United.

* Åge Hareide, i dag trener for Malmö FF.

I tillegg kom svenske Tom Prahl med suksess fra svensk fotball til Stavanger og Viking. Han prøvde til og med å forandre image for å få sving på klubben. Det gikk dårlig. Tom Nordlie måtte inn og redde klubben fra det som gikk mot nedrykk.

Men ingen lav disse - ganske - store fotballnavnene yktes altså i Stavanger. Rösler var nærmest, med en tredjeplass fra debutsesongen i 2007. Hareide var bare frustrert, og ga seg helt med fotball.

Sett denne? Disse tre situasjonene kan ha fratatt Stabæks gullmuligheter.

FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Myseriet Viking

Hvorfor det er så vanskelig å vinne trofeer med Viking, er et av norsk fotballs mysterier sammen med Start fra Kristiansand?

Det snakkes om at historien sperrer, at-alt-var-bedre-før-snakket hemmer klubben mer enn den tror. Men det er også tatt mange feilvalg, både før og etter Lennartsson. Viking har slitt voldsomt de siste sesongene, og det har ikke gjort det enklere for klubben at Stavanger Oilers og ishockey har overtatt deler av oppmerksomheten. For der Vikings pil pekte ned gjennom de siste 6-7 sesongene, har Oilers tatt store steg andre veien. Begge har hatt, og brukt, penger. I øyeblikket er det liten tvil om hvem som har brukt dem best.

I mange år har alt ligget til rette for suksess i Viking, men først nå – med anstrengt økonomi – kan det virke som klubben er på vei et sted, med Kjell Jonevret og Ian Burchnall som sportslige lederskikkelser.

Klarer Jonevret å få Viking til en cupfinale, pluss en plass blant de tre beste i serien i år, så er mentor Benny Lennartssons skygge i ferd med å forsvinne.

Det vil i så fall være på tide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder