Tre magiske minutter av Spanias «ukjente» mann fikset avansement

Ekspert om Nolito: - Gir Spania en ekstra streng å spille på

(Spania - Tyrkia 3-0) Han er kanskje den mest ukjente spilleren i Spanias førsteellever, men fredag stjal Nolito showet med én målgivende og ett mål på tre minutter.

Plukker du den spanske førsteelleveren fra hverandre, finner du ut at fire av spillerne til daglig spiller for den spanske seriemesteren Barcelona, én for Champions League-vinner Real Madrid, én for tapende Champions League-finalist Atlético, én for den italienske seriemesteren Juventus og tre for hver sin toppklubb i Premier League.

Og så har du 29 år gamle Nolito, Celta Vigo-spilleren som fikk sin landslagsdebut høsten 2014, 28 år gammel. Fredag kveld var det han som var i sentrum da Spania tok seg videre i EM med én kamp igjen å spille av gruppespillet.

Først i det 34. minutt, da han serverte Álvaro Morata, som på elegant vis styrte inn 1-0.

Deretter i det 37. minutt, da han selv utnyttet seg av Topals svake heading og overlistet Babacan fra ganske kort holdt på halvspretten.

VG Live: Les utfyllende referat fra kampen i vårt splitter nye livesystem her!

Kampen var i realiteten avgjort på tre minutter - av Spanis «ukjente» mann. I den andre omgangen pyntet Álvaro Morata på resultatet med sitt andre for dagen, det etter at Spania hadde gjennomført imponerende 21 pasninger i laget fordelt på ni av spillerne sine.

– Jeg er veldig fornøyd med kampen vi gjør, for målene og jeg er her. Det er en drøm som går i oppfyllelse, sier Morata.

– Vi spilte en fantastisk kamp mot et komplisert lag. Vi har et fantastisk miljø i laget; vi ler, snakker sammen og alt er bra, fortsetter dagens tomålsscorer.

Etter kamp ble det fyrt opp minst ett bluss på tribunen, men det virker ikke som om det er noe mer bråk å melde om etter det.

– Nolitos rolle kan bli nøkkelen for spansk suksess, skrev Adam Bates for Sky Sports før mesterskapet startet. Men hvem er han egentlig?

– Han er en klassisk «late blooomer», sier Viasats ekspert på spansk fotball, Petter Veland, til VG.

Dagens EM-snakkis: Ny tribuneskandale da Kroatia tapte seieren på overtid

KVELDENS HELT: Nolito peker mot skyene mens han blir omfavnet av Fàbregas, Morata og Juanfran. Foto: Eric Gaillard Reuters

Nolito gjorde seg for alvor bemerket 20 år gammel for sitt Écija i 2006 med en suser mot selveste Real Madrid i den spanske cupen. Etter å ha blitt plukket opp av Barcelonas andrelag, slet den nå 29 år gamle angriperen med å finne seg til rette.

Nolito dro til Benfica uten å finne seg til rette, før en retur til Spania og Granada ga litt mer hell. Men det var ikke før han ankom Celta Vigo at han virkelig tok fyr. Der har det blitt 39 mål på 98 seriekamper - og i 2014, etter Spanias fadese i VM i Brasil, ble han en del av Vicente del Bosques Spania, 28 år gammel.

I EM i Frankrike har han fått starte de to første kampene. Mot Tyrkia vartet han opp med én målgivende pasning og ett mål i løpet av tre minutter. Spania er nå videre til åttedelsfinalen.

Piqué avgjorde EM-kamp én: Derfor hyller han Iniesta

– Han er en type som får ting til å skje, en litt annerledes spiller i et spansk lag der man har mange balltrillere, sier Veland til VG.

– Han behersker det også, men Nolito er først og fremst en dribler. Og det gir Spania en ekstra streng å spille på. De trenger ikke bare å sy seg gjennom midten, utdyper han.

– Er han nøkkelen til spansk suksess i EM?

– Hvis det er én som kan være avgjørende for Spania, så er det nok Iniesta. Men Nolito er en av flere med matchavgjørende egenskaper. Og se også opp for Álvaro Morata. Fortsetter han som nå, blir han fort toppscorer, svarer Veland.

PS! Nolito er sterkt lenket til en overgang til Barcelona. Der vil han i så fall gjenforenes med gamletrener Luis Enrique.

Les også: Zlatan med sykehus-kommentar om erkefienden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder