Kommentar

VGs landslagskommentator mener: Høgmo trenger ikke Pedersen denne gangen

Av Knut Espen Svegaarden

DISKUTERER: Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo og U21-sjef Leif Gunnar Smerud (til høyre) på tribunen før kampen mellom Sarpsborg og Strømsgodset på Sarpsborg stadion i går. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

SARPSBORG (VG) (Sarpsborg 08-Strømsgodset 1-0) Med
landslagssjefen på tribunen, fant Marcus Pedersen (26) ut at han like godt kunne skrive en avskjedssøknad. Den blir trolig innvilget i dag.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over tre år gammel

I fjor høst burde Høgmo brukt Pedersen mot Ungarn. Nå trenger han ikke SIF-spissen på samme måte. Han har flere andre angripere som har vist bedre form over tid enn det Marcus Pedersen har.

Per-Mathias Høgmo tar ut troppen til kampene mot Hviterussland (treningskamp, Ullevaal 31. august) og Tyskland (kvalik-kamp, Ullevaal 4. september) i ettermiddag. Å velge de rette spillerne her kan fort være helt essensielt for resten av VM-kvalifiseringen.

Eneste kandidat

Får Norge med seg et poeng mot Tyskland i åpningskampen på Ullevaal, så kommer samtidig optimismen og troen på at Norge kan kjempe om en plass i VM om to år.

Marcus Pedersen må ha vært grunnen til at Høgmo, sammen med U-landslagssjef Leif Gunnar Smerud, var på Sarpsborg stadion i går. Det fantes neppe andre kandidater, hvis Høgmo da ikke ønsket å se om SIF-keeper Espen Bugge Pettersen er mannen som kan erstatte André Hansen som tredjekeeper.

Per-Mathias Høgmo har nylig vært i England. Der har han sett Joshua King og Adama Diomande starte de to første ligakampene. Begge har vært gode, og begge er selvskrevne i landslagstroppen Høgmo presenterer i dag. King og «Dio» har egentlig bare fortsatt der de var i vår, da begge var gode i treningskampene for Norge.

Blir King og Dio – garantert

Dio som oppspillspunkt på venstre, det brukes i Hull også nå. Og King har tatt steg under Eddie Howe i Bournemouth. Det er veldig trolig at dette også blir Norges oppstilling mot Tyskland, Dio som venstre kantspiss i 4-3-3/4-5-1 og King som ensom spiss.

I går fikk Høgmo se en tredje spisskandidat, Marcus Pedersen. Det var ikke et bra syn. Pedersen har mistet det litt den siste tiden, både spillemessig og scoringsmessig. I fjor høst var han i sin livs form, og Høgmo gjorde en tabbe som ikke startet med han i minst en av play-off-kampene mot Ungarn. Det ble med 73 minutter totalt som innbytter i kampene.

God Berisha

Pedersen startet bra i vår også, uten at han ble tatt ut til kampene mot Belgia og Island. Så langt i høst har formkurven pekt feil vei for Marcus Pedersen. Høgmo så det selv i går. At Pedersen også ble utvist, spiller for så vidt liten rolle for Høgmo. Men han så en frustrert spiller som ikke er i form på et lag som virker å ha kommet inn i en blindgate. Og da har landslagssjefen andre og bedre kandidater enn Marcus Pedersen.

Veton Berisha har åpnet bra i Greuther Fürth, og viste mye positivt sist landslaget var samlet. I tillegg har Høgmo offensive spillere som Pål André Helland og Marcus Henriksen, som (spesielt sistnevnte) er i form. Mot Tyskland blir det neppe mer enn én spiss uansett. Det vil ikke overraske hvis Norge kommer i en stram 4-5-1 mot tyskerne, tross Høgmos sverging til 4-4-2. Og da blir det King på topp.

Marcus Pedersen har kommet tilbake etter vanskelige perioder gjennom hele sitt voksne liv, så han skal ikke avskrives. Men akkurat nå har Høgmo bedre spillere enn «Røde Marcus».

Les også

 1. Spissen så rødt da Godset-nedturen fortsatte: Pedersen til VG: – Tror ikke jeg blir tatt ut i landslagstroppen

  SARPSBORG (VG) (Sarpsborg 08–Strømsgodset 1–0) Etter tre fantastiske måneder, er det nå blitt tre måneder langt under…
 2. Stuani-dobbel sikret Middlesbrough-seier: Pangstart for nykommerne - har tatt 13 av 18 mulige poeng

  (Sunderland - Middlesbrough 1-2) Cristian Stuani (29) og Middlesbrough holdt unna det massive Sunderland-presset.
 3. Hevder Ødegaard har forlenget Real Madrid-avtalen

  Viasat-ekspert Petter Veland hevder at Martin Ødegaard (17) har skrevet en ny kontrakt med Real Madrid som strekker seg…
 4. Marcus Pedersen refser eget forsvar: – Ikke bra nok

  DRAMMEN (VG) (Strømsgodset - Aalesund 4-2) Med et forsvarsspill som hadde sørget for «total break down» i…
 5. Fjørtoft og Rekdal i heftig Ødegaard-diskusjon: – Han er ikke god nok

  De gamle landslagskameratene Jan Åge Fjørtoft (49) og Kjetil Rekdal (47) ble svært engasjerte under en diskusjon om…
 6. Markus Henriksen skal være høyaktuell for Torino

  Markus Henriksen (23) kan bli Torino-spiller innen kort tid, skriver den italienske sportsavisen Tuttosport.
 7. Høgmos studietur preget av vold: – Veldig lite hyggelig

  Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo (56) er i Frankrike for å speide på kommende kvalik-motstandere.
 8. Dæhli etter comebacket: – Sjelden jeg har vært så lykkelig etter en fotballkamp

  (Bulgaria U21 - Norge U21 0-2) Mats Møller Dæhli (21) var tilbake på banen i landslagsdrakt for første gang siden mars…
 9. Even Hovland kan bli tvunget til klubbskifte

  Even Hovland (27) fortsetter ikke som landslagets midtstopper om han blir sittende på benken i 2. Bundesliga.
 10. Yttergård Jenssen klar for Groningen

  Landslagsspiller Ruben Yttergård Jenssen (28) går fra tyske Kaiserslautern til nederlandske Groningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder